12,9“ iPad Pro. Vážně stojí za to?

12,9“ iPad Pro jsme začali používat v roce 2015. Už je to nějaký ten pátek… konečně však Apple updatoval svůj našlapaný tablet. Proč? Protože je to nejlepší tablet na světě.

12,9“ iPad Pro jsme začali používat v roce 2015. Už je to nějaký ten pátek… konečně však Apple updatoval svůj našlapaný tablet. Proč? Protože je to nejlepší tablet na světě.

Jedním z nejzajímavějších oznámení letošního WWDC pro nás bylo to o iPadu Pro. Nezajímal nás ani extrémně drahý iMac Pro, ani HomePod – což nebude ani nejchytřejší, ani nejlépe znějící reproduktor. Když ale přišlo na iPad Pro a začal výčet nových funkcí, byli jsme unešení. TO JE ONO! KONEČNĚ! TO MUSÍME MÍT! Několik prvních modelů dorazilo před pár dny a okamžitě jsme náš iPad vyměnili, bez zkoušení. Pravé fanoušky Applu poznáte podle toho, že firmě věří natolik, že klidně koupí na vlastní kůži nevyzkoušený produkt. Nezávisle na čemkoliv bylo jasné, že musíme přejít.

Design

Na první pohled tu nejsou zásadní změny. Není menší, jediná věc, které si člověk na první pohled všimne, je čočka fotoaparátu, jež leze ze zadního panelu. Menší iPad se díky tenčím rámečkům trochu zmenšil, ale větší iPad Pro zůstal stejný. Trochu nás to zklamalo. Byli bychom rádi, pokud by se tenčí rámeček dostal i sem. Tak možná až u iPhonu 8, no.

Stejný vzhled v sobě ukrývá brutální výkon, a to je nakonec to nejdůležitější. Skutečně nás zajímal nový displej, nemohli jsme se dočkat, až jej vyzkoušíme. Apple během přednášky kladl obrovský důraz na to, jak skvělý nový displej u iPadu Pro bude. Otázkou tak bylo, zda skutečně naplní velká prohlášení Applu.

Displej

No, jo. Je dokonce lepší, než bychom si pomysleli. Díky obnovovací frekvenci na 120 Hz můžete skrolovat jako nikdy dříve. Jestli už máte svá školní léta za sebou, možná si ještě vzpomenete, jaké to bylo, když jste díky nové grafické kartě přepnuli Quake ze 30 na 60 FPS, nebo ze 60 na 120 FPS.

Něco podobného přináší iPad Pro. Veškeré prohlížení je jako naolejované, nejen v případě Safari. Skrolování Instagramem či Facebookem, čtení zpráv na iMagazínu… všechno přináší pocit, který jste dosud na mobilním či stolním zařízení nepocítili. I nejlepší shody na Tinderu připlouvají perfektně. Koho ale zajímá randění, když v rukou držíte nejlepší tablet na světě. Skutečně to za to stojí.

Řešení Applu jsou fascinující. 600 nitů nového displeje je naprosto famózních. Díky tomu můžete vzít bez problémů iPad i ven, a budete jej využívat jako doma. Odrazy vás budou štvát zásadně méně. Samozřejmě má v sobě i funkci True Tone, čili upravuje barvy na základě prostředí. Rozlišení zůstalo na 2732×2048 pixelech a je stále excelentní.

Výkon

Čip A10X Fusion je brutální. Máme tu na práci šest jader, stejně jako u iPhonu 7. Tři jádra slouží k obsloužení základních funkcí s nízkou náročností, tři další jsou tu pak pro tvrdou práci s potřebou extrémního výkonu. Navíc jsou zde integrovány 4 GB RAM. V porovnání s naším starým iPadem je na první dotyk cítit nárůst výkonu. Udělali jsme několik testů na menším iPadu Pro, i tam jsme získali skvělé výsledky. Měl téměř stejný výkon jako MacBook Pro. Zde jsme další testy nedělali – větší iPad umí to samé, co jeho menší bratříček.

Dobrou zprávou je i to, že Apple zdvojnásobil základní velikost úložného prostoru. 32GB verze je pryč, začíná se na 64 GB. Jestliže vám tolik nestačí, můžete jít k 256 nebo 512GB verzi. My jsme zvolili 64GB verzi, jelikož nám už dříve stačilo 32 GB.

