Vše o rychlých akcích pro Touch Bar v Macu

V macOS Mojave nabízí pro Touch Bar funkci rychlých akcí, které umožňují okamžité spouštění skriptů a pracovních postupů Automatoru.

Tato možnost se hodí pro hromadné úpravy položek nebo když často provádíte nějaké procesy. Grafik může chtít například u většího množství fotek změnit velikost a přidat do nich vodoznaky. Spustit skript jedním dotykem prstu je mnohem snazší než strávit hodiny opakováním stejného procesu.

Spusťte rychlé akce z Touch Baru

  • V tomto článku se nebudeme zabývat tím, jak vytvářet pracovní postupy v Automatoru, které umožní na vašem Macu provádět opakující se úkoly. Stačí vědět, že si můžete vytvořit své vlastní rychlé akce. Otevřete aplikaci Automator, klikněte na nabídku Soubor a vyberte možnost Nový, abyste vytvořili nový pracovní postup.
  • Dále vyberte z nabídky možnost Rychlá akce, upravte svůj skript, vyberte ikonu a barvu pro Rychlou akci a nakonec akci uložte s vlastním názvem.
  • Systém macOS ve výchozím nastavení ukládá vaše rychlé akce do podsložky Knihovna → Služby v domovské složce vašeho Macu. Váš Mac složku Knihovna z bezpečnostních důvodů skrývá, ale můžete se k ní dostat přidržením klávesy Alt a výběrem položky Knihovna z nabídky Otevřít aplikace Finder.
  • Poté, co jste uložili několik rychlých akcí, můžete na Touch Bar začít přidávat ty, které nejvíce potřebujete, a to podle tohoto postupu.
  • Klikněte na nabídku Apple a zvolte Předvolby systému.
  • V okně Předvolby systému klikněte na ikonu Rozšíření.
  • Klikněte na položku Touch Bar, kterou najdete ve spodní části levého postranního panelu.
  • V pravém sloupci se zobrazí seznam dostupných rychlých akcí. Klepnutím na pole vedle uloženého pracovního postupu Automatoru tuto akci vyberete.
  • Nyní musíte přizpůsobit Control Strip tak, aby zobrazoval speciální tlačítko vyhrazené pro přístup k vašim vlastním automatickým akcím z Touch Bar. Control Strip je speciální část umístěná na pravé straně Touch Baru, která zobrazuje známé ovládací prvky, jako je hlasitost.

Chcete-li tak učinit, vyberte v nabídce Apple Předvolby systému, klepněte na ikonu klávesnice, klepněte na kartu Klávesnice a poté na tlačítko Přizpůsobit Control Strip.

  • Nyní přetáhněte ikonu Rychlé akce (připomíná ukazatel) do spodní části obrazovky do Touch baru a kliknutím na Hotovo uložte vaši vlastní konfiguraci Touch Baru. 
  • Velmi doporučuji nahradit ikonu Siri v Control Stripu tlačítkem Rychlé akce .

Nyní máte přístup ke svým oblíbeným zkratkám, stačí klepnout na ikonu Rychlé akce v Control Stripu Touch Baru (klepněte na # 1) a poté zvolit pracovní postup Automator, který chcete spustit (klepněte na #2).

Pokud nechcete vytvářet vlastní pracovní postupy Automatoru, můžete si stáhnout několik skvělých rychlých akcí od vývojářů třetích stran, které vám doporučí starý přítel Google.