7 nastavení pro ochranu soukromí, která byste měli na iPhonu zapnout

    Zařízení, která používáme ve dne i v noci, a všechna data, která o nás nashromáždila, mohou o nás hodně prozradit. Jen se zamyslete, co všechno lze najít ve smartphonu ve vaší kapse: vaše kontakty, polohu, fotky, e-maily, textové zprávy, nebo dokonce vaše bankovní údaje. Pokud máte obavy, nakolik jsou osobní údaje v telefonu soukromé, máme pro vás 7 nastavení, která byste nyní měli v iPhonu povolit.

    Naše chytré telefony se staly jedinečnou sbírkou údajů, které vytváří poměrně přesný obraz našeho života. Apple je věrný své reputaci společnosti, které záleží na soukromí svých uživatelů více než ostatním výrobcům smartphonů. A i když je do iPhonu zabudována řada opatření na ochranu soukromí, jste chráněni pouze tehdy, pokud o nich víte a zapnete je. V tomto článku vás provedeme nejdůležitějšími nastaveními, která byste měli povolit, abyste na svém iPhonu získali více soukromí. Není na škodu si uvědomit, že na ochraně svého soukromí není nic paranoidního.

    1. Vaše poloha

    Jak ukazuje článek New York Times z prosince minulého roku s názvem Twelve Million Phones, One Dataset, Zero Privacy, existuje obrovské množství mobilních aplikací, které neúnavně shromažďují údaje o poloze uživatelů a tyto informace prodávají třetím stranám. Rozměry a invazivnost této činnosti jsou ohromující: určení polohy je přesné na metry a v některých případech se aktualizuje více než 14 000krát denně. Firmy podnikající v tomto odvětví tvrdí, že uživatelé jim ke sledování udělili souhlas a data jsou anonymní a bezpečná. Jak ale novináři jasně ukázali, propojit tečky na mapě se skutečnými jmény je hračka. Vzhledem k této situaci je rozumné pečlivě zkontrolovat a revidovat seznam aplikací, které mají přístup k údajům o vaší poloze. Postupujte takto:

    • Na iPhonu otevřete Nastavení > Soukromí > Polohové služby.

    Zde najdete seznam aplikací, které buď požádaly, nebo mají přístup k údajům o vaší poloze. Pokud se nejedná o službu, která skutečně potřebuje vědět, kde se nacházíte, jako třeba Mapy, měli byste přepnout nastavení každé aplikace na „Nikdy“. V případě aplikací třetích stran, jako jsou Google Maps nebo aplikace veřejné dopravy, změňte nastavení na „Při používání aplikace“. To znamená, že daná aplikace nebude vědět, kde se nacházíte, i když ji nepoužíváte. Nedoporučujeme ponechat žádnou aplikaci nastavenou na „Vždy“ – zejména pokud jde o aplikaci předpovědi počasí. A věděli jste, že když má aplikace Fotoaparát přístup k údajům o vaší poloze, bude k vašim fotkám přidávat také informace o místě pořízení? Pokud z toho nemáte dobrý pocit, zakažte přístup aplikace Fotoaparát k polohovým službám.

    2. Fotoaparát a mikrofon

    À propos fotoaparát. Mnohé aplikace ve vašem iPhonu požádaly – a bylo jim pravděpodobně vyhověno – o přístup k fotoaparátu telefonu. U některých z nich jsou důvody zřejmé. Pokud chcete používat filtry Snapchatu, musíte této aplikaci povolit přístup k fotoaparátu. U jiných aplikací mohou být důvody pro přístup k vašemu fotoaparátu méně jasné. Možná vás nepříjemně překvapí, kolik aplikací ve vašem iPhonu již požádalo nebo získalo přístup k fotoaparátu. Chcete-li zkontrolovat jejich seznam, přejděte na Nastavení > Soukromí > Fotoaparát. Pokud najdete něco, co nedává smysl, jednoduše aplikaci přístup zakažte.

    Totéž platí pro mikrofon. Chcete-li zkontrolovat, které aplikace požádaly a získaly přístup k vašemu mikrofonu, přejděte na Nastavení > Soukromí > Mikrofon a začněte aplikace vypínat. Nemusíte se bát, že to přeženete, vždy se můžete vrátit a přístup později obnovit, pokud zjistíte, že některá aplikace přístup k mikrofonu opravdu potřebuje.

    3. Sledování reklam

    Přestože mnoho uživatelů o tom neví, na iPhonu máme možnost omezit sledování reklam. Vaše online aktivita je často propojená a sledovaná pomocí vašeho mobilního reklamního ID, což je jedinečné číslo vytvořené vaším telefonem a zaslané inzerentům a tvůrcům aplikací. Tuto funkci můžete zcela zakázat v nastavení soukromí a omezit tak způsoby, jakými si mohou firmy spojit vaše aktivity dohromady.

