S Macem na cestách – Proč zapnout šifrování pomocí FileVaultu?

Chystáte se vyrazit na kratší nebo delší cestu se svým Macem a začínáte s přípravami? Pokud jde o software, existuje řada kroků, které vám umožní cestovat s vaším oblíbeným zařízením bezpečně. Mimo jiné můžete zvážit šifrování startovacího disku Macu pomocí FileVaultu. Ptáte se proč?

I když na kratších cestách si možná vystačíte pouze s iPhonem nebo iPadem, někdy prostě není vyhnutí a je potřeba si na cestu přibalit také svůj cenný notebook. V prvním článku naší série věnované cestování s Macem jsme popsali tři důležité věci, které byste měli udělat před odjezdem: 1. vytvořit zálohu; 2. zabezpečit počítač heslem; 3. povolit službu Najít můj Mac. Dalším krokem, na který byste neměli zapomenout, je zjistit, zda máte na svém Macu zapnutý zámek aktivace.

Dnes bude řeč o dalším důležitém kroku, který můžete podniknout, abyste zajistili, že váš počítač a především vaše data budou v bezpečí, i kdybyste svůj milovaný laptop ztratili nebo vám jej někdo ukradl. Tento krok se nazývá šifrování dat a na Macu má jméno FileVault.

Co je FileVault?

FileVault je vestavěná funkce šifrování disku v systému macOS. Je navržen tak, aby šifroval pevný disk vašeho Macu a všechny soubory na něm umístěné. Šifrování celého disku FileVault (FileVault 2) používá šifrování XTS-AES-128 s 256bitovým klíčem k ochraně informací na spouštěcím disku před neoprávněným přístupem. Jakmile je v Macu povolen FileVault, všechna stávající data jsou šifrována. Počáteční šifrování může trvat několik hodin, ale poté již FileVault šifruje vaše data za chodu a bude hladce fungovat na pozadí. Když je tato funkce zapnutá, váš Mac bude vždy vyžadovat přihlášení a zadání hesla k vašemu účtu.

Jak FileVault funguje?

Pokud povolíte FileVault, budete vyzváni k zadání hesla a poté budete mít možnost vytvořit klíč zotavení nebo použít jako šifru pro dešifrování disku svůj účet iCloud. Pokud se rozhodnete pro vytvoření místního klíče zotavení, je nezbytné, abyste jej uložili na bezpečném místě, jinam než na zašifrovaný startovací disk, jako například do sejfu nebo do bezpečného úložiště v cloudu. Mějte na paměti, že pokud ztratíte heslo k účtu i klíč zotavení FileVaultu, nebudete se k Macu moct přihlásit ani se nedostanete k datům na startovacím disku. Pokud uložíte svůj klíč zotavení do účtu iCloud, můžete požádat Apple o pomoc v případě jeho zapomenutí nebo ztráty.

Proč byste měli zapnout FileVault?

Když se rozhodnete se svým Macem cestovat, musíte počítat s možností, že svůj počítač někde po cestě zapomenete nebo vám jej ukradnou. I když je ochrana heslem určitě dobrý nápad, pokud zařízení fyzicky ztratíte, silné heslo nebude stačit. Nikdy totiž nevíte, v jakých rukou váš počítač nakonec skončí. Může jej najít nebo odcizit někdo, kdo ví, jak vyjmout nezašifrovaný startovací disk a připojit jej k jinému počítači pomocí správného kabelu, čímž získá přístup ke všem datům na něm uloženým.

Pokud máte na svém Macu osobní informace, jako jsou kreditní karty nebo bankovní informace, nebo citlivé informace, které by neměl nikdo vidět bez povolení, určitě byste měli zvážit použití FileVaultu k šifrování svých dat. Tato funkce je zvláště dobrá, pokud svůj Mac pravidelně berete na cesty, kde je větší šance, že se ztratí nebo bude odcizen. FileVault nabízí klid duše a to není málo. Pokud však vlastníte starší Mac s HDD diskem, jeho výkon by se mohl zhoršit a šifrování disku možná nestojí za to. S novějším Macem vybaveným SSD si pravděpodobně žádného rozdílu nevšimnete.

Jak zapnout FileVault

Když chcete FileVault zapnout, postupujte takto:

  • Zvolte nabídku Apple > Předvolby systému a klikněte na Zabezpečení a soukromí.
  • Klikněte na panel FileVault.
  • Klikněte na ikonu zámku a zadejte jméno a heslo správce.
  • Klikněte na Zapnout FileVault.

Postupujte podle pokynů k nastavení. Před zahájením procesu se ujistěte, že máte čas nechat počítač běžet několik hodin, dokud se startovací disk šifruje.

Když je vše nastaveno, můžete se vydat na cesty s příjemným pocitem, že i kdyby došlo k nejhoršímu a váš počítač by byl ztracen nebo odcizen, je velmi nepravděpodobné, že by typický zloděj dokázal prolomit šifrování FileVaultu ještě před koncem vesmíru. A tou dobou by mu byly informace uložené na disku stejně k ničemu.