Apple představil nový MacBook Air s čipem M2

Dlouho očekávaný nástupce MacBooku Air je tady. V novém designu a se zcela novým čipem Apple M2.

Apple 6. června 2022 při své každoroční konferenci pro vývojáře představil nejen novinky ze světa software (iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura nebo watchOS 9). Zároveň si pro nás přichystal novinku v podobě zcela nového čipu Apple M2, kterým osadil stávající MacBook Pro 13". U tohoto modelu nedošlo k žádným větším změnám a vše je při starém. Co je ale úplná novinka - nový MacBook Air 2022.

Zcela nový Air ve čtyřech různých barvách v novém designu

U MacBooku Air jsme se tedy dočkali zcela nového designu, který se v základních aspektech velmi podobá nedávno předestavenému MacBooku Pro 14" a MacBooku Pro 16". Oproti předchůdci nabídne o 18 % vyšší vícevláknový procesorový výkon, až o 35 % výkonnější grafiku a o 40 % rychlejší neuronový koprocesor.

Nový MacBook Air je jen 1,13 cm tenký a váží opravdu úctyhodných 1,24 kg.

Co se konfigurací týče, tak máš na výběr z 8jádrového CPU s 8jádrovým GPU nebo variantu se stejným procesorem, ale navíc s 10jádrovým GPU.

Dalším velkým lákadlem je vylepšený (a o něco větší) 13,6palcový Liquid Retina displej s rozlišením 2560 x 1644 pixelů a lepší svítivostí 500 nitů. Slušné jsou parametry v případě barev, těch je o 25 % více oproti původnímu modelu. Jedná se o poměrně podobný displej, který se představil v posledních nejvyšších řadách MacBooků Pro, tedy 14" a 16". Oproti nim MacBook Air nemá funkci HDR a hladší obnovovací frekvenci ProMotion, kterou jsi jako první mohl vidět na novém iPhonu 13.

Pokud nepotřebuješ počítač na profesionální grafické práce, ale stačí ti například na střih videa nebo administrativní činnosti, tak ti tyhle funkce vůbec, ale vůbec chybět nebudou. Displej má nově tenčí rámečky s výřezem a také se chlubí 1080p Face Time kamerou. Samozřejmostí je pak technologie True Tone a široký barevný rozsah (P3). MacBook Air podporuje jeden externí displej, přes který si můžeš užít rozlišení až 6K.

MacBook Air nově podporuje takzvaný FastCharge, což je funkcionalita, díky které nabiješ 50 % baterie za pěkných 30 minut. V tomto případě jen potřebuješ rychlejší nabíjecí adaptér, který má 67 W. Konečně přivítejme i MagSafe. Jestli ho náhodou neznáš, tak se jedná o magnetickou koncovku, která je teď nově společně s kabelem ve 4 barvách počítače.

Barvy jsou nově rovnou čtyři. Je mezi nimi klasicky stříbrná, vesmírně šedá, namísto zlaté je světleji pojatá a s novým názvem - hvězdně bílá. Celé to završuje zcela nová, za mě osobně možná nejzajímavější temně inkoustová, která působí velmi elegantně a zároveň v případě MacBooku Air, který se řadí do základní třídy Maců poněkud překvapivě sofistikovaně.

Dalším pozitivním plusem je přítomnost větší horní řady klávesnice, kde se nachází funkční klávesnice jako je F1 až F12, která teď disponuje plnohodnotně velkými tlačítky. Redesignem prošlo také tlačítko TouchID, které ti pomůže s ověřováním plateb nebo při přihlašování se. Společně s klávesy jsme se dočkali i lehce většího trackpadu.


Všechny nové MacBooky Air si budeš moci objednat již příští měsíc na našich stránkách. Nově jsme také spustili velice zajímavou službu Easy Upgrade, která ti umožní ještě levnější splátky za nový produkt každý rok.

Stávající MacBook Pro 13" také s M2

Stávající model MacBooku Pro 13", který byl původně osazen čipem od Intelu a následně se stal úplně prvním počítačem s čipem Apple M1 prošel také renovací. Vysoce výkonný mediální engine si poradí s více streamy 4K a 8K ProRes videa. A s až 24 GB rychlejší jednotné paměti to jde všechno najednou. Je ale patřičné zmínit, že upgrade se týkal čistě jen čipu a jinak vše ostatní zůstalo při starém. To znamená, že pokud máš spadeno na MacBook Pro s TouchBarem, máš možná tu nejlepší možnost pořídit si technicky velmi zajímavý a zároveň špičkově vybavený počítač. MacBook Pro 13" s čipem Apple M2.


Podívej se nabídku iSTYLE