Aplikace, která vám pomůže s Live Photos

Funkce Live Photo (resp. „živá fotka“) se může někdy zdát jako zbytečná možnost, která je dokonce až otravná, zejména tedy když nevíte, jak ji vypnout. Nepanikařte, připoutejte se, protože vám ukážeme skvělou aplikaci, jež vám s pohyblivými fotografiemi pomůže.

Možnost Live Photo není dostupná pro všechny, a ne všichni, kdo vlastní iPhone 6s nebo novější, jsou z ní nadšeni. Obvykle rozčarování vychází z toho, že konečný produkt nemůžete přesně doladit, sám se náhodně rozpohybuje a není tak k ničemu dobrý. Ono se však ukázalo, že funkce k něčemu dobrá je – například taková pohyblivá profilovka na Facebooku je toho důkazem, zatím si na to však mnoho lidí nezvyklo.

Povolení, používání a vypnutí Live Photos

Pro používání funkce naštěstí nemusíme jít nijak hluboko do nastavení a zapnout se dá velice snadno. Tlačítko je umístěno vedle HDR režimu a nastavení časovače v aplikace Camera. Funkce je zapnutá ve chvíli, kdy tlačítko změní barvu na žlutou a pod ním se objeví text „Live“. Vše, co nyní musíte udělat, je pořídit fotku ve správnou chvíli.

Přestože řada lidí přirovnává Live Photos ke gifům, znovu a znovu se přesvědčujeme, že nejde o to samé. Live Photos nahrávají i zvuk, čili když někdo v pozadí začne pořvávat něco rasistického, antisemitského nebo jinak imbecilního, může to zkazit celý záznam.

Myslete také na to, že fotku nepořizujete v momentě stisknutí tlačítka – aplikace nahrává 1,5 vteřiny před a 1,5 vteřiny po pořízení klidové fotografie. Hlavní je příprava kompozice, nezapomeňte ani na upozornění všech kolem, že děláte „živou fotku“. Pak se zásadně zvýší šance, že se fotka povede. Když si myslíte, že je fotka perfektní, držte telefon ještě o vteřinu déle, abyste měli jistotu, že se skutečně vše v pořádku nahrálo.

Jakmile jste funkci použili, je dobré ji hned zase vypnout v místě, kde jste ji předtím tlačítkem povolili. Sranda totiž může skončit rychle, zejména u telefonů s menším úložištěm. Live Photos jsou mnohdy až dvakrát tak velké jako klasická fotografie.

Co rozhodně potřebujete: Google Motion Stills

Důvodem, proč tuto aplikaci doporučujeme zrovna v našem případě, je použití ideálního snímku. Přestože je hned několik metod, jak si nejlepší fotografii vybrat, i když jste svůj telefon nechali v Live Photo režimu. Nepanikařte, je tu řešení.

Stáhněte aplikace Google Motion Stills z App Storu, otevřete ji a vyberte již existující Live Photo z vaší galerie. Klikněte na šipku směřující vpravo, což umožňuje exportování upravených fotek. Vyberte „Export Live Photo“, která má stejnou ikonku jako ta v aplikaci Camera. Pak už jen posuvníkem vyberete správný snímek, který chcete použít.

Jakmile jste spokojeni s tím, co máte, můžete zelenou fajfkou vaše akce potvrdit. Aplikace teď začne exportovat váš nový výtvor. Jediné, co potom musíte udělat, je ještě závěrečné doladění fotky – naštěstí jsme na toto téma již připravili výběr ideálních aplikací.