Kamera

I zde dobře poznáte podstatné zlepšení. Je tu stejné vybavení jako u iPhonu 7. Nový senzor, nová optika, optická stabilizace. Super pro ty, kdo pomocí tabletu pořizují fotky, my focení s velkou plackou přednost nedáváme. S tabletem není lehké udržet zaostření, klepou se vám ruce. Nicméně kamera se zlepšila, jedinou nevýhodou je již zmíněný fakt, že vystupuje ze zadní strany zařízení.

Touch ID

Nejde o nejdůležitější novinku, rozhodně však stojí za zmínku. Dvakrát rychlejší čtečka otisků prstů se může v každodenním provozu hodit. Dokonce se zdá být rychlejší než u iPhonu 7, ale možná je to jen animacemi iOS 11.

Je skoro perfektní

Láká nás říct to, že 12,9“ iPad Pro není jen nejlepším iPadem, ale i nejlepším tabletem vůbec. Je radost na něm číst, stejně tak skvěle slouží pro běžnou práci.

Jediné chyby se skrývají u iOS 11. Respektive to, že tu ještě není finální verze. Nový systém se dostal do fáze, kde pro tablety měl být vždycky. Máme tu Dock, multitasking, drag & drop, plovoucí okna a správce manažerů – všem starým iPadům to dodá užitečnost. A jelikož je iOS 11 tak blízký macOS, dostat se do správného rytmu zabralo jen pár vteřin – novinky jsme začali bezproblémově používat prakticky hned. Naší nejoblíbenější novinkou je Dock. Je to sice jen polička na aplikace, ale každodenní užívání to hrozně zjednoduší.

iOS 11 tak prochází celých iPadem Pro a dělá obrovský rozdíl. Jediný problém je, že finální verze vyjde až v září. Kdo si chce nový iPad zakoupit teď, má dvě možnosti. Buď bude dál používat iOS 10, ale ani zdaleka se nedostane na pohodlnost a funkčnost iOS 11, nebo si nainstaluje betu iOS 11 – to ale skutečně nedoporučujeme, protože nejde ani zdaleka o hotovou a bezproblémovou záležitost. Na test jsme si betu stáhli a musíme říct, že se nemůžeme dočkat podzimu. Nikdy bychom si tento systém v současné podobě nenainstalovali na náš iPhone, ale u iPadu je tolik důležitých nových funkcí, že jsme prostě nedokázali odolat.

Pencil

Apple Pencil byla vždy příjemnou záležitostí, to zůstává. Je užitečná jak pro dělání poznámek, tak pro kreslení. Teď se ještě zlepšila. Pro nás je trochu zvláštní kreslit na sklo, chybí nám odpor papíru, ale ti, kdo jsou zručnější a zkušenější než my, to ocení. My kreslit neumíme, Pencil tak běžně nepoužíváme. Poznámky jsme vždy dělali do diáře nebo do laptopu, takže nejsme úplně ideálním kandidátem na testování Pencil.

Shrnutí

Není pochyb o tom, že nový 12,9“ iPad Pro je jasnou koupí, ale nemusí to být iPad vhodný úplně pro každého. V kanceláři jsme s iPadem při zkoušení použitelnosti na práci trochu bojovali. Stačí menší verze, nebo potřebujeme 12,9“? Někdo sáhne po 10,5“, pro nás je to však pocit, jako bychom drželi iPad mini. Někdo myslí, že je 12,9“ příliš a že je pak tablet moc těžký. Asi by měli víc posilovat. Není těžší než 15“ MacBook Pro, tak kde je problém? Rozdíl mezi 10,5“ (467 g) a 12,9“ (667 g) je 210 gramů. Samozřejmě jsme se nemohli dohodnout, ale pěkně jsme se o tom pobavili. Vždy tu budou uživatelé, kteří dají přednost 10,5 palcům, a ti, kteří chtějí vetší verzi.

iPad Pro nebude levný, začíná na 24.790 Kč, podle našeho názoru ale rozhodně stojí za to, pokud nepotřebujete na vaši práci všude nosit laptop. Po vydání iOS 11 budeme mít šanci.