Srovnání čipů M1 a M2. Co všechno díky jejich výkonu zvládneš?

Vybíráš nový MacBook a nevíš, jestli lépe využiješ výkon čipu M1 nebo M2? Pomůžeme ti s rozhodnutím. Srovnali jsme oba modely včetně nejnovějších rozšířených verzí a poradíme, který pro tebe bude ideální.

M1 způsobil technologickou revoluci

Základní čip M1 najdeš především v MacBooku Air. Ačkoliv se ze všech M čipů jedná o ten nejstarší, stále nabízí velmi vysoký výkon, který mu některé současné notebooky mohou závidět.

V historii Applu sehrál zásadní roli. Jedná se totiž o první čip navržený přímo pro Mac. Na jedné miniaturní součástce se nachází vše podstatné pro výkon – CPU, GPU a Neural Engine. Procesor se může pochlubit 8 jádry, grafický procesor 7, což bohatě stačí na plynulý chod grafických programů a počítačových her. To vše v kvalitě plné detailů.

Jádra jsou navíc energeticky úsporná, takže Mac vybavený tímto čipem spotřebuje oproti svým předchůdcům méně energie. Stejně tak úsporné jsou i čipy M2, které na M1 navázali.

M2 navázal na úspěchy předchůdce

Čip M2 se vyrábí 5nanometrovou technologií druhé generace. Tvoří ho více než 20 miliard tranzistorů, což je o 25 % víc než u předchůdce. Jeho 16jádrový Neural Engine provede až 16 biliónů operací za sekundu, strojové učení tak zvládá s přehledem. Jeho rozšířenou verzi tvoří čipy M2 Pro a M2 Max, které se dočkaly dalšího upgradu a pohání nejnovější MacBooky Pro představené v lednu 2023.

M2 Pro si hravě poradí s úlohami vyžadující vysoký výkon

Tento čip ocení všichni kreativci, grafikové a vůbec kdokoliv, kdo pracuje s velkým množstvím multimédií. Procesor s grafickým jádrem se postará o maximálně plynulé vykreslení grafiky při práci nebo třeba hraní her. Díky němu snadno roztřídíš a upravíš tisíce fotografií nebo třeba vytvoříš plynulou grafickou simulaci plnou dynamických změn.



Apple v lednu 2023 představil několik nových produktů, které disponují právě čipem M2 včetně jeho rozšířených verzí. Jak jsme již zmiňovali výše, jedná se o MacBook Pro 14" M2 nebo MacBook Pro 16" M2. Další novinkou je pak Mac mini M2, s kterým se ti bude pracovat jedna báseň.

M2 Max jeden z nejvýkonnějších čipů na světě

S tímto nejvýkonnějším čipem posuneš hranice tvůrčích možností zase o něco dál. Velmi dobře poslouží například při renderování efektů, tvorbě motion grafiky nebo spojování velkých panoramat do jedné obří fotografie se zachováním maximální kvality. To vše krásně plynule. Samozřejmostí je hladké navrhování 3D scén i s těmi nejmenšími detaily.

Pokud tě ale láká spíše MacBook s čipem M1, chybu rozhodně neuděláš. Jedná se o velmi výkonný čip, který svým výkonem strčí do kapsy většinu notebooků. Dobře si ujasni, k čemu MacBook potřebuješ, a poté se porozhlédni podle technických parametrů. Volbu ti usnadní náš srovnávač MacBooků, kde máš všechny klíčové údaje přehledně vypsané.