    Pokud se rozhodnete sledování reklam omezit, reklamní platforma Apple odhlásí vaše Apple ID od příjmu reklam zacílených na vaše zájmy na všech vašich zařízeních. V případě, že máte omezení sledování reklam zapnuté v systému iOS 10 nebo novějším, reklamní identifikátor bude za účelem prevence poskytování cílených reklam přepsán nulami. Když omezení sledování vypnete, automaticky se vytvoří nový náhodný identifikátor. Můžete se také rozhodnout s vámi spojený reklamní identifikátor resetovat, což znamená, že pro vás bude náhodně vygenerován nový identifikátor reklam. Data spojená s předchozím identifikátorem se s novým identifikátorem nepropojí.

    Pokud chcete omezit sledování reklam:

    • Přejděte do části Nastavení > Soukromí > Reklamy a zapněte přepínač Omezit sledování reklam.

    A když už tam jste, klepnutím na možnost Resetovat identifikátor reklam se můžete odhlásit od reklam zacílených na vaše zájmy.

    4. Sledování napříč stránkami

    Všichni jsme to zažili: téměř jste si na nejmenovaném webovém portálu koupili ty krásné béžové boty a najednou na vás svítí reklamy těch bot ze všech zákoutí internetu. Pokud vám je to nepříjemné, můžete pocit, že jste sledováni, omezit zapnutím funkce „Nesledovat napříč stránkami“. Takto můžete zabránit poskytovatelům obsahu třetích stran v tom, aby vás sledovali na různých webech a inzerovali produkty a služby. Povolení této možnosti nemůže být jednodušší, pokud víte, kde hledat. Jednoduše přejděte na Nastavení > Safari a v části Soukromí a zabezpečení zapněte možnost „Nesledovat napříč stránkami“.

    5. Co o vás prozradí Live Photos

    Většina z nás ráda a bez přemýšlení používá funkci Live Photos pro pořizování všech fotografií na iPhonu. Fotografie Live Photos na iPhonu zaznamenávají, co se stane 1,5 sekundy před stisknutím závěrky a 1,5 sekundy po něm. Jinými slovy, vaše „fotky“ jsou ve skutečnosti 3sekundová videa. Toto nastavení se nachází v horní části aplikace Fotoaparát. Mnoho lidí má tuto funkci povolenou, aniž by si to uvědomovali. A pak sdílí fotografie se svými přáteli a rodinou v domnění, že jim posílají roztomilé fotky, ale ve skutečnosti možná sdílí také něco jiného. Potenciální nástrahy Live Photos jsou nezměrné. Na jedné straně je to zaznamenaný zvuk, který může prozradit více, než chcete, na druhé straně obraz, o kterém si myslíte, že již nebyl zachycen. Live Photos o vás mohou odhalit mnohem více, než je vám libo, takže to radši neriskujte.

    6. Náhledy zpráv na zamčené obrazovce

    Stejně jako většina lidí pravděpodobně očekáváte, že vaše digitální konverzace jsou soukromou záležitostí mezi odesílatelem a příjemcem. Ale to nemusí být vždy pravda. Obzvlášť když máte na uzamčené obrazovce povolené náhledy zpráv, které zobrazují, nejen od koho zpráva pochází, ale také část obsahu zprávy. Lidé zvyklí dávat své chytré telefony lícem nahoru na stoly konferenčních místností jsou častokrát jenom krůček od katastrofy – stačí jedna špatně načasovaná zpráva, kterou zahlédnou nepovolané oči, a problém je na světě. Naštěstí je snadné náhledy vypnout. Otevřete Nastavení > Oznámení a poté přejděte dolů na Zprávy. V nastaveních Zpráv nastavte Náhledy na „Nikdy“. Takto stále uvidíte, že jste dostali zprávu – a dokonce i to, od koho zpráva je –, ale její obsah nebude viset všem na očích. Nyní zopakujte tyto kroky u služeb, jako je Messenger, WhatsApp a dalších, u kterých nechcete, aby prozrazovaly osobní informace na uzamčené obrazovce.

    7. Smazat všechna data po 10 neúspěšných pokusech o zadání kódu

    Hluboko v nastaveních iPhonu je skrytá možnost smazat všechna data v telefonu po 10 neúspěšných pokusech o zadání přístupového kódu. Nemusíte se ale obávat, že nešťastnou náhodou přijdete o všechna svá data. Po 5. neúspěšném pokusu vyžaduje iOS 1minutový časový odstup, než to můžete zkusit znovu, po 6. pokusu je to 5 minut a tyto časové odstupy se zvyšují tak, že zadání 10 nesprávných kódů by trvalo déle než 3 hodiny. Takže nemusíte mít obavy, že vaše batole bude trpělivě sedět tři hodiny u vašeho iPhonu, aby jej vymazalo. Přesto je dobré povolit automatické zálohování v iCloudu.

    • Chcete-li povolit smazání údajů, přejděte na Nastavení >Face ID (Touch ID) a kódový zámek a zapněte možnost Smazat data.

    Pokud se stane to nejhorší a někdo váš iPhone ukradne, budete mít alespoň dobrý pocit, že s touto funkcí zabezpečení nemohou všechna vaše osobní a soukromá data skončit v rukou zloděje nebo hackera.