5G a jeho využitelnost v dnešní době

5G bylo v posledním roce vyzdvihováno jako stěžejní technologický aspekt nových iPhonů 12. Právě proto jsme se na 5G zaměřili a přinášíme ti přehled toho, co od moderní vymoženosti nesoucí název 5G očekávat.

5G a jeho využitelnost v dnešní době

Co znamená 5G?

5G označuje pátou generaci bezdrátového systému, který funguje jako stanovený standard pro mobilní síť tvého operátora, který ti poskytuje mobilní data. 

Možná si vzpomeneš, že se ti na telefonu před lety sem tam objevoval symbol GPRS nebo například 3G. V zásadě se jedná o totožnou technologii, která ti na telefonu umožňuje přenos dat a tedy připojení k internetu. 

Platí tady jednoduché pravidlo, čím vyšší číslo před velkým G, tím novější technologie a především, tím rychlejší připojení. 

Nový standard 5G má umožnit zvýšení rychlosti až na úžasných 20 GB/s a snížení odezvy na milisekundy. 

Takže stahování desítek gigabitů (dejme tomu, že jedna epizoda nového seriálu nebo film ve velmi dobré kvalitě může mít zhruba 4GB) díky nové technologii proběhne lusknutím prstu. Doba, kdy jsi si na stažení filmu o velikosti několika GB musel čekat přes noc je díky 5G dávno pryč. 

Možná se ale sám sebe ptáš, jestli vlastně až takhle ultra rychlý internet vůbec využiješ. Odpovědí je, že tu 5G není připraveno jen pro stahování filmů. Jeho využitelnost se do budoucna plánuje aplikovat naprosto všude ve světě. Autonomní vozidla, robotika, rozšířená realita (AR) a další. Zkus si jenom představit, kolik technologií řízených a závislých na ultra rychlém připojení, se nachází v dnešních elektromobilech připravených na autonomní jízdní režim. Svět se technologicky posouvá neskutečným tempem a ve stejném tempu musí běžet i současné připojení. 

Co z toho plyne pro tebe?

Videa ve 4K jsou na YouTube k vidění stále častěji, stejně tak se spouštějí a začínají se pomaličku ozývat gaming streamovací služby jako je například Google Stadia. Jak to funguje? K hraní těch nejnáročnějších her v dnešní době nutně nepotřebujete vlastnit extrémně výkonný počítač. Stačí, když si platíte měsíční členství a registrujete se. O vše ostatní se stará výpočetní výkon na vzdálených serverech třeba i tisíce kilometrů daleko od tebe. Tobě se vlastně jen posílá odraz obrazu hry, kterou hraješ a k tomu … potřebuješ opravdu extrémně rychlé připojení. Další samostatnou kapitolou využitelnosti je komunikace nejmodernějších spotřebičů mezi sebou. Dnes je zcela běžné, že každý druhý druh elektroniky je takzvaně chytrý. Nabízí funkce, které ti dokáží něco spočítat (váha, zubní kartáček, lednice) a poslat ti to na iPhone. K tomu všemu je připojení jednoduše elementárním aspektem. Proto se iPhony, které disponují 5G technologií a čerpají ze (u nás stále nespuštěné) 5G sítě dají považovat za enormně nezávislá zařízení nedychtící po Wi-Fi. Najednou budeš moci vše, v nejvyšší maximální kvalitě, kdykoliv a kdekoliv (ti to operátor dovolí :D a kde bude 5G poskytovat).

Vlastně o tom, jak zhruba funguje 5G v praxi vypráví v anglicky znějícím videu i Marcus Brownlee.


A teď ta správná otázka

Jaká je aktuální dostupnost 5G sítě? Doporučujeme si zkontrolovat stránky tvého operátora, který vždy nabízí skvěle přehlednou mapu, kde se konkrétní pokrytí dozvíš.

Teď už jen zvážit, jestli 5G využiješ nebo zatím ne. Celou naší aktuální nabídku najdeš v super přehledné iPhone kategorii. Neváhej, mrkni a u dalšího článku se vidíme zase příště!