30 nových funkcí iOS 13, které nebyly na Keynote zdůrazněny

Jak se dalo očekávat, Apple na včerejší Keynote oznámil, že na podzim přijde nejnovější iOS. Ale vzhledem k nedostatku času nemohli pokrýt všechny důležité nové funkce.

Nejdůležitější změny, jako například Dark Mode, nový typ QuickPath gestem potáhnutí, Siri, aplikace Fotky a zcela nové funkce AirPods… byly samozřejmě zdůrazněny. Tim Cook a jeho tým ale stále mají v kapse mnoho překvapení, která nám včera z pódia neřekli.

Všechny tyto funkce jsme nyní uspořádali do samostatných skupin a chceme napsat o těch nejzajímavějších. Pokusíme se je otestovat jednu po druhé, větší inovace budeme také vyhodnocovat ve formě tipů.

Obecné inovace

  • Optimalizované nabíjení baterie – Nový operační systém zahrnuje optimalizaci baterie, která pomáhá zpomalit rychlost stárnutí baterie tím, že zkracuje dobu, po kterou je váš iPhone plně nabitý.
  • Rozšíření pro jednotlivé přihlášení – Rozhraní API pro poskytovatele identit a vývojáře aplikací umožňuje uživatelům se bezproblémově přihlásit k aplikacím a webovým stránkám pomocí bezpečného Face ID a Touch ID.
  • Stahování velkých aplikací přes mobilní data – Konec magického 200MB limitu stahování pro mobilní data.
  • Výběr WiFi sítě z Ovládacího centra – Konečně, díky Apple! Totéž platí pro zařízení Bluetooth (připojení AirPods!)
  • Vylepšené skenování QR kódu – Nový dedikovaný režim QR kódu ve fotoaparátu je přístupný z Ovládacího centra a nabízí vylepšený výkon QR kódu, možnost baterky a lepší soukromí.
  • Nastavení cílů čtení v Apple Books – Tato funkce je podobná aplikaci Připomínky, čas od času vám připomene, abyste pokračovali ve čtení (to samé platí pro zvukové knihy). A samozřejmě získáváte odměny.
  • Režim nízkých dat – Aplikace ve vašem iPhonu snižují využití síťových dat.

Zvuk

  • Přehrávání Dolby Atmos – Vychutnejte si vzrušující zážitek z prostorového zvuku ze zvukových stop Dolby Atmos, Dolby Digital nebo Dolby Digital Plus. K dispozici je pro iPhone XR, XS, XS Max, 11” a 12,9” 3. gen. iPad Pros.

FaceTime, telefon a zprávy

Výkonnější vyhledávání ve Zprávách – Když vyhledáváte, Zprávy roztřídí výsledky a zvýrazní odpovídající výrazy. Zprávu, kterou hledáte, můžete také vyhledat v rámci jednotlivých konverzací.
Ztišení neznámých volajících – Když je zapnuto, iOS používá inteligenci Siri, která umožňuje, aby se na váš telefon dostaly jen hovory od telefonních čísel v seznamu Kontakty, Pošta a Zprávy. Všechny ostatní hovory jsou automaticky odesílány do hlasové schránky.

Fotky

Správa lokace pro sdílení – Nyní můžete určit, zda chcete při sdílení fotografie na sociálních médiích připojit i polohu.
Výkonnější vyhledávání ve fotkách – Nyní můžete kombinovat klíčová slova jako pláž a selfie.

Připomínky a Poznámky

Správa složek v aplikaci Poznámky – Uspořádejte své poznámky pomocí složek a vnořených podsložek a snadno spravujte, jak jsou organizovány v seznamech složek.
Přizpůsobení vzhledu seznamů v Připomínkách – Přizpůsobte si vzhled svých soukromých nebo seznamů sdílených na iCloud, vyberte si z 12 krásných barev a 60 symbolů.
Spolupráce view-only v Notes – Sdílejte poznámky a celé složky pouze pro zobrazení, takže změny budete moci provádět jen vy.
Nové možnosti seznamu v Poznámkách – Rychle uspořádejte položky checklistu pomocí přetahování, odsouvání položek a přesunutí zaškrtnutých položek do dolní části. Pokud jste checklist dokončili a chcete jej znovu použít, můžete zrušit zaškrtnutí všech položek a začít znovu.

Kalendář, Mail a kontakty

Přidání příloh k událostem – Asi není potřeba příliš rozvádět…
Přidání nového tagu vztahy ke kontaktům – Pokud to je potřeba.
Blokování odesílatele v aplikaci Mail – Zablokujte všechny e-maily od vybraného odesílatele a e-maily přesuňte přímo do koše. Blokování odesílatele funguje na všech zařízeních Applu.
Ztlumit vlákno v aplikaci Mail – Snadné ztlumení oznámení z příliš aktivního e-mailového vlákna napříč všemi zařízeními Applu.

Klávesnice a jazyk

Tlačítka Emoji a Jazyk jsou oddělena – Uživatelé s více jazyky mohou přepínat jazyky s větší lehkostí, s vyhrazenými tlačítky pro přepínání mezi jazyky a výběrem emoji.
Mnoho nových jazykových nastavení na klávesnici – Zde můžete načíst víc informací.
Zvolte jazyk pro jednotlivou aplikaci – Používejte aplikace třetích stran v jiném jazyce než je systémový jazyk.
Upozornění na slabá hesla – Safari vás bude varovat, pokud vyhodnotí zaregistrované heslo jako příliš slabé a snadno hacknutelné.

Siri

Chytřejší Siri – Siri nabízí personalizované návrhy v Apple Podcasts, Safari a Mapách, rozpozná připomenutí ve zprávách a událostech v aplikacích třetích stran.
onverzační zkratky Siri – Zkratky jsou ještě výkonnější, což vám umožňuje komunikovat s aplikacemi konverzačním způsobem.

CarPlay a Mapy

Podpora pro připojení druhé obrazovky – Výrobci automobilů mohou vyvíjet systémy CarPlay, které zobrazují informace na druhé obrazovce, například v clusteru nebo HUD.
Podpora Hey Siri – Automobilky mohou vyvíjet CarPlay systémy, které mohou provádět požadavek “Hey Siri” s nativními mikrofony.
Podpora Nerušit během řízení – Můžete povolit Nerušit při řízení v CarPlay, takže oznámení neprojdou.
Nezávislá zobrazení aplikací – Aplikace otevřená v iPhonu nemá vliv na to, co je otevřené na obrazovce CarPlay, takže cestující si mohou na zařízení přehrávat hudbu, zatímco řidič sleduje Mapy.
Světlý režim – Alternativní pohled pro CarPlay, který je příjemný při dlouhém sledování obrazovky.

Safari

Aktualizovaná úvodní stránka Safari – Aktualizovaný návrh úvodní stránky zahrnuje oblíbené, často navštěvované a naposledy navštívené webové stránky, takže se můžete rychle dostat na požadované stránky. Návrhy Siri zobrazí relevantní webové stránky v historii procházení, často navštěvovaných webech, odkazech poslaných ve Zprávách a další.

Seznam je velmi dlouhý. Velmi oceňujeme Apple, že vyvinuli všechny tyto skvělé funkce. A samozřejmě si všechny novinky v iOS 13 můžete prohlédnout na oficiálních stránkách.