Zobrazte rychle a jednoduše skryté soubory

Přestože je macOS je jednou z nejjednodušších a nejintuitivnějších platforem, existují v něm některé záludnosti, které občas zaskočí i ty nejpokročilejší uživatele. Například trvalé zobrazení skrytých souborů.

Na základě mých zkušeností existují tři typy lidí. První začíná jako uživatel Macu a všechna zákoutí systému zná jako vlastní boty. Druhý přejde na Mac z jiného operačního systému a tato změna je pro něj téměř heuristický zážitek. Třetí typ je někdo, kdo si nemůže zvyknout na charakteristiky operačního systému, které dělají život mnohem jednodušší, a lituje původního, dobře fungujícího systému.

Použití Finderu, výchozí aplikace pro správu souborů Macintosh, je jedno z polarizujících témat. Někteří si jej od začátku zamilují, jiní si na něj nikdy nezvyknou.
Kromě několika užitečných funkcí, které všichni známe, jsme našli jednu, jejíž pochopení vyžadovalo krátký výzkum. Trvalé zobrazení skrytých souborů.

Uvědomte si prosím, že většina z těchto skrytých souborů není zobrazována záměrně, jejich změna by mohla způsobit skutečné potíže v práci vašich aplikací a operačního systému. Takže s nimi zacházejte opatrně.

Jednou z nejběžnějších metod je použití příkazu Terminal. S řádkem uvedeným níže,

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE ; killall Finder

okamžitě zobrazíte skryté soubory.

Pokud je chcete znovu skrýt, musíte jít také přes Terminal. Tentokrát napíšete výraz:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE ; killall Finder

Použití těchto příkazů není jaderná fyzika, ale pro ty, kteří často potřebují skryté soubory, například používají skryté zdroje vygenerované programem, může být poměrně komplikované jít pokaždé přes Terminal.

Naštěstí je pro ně poměrně jednoduché řešení, které ani nevyžaduje Terminal, ani příkazy.

Stačí prostě udělat následující:

  • Zvolte složku, ve které chcete zobrazit skryté soubory
  • Otevřete jakékoliv okno Finderu, protože nastavení je trvalé
  • Stiskněte klávesovou zkratku Command + Shift + tečka (⌘ + ⇧ +.)

Pokud jsou ve složce skryté soubory, zobrazí se. V případě, že nechcete, aby se zobrazovaly, stisknutím stejné klávesové zkratky je můžete okamžitě skrýt. Tuto kombinaci můžete použít kdykoli budete potřebovat.