Apple má plán do roku 2025 odstranit z atmosféry 1 milion tun oxidu uhličitého ročně

Nový fond společnosti Climate Asset Management přináší další možnost, jak si zajistit vysoce účinné, škálovatelné kompenzace za odstraňování uhlíku z přírody.

Dneska si přečteš taky trošku něco o udržitelnosti. Apple nedávno oznámil významné rozšíření svého fondu Restore Fund, čímž zdvojnásobil celkový závazek na podporu vysoce kvalitních projektů na odstraňování uhlíku v přírodě. Restore Fund, který byl poprvé spuštěn v roce 2021 a na jehož realizaci se podílely organizace Conservation International a Goldman Sachs částkou 200 milionů dolarů, se nyní rozroste o další fond, včetně nové investice společnosti Apple, a nové portfolio projektů na odstraňování uhlíku. Apple vytvořil Restore Fund na podporu globálních investic do ochrany a obnovy kritických ekosystémů a rozšíření přírodních řešení odstraňování uhlíku. Tento program také pomáhá řešit zbytkové emise, kterým se podniky zatím nemohou vyhnout nebo je snížit pomocí stávajících technologií.

V rámci rozšíření investuje Apple do nového fondu, který bude spravovat Climate Asset Management - společný podnik HSBC Asset Management a Pollination, dalších až 200 milionů dolarů. Cílem nového portfolia je také odstranit 1 milion tun oxidu uhličitého ročně na svém vrcholu a zároveň generovat finanční výnos pro investory. Dodavatelům společnosti Apple, kteří se stanou partnery fondu, nabídne také nový způsob, jak do něj při dekarbonizaci začlenit projekty odstraňování uhlíku s vysokým dopadem.

"Restore Fund je inovativní investiční přístup, který přináší skutečné a měřitelné výhody pro planetu a zároveň se snaží dosáhnout finanční návratnosti," řekla Lisa Jacksonová, viceprezidentka společnosti Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy. "Cesta k uhlíkově neutrální ekonomice vyžaduje hlubokou dekarbonizaci spojenou s odpovědným odstraňováním uhlíku a inovace, jako je tato, mohou pomoci urychlit tempo pokroku."

Apple a Climate Asset Management zaujímají k budoucím projektům širší přístup a spojují dva různé typy investic: zemědělské projekty zaměřené na přírodu, které generují příjmy z udržitelně řízených zemědělských postupů, a projekty, které chrání a obnovují kritické ekosystémy, jež odstraňují a ukládají uhlík z atmosféry. Cílem této jedinečné smíšené struktury fondu je dosáhnout finančních i klimatických přínosů pro investory a zároveň prosazovat nový model odstraňování uhlíku, který více zohledňuje globální potenciál řešení založených na přírodě. Všechny investice fondu Restore podléhají přísným sociálním a environmentálním standardům.


Apple, který je již uhlíkově neutrální pro své firemní postupy, loni vyzval své dodavatele, aby se do roku 2030 stali uhlíkově neutrálními ve všech svých provozech souvisejících se společností Apple, včetně všech svých přímých emisí a emisí souvisejících s elektřinou. Kvalitní odstraňování uhlíku pomůže dosáhnout tohoto cíle kompenzací všech přímých emisí, kterým se nelze vyhnout nebo je snížit. Od dodavatelů se nejprve očekává, že sníží emise přechodem na obnovitelné zdroje energie, zlepšením energetické účinnosti a snížením přímých emisí. Začátkem tohoto měsíce Apple oznámil, že více než 250 výrobních partnerů se zavázalo do roku 2030 napájet svou výrobu ve společnosti Apple ze 100 % obnovitelnou energií.

Tři počáteční investice společnosti Apple ve spolupráci s organizacemi Conservation International a Goldman Sachs, které se nacházejí v Brazílii a Paraguayi, mají za cíl obnovit 150 000 akrů certifikovaných udržitelných funkčních lesů a ochránit dalších 100 000 akrů původních lesů, pastvin a mokřadů. Předpokládá se, že tyto projekty společně do roku 2025 odstraní z atmosféry 1 milion tun oxidu uhličitého ročně. Odstraňování oxidu uhličitého má zásadní význam pro řešení změny klimatu a dosažení globálních klimatických cílů, jak zdůrazňují přední vědecké orgány, jako je IPCC.

Aby bylo možné přesně sledovat a měřit dopad projektů Restore Fund, využívá společnost Apple inovativní technologie dálkového průzkumu Země - včetně mapovače uhlíku a biotopů společnosti Space Intelligence, platformy Lens společnosti Upstream Tech a satelitních snímků s vysokým rozlišením od společnosti Maxar - k sestavení map biotopů a uhlíku v lesích v projektových oblastech. Tyto podrobné mapy pomohou zajistit, aby projekty před investicí splňovaly vysoké standardy, a umožní kvantifikovat a ověřit dopad projektů na odstraňování uhlíku v průběhu času. Apple také dále zkoumá možnosti využití skeneru LiDAR v iPhonu, aby rozšířila možnosti monitorování v terénu.

Restore Fund je součástí komplexního plánu, kterého chce do roku 2030 dosáhnout uhlíkové neutrality v celém dodavatelském řetězci a životním cyklu každého výrobku. Apple do roku 2030 sníží 75 % všech emisí a zbývající emise vyrovná kvalitním odstraňováním uhlíku.