Základní pravidla pro nabíjení iPhonu

Nabíjení telefonu je pro někoho každodenní rutina. Někdy se může stát, že nabíjení probíhá pomaleji než jindy. Co za takovým zpomalením stojí?

Značná část uživatelů chytrých telefonů si své zařízení nabíjí prakticky každý den. My osobně se o nabíjení moc nestaráme, jelikož v průběhu dne pravidelně používáme kabel, i když to není úplně potřeba.

Nabíjení iPhonu trvá se správným kabelem a v závislosti na modelu zhruba 2,5-3 hodiny. Metoda nabíjení není úplně konstantní, jelikož lithium-ion baterie nemají rády úplné vybíjení nebo nabíjení. Když tedy dosáhne baterie na 80 % svého nabití, přepne se do módu pomalého nabíjení.

V tomto módu snižuje nabíjecí proud. Klasická nabíječka disponuje výkonem 5W při proudu 1A. Kdyby vám nabíjení touto nabíječkou připadalo moc pomalé, můžete svůj iPhone nabít iPad Power Adapterem s výkonem 12W a 2,4A nebo dokonce nabíječkou pro MacBook. Někdo sice může tvrdit, že tak můžete svůj iPhone poškodit, ovšem Apple tuto možnost oficiálně podporuje.

Nicméně ještě hned nemusíte letět do obchodu pro iPad nabíječku, stačí zkontrolovat ostatní faktory, které mohou nabíjecí proces zpomalovat. Nejdříve byste se měli podívat na samotnou nabíječku, jelikož neoriginální nabíječky bývají pomalejší a mohou vaše zařízení opravdu poškodit.

Pokud nemáte originální Power Adapter od Applu, můžete své zařízení nabíjet také přes USB port počítače. Během práce je nejpohodlnější Lightning Dock, už jen z toho důvodu, že oproti USB 3.1 nebo Thunderbolt 3 bude USB 2.0 výrazně pomalejší.

Nezapomeňte zkontrolovat také kabely. Pokud je Lightning viditelně poškozen, může nabíjení zpomalovat právě on. Podobné problémy mohou způsobovat také neoriginální kabely. Zbarvení na konci Lightning kabelu značí znečištění. Pokud je to váš případ, zkontrolujte také všechny porty.

S přicházejícím létem nebude nabíjení prospívat ani vysoká teplota. Při 30-40°C se začne váš telefon mírně zahřívat a baterie se může při extrémních teplotách dokonce zničit. Samotné nabíjení produkuje další teplo a rozhodně tedy nedoporučujeme nabíjet telefon například ve vyhřátém autě za předním sklem.

Inženýři Applu naštěstí na tyto neduhy mysleli, a pokud zapojíte nabíječku do zapalovače, telefon rozhodne, zda k nabíjení dojde, nebo ne. V příliš teplém prostředí bude nabíjení přerušeno. Nesprávným nabíjením baterie totiž zkracujete její životnost.

Pokud tedy chcete svůj telefon nabíjet rychle a bez rizika, zapomeňte na nekvalitní nabíječky třetích stran. Všechny kabely a porty mějte čisté a chraňte zařízení před přehřátím. Tím uchováte svůj telefon a baterii v dobré kondici po dlouhou dobu.