5 vychytávek z iOS 15, které ti zjednoduší život s iPhonem

Vybrali jsme pro tebe 5 tipů pro iOS 15, které ne každý zná. Přitom ti práci s iPhonem výrazně usnadní. Projdi si článek i s krátkými návody.

1) Sdílej obsah obrazovky pomocí Siri

Siri nově v iOS 15 reaguje na požadavky, i když iPhone není připojený k internetu. Můžeš například snadno sdílet obsah, který máš zrovna na displeji.

Přepni na aplikaci, kterou chceš sdílet a aktivačním příkazem nebo tlačítkem vyvolej Siri. Řekni „share this with“ a doplň jméno kontaktu. Ve vrchní části obrazovky se objeví náhled obsahu a jen ho potvrď pokynem „Yes“. Ručně můžeš přidat také komentář.

Pokud Siri nepoužíváš, stačí na miniatuře, která se zobrazí po pořízení screenshotu, podržet prst a druhým prstem otevřít aplikaci, do které chceš snímek sdílet. Pak už stačí jen pustit snímek tam, kam potřebuješ –⁠ například do konverzace či do poznámky.

2) Vytvoř si režim soustředění

Režim soustředění nahrazuje původní režim Nerušit a nabízí spoustu novinek. Můžeš si vytvořit několik režimů, ve kterých si nastavíš kontakty, které se ti budou moci dovolat a aplikace s povolenými notifikacemi. Nastavíš si také skrytí oznamovacích odznaků nebo některých ikon na obrazovce.

Režim soustředění na iPhonu vytvoříš v Nastavení, kde rozklikneš Soustředění a v pravém horním rohu klepneš na ikonu +. Nový režim nastavíš snadno pomocí intuitivního průvodce, kde si vybereš také název a ikonu. Nebo zvolíš jeden z přednastavených režimů.

3) Používej převod textu Live Text

Live Text (Živý text) umožňuje převedení textu z obrázku nebo fotky do editovatelné podoby.

Jak na to? Najdi fotku, ze které chceš převést text a vpravo dole klikni na ikonu funkce Live Text. Poté text na fotce jednoduše označ prstem a můžeš ho zkopírovat, vyhledat nebo upravovat. Tuto funkci umožňují pouze iPhony XS a novější a musíš ji nejprve aktivovat v Nastavení – Obecné – Jazyk a oblast.

4) Najdi svůj iPhone, i když je vypnutý

Hledání ztraceného iPhonu pomocí aplikace Najít není žádnou novinkou, ale v iOS 15 nově najdeš i vypnutý iPhone (generace 11 a novější).

Najít můžeš také svůj iPad, iPod Touch, Apple Watch, Mac nebo sluchátka AirPods. Stačí se přihlásit k aplikaci Najít ve svém zařízení nebo v zařízení někoho ze tvé skupiny Rodinného sdílení. Nebo se přihlas do služby iCloud.com/find.

V aplikaci Najít vyber Zařízení nebo Předměty a klepni na Navigovat. Zařízení přitom nemusí být připojené k internetu, vyhledávání polohy se využívá šifrovaná anonymní síť milionů zařízení Apple v okolí.

Nebo si aktivuj funkci Upozornit na zapomenutí a jakmile se s iPhonem vzdálíš od jiného svého zařízení Apple, přijde ti notifikace.

5) Jak smazat data a resetovat nastavení

Chceš-li z jakéhokoliv důvodu svůj iPhone obnovit nebo resetovat, přesuň se do Nastavení a tady níže klikni na Obecné. Dále v dolní části vyber, jestli chceš:

Resetovat iPhone: následně dostaneš na výběr:
  • Obnovit všechna nastavení
  • Obnovit nastavení sítě
  • Obnovit slovník klávesnice
  • Obnovit uspořádání plochy
  • Obnovit plochu a soukromí
Smazat data a nastavení –⁠ spustí se průvodce pro přenesení iPhonu do továrního nastavení.

V nabídce najdete také možnost, která vaše data připraví na přenesení do nového iPhonu. Data se na chvíli přesunou do iCloudu (i když na něm nemáš dost místa) a poté si je stáhneš třeba do svého nového iPhonu 13.