Vaše soukromí je ve vašich rukou

Podívejte se, jak můžete využít bezpečnostní funkce iPhonu na maximum.

Málokdo si asi dokáže představit, že by strávil alespoň den bez svého chytrého telefonu. V dnešní digitální době je neustále používáme nejen v práci, ale prakticky ve všech běžných životních situacích. Naše chytré telefony se tak chtě nechtě stávají velmi rozsáhlou sbírkou údajů, které vytváří poměrně přesný obraz našeho života. Uchovávají naše nejcitlivější informace, kontakty, aktuální polohu, fotky, e-maily, textové zprávy nebo finanční údaje, a proto není radno podceňovat význam důkladných opatření na ochranu soukromí a zabezpečení našich zařízení.

Zabezpečení proti ztrátě nebo odcizení

Zařízení Apple jsou dlouhodobě známá jako nejbezpečnější na trhu, co se týče rizika ztráty nebo odcizení a s každou aktualizací systémů se tyto bezpečnostní prvky neustále zdokonalují. Pokud vlastníte iPhone, který má zapnutý zámek aktivace na iCloudu, je prakticky nemožné, aby se do něj kdokoliv cizí dostal. Počínaje systémem iOS 17.3 Apple zavedl novou bezpečnostní a velmi užitečnou funkci s názvem Ochrana odcizených zařízení, která je určená k obraně před nepravděpodobnými případy, kdy by vám někdo ukradl iPhone a zjistil váš přístupový kód ještě dříve, než byste stihli učinit jakákoliv opatření.

„Ochrana odcizeného zařízení přináší další vrstvu zabezpečení, když je váš iPhone mimo známá místa, jako je domov nebo práce, a pomáhá chránit vaše účty a osobní údaje pro případ krádeže iPhonu. V případě, že se váš iPhone nachází na neznámém místě, je pro některé akce, jako přístup k uloženým heslům a kreditním kartám, vyžadováno biometrické ověření pomocí Face ID nebo Touch ID. Některé akce zabezpečení, jako je změna hesla k Apple ID, také vyžadují, abyste hodinu počkali a pak provedli druhé ověření pomocí Face ID nebo Touch ID. To zaručuje, že i kdyby se někdo náhodou zmocnil vašeho přístupového kódu, nemůže provést žádné zásadní změny ve vašem účtu nebo zařízení.” říká Retail Manager, Tomáš Břečka z iSTYLE.cz.



Bezpečné brouzdání po internetu

Nativní prohlížeč Safari, který je integrován ve všech zařízeních Apple, poskytuje robustní bezpečnostní mechanismy pro ochranu soukromí a bezpečnost uživatelů. Safari bylo už od základu navrženo tak, aby chránilo soukromí uživatelů a neustále přichází s novými bezpečnostními funkcemi, které zajišťují ochranu před sledováním napříč weby a minimalizují množství dat předávaných třetím stranám.

Jednou z takových funkcí je Inteligentní prevence sledování. Ta z využívá strojové učení, díky kterému dokáže efektivně blokovat webové trackery, které sbírají informace o vaší aktivitě, na základě již vám následně nabízejí reklamu a skrýt před nimi vaši IP adresu. Přehled všech trackerů, které inteligentní prevence sledování v Safari blokuje najdete v panelu nástrojů.

Mezi další důležité funkce patří například ochrana před fingerprintingem, která zabraňuje inzerentům v identifikaci zařízení pomocí jeho unikátních charakteristik, nebo hlídání hesel, které navíc pravidelně kontroluje, zda nejsou uložená hesla mezi uniklými daty, a upozorňuje uživatele na potenciální rizika, aniž by odhalilo jejich obsah. Doporučuje se využít také anonymní prohlížení, které neukládá historii navštívených stránek ani vyplňované údaje a automaticky zamyká neaktivní okna.

Pro ještě větší soukromí během procházení webu je pak v rámci iCloudu možnost tzv. Soukromého přenosu, který funguje podobně jako VPN, tedy schovává vaši reálnou IP adresu. „Soukromý přenos dokáže zamaskovat IP adresu uživatele, čímž zajišťuje, že při prohlížení webu v Safari nikdo včetně Apple nevidí, kdo jste a jaké stránky navštěvujete, a chrání tak vaše soukromí. Se zapnutým Soukromým přenosem se vaše požadavky odesílají přes dva samostatné a zabezpečené proxy servery. IP adresa uživatele však zůstane pro poskytovatele sítě viditelná pouze při průchodu prvním proxy serverem, který provozuje Apple. Druhý proxy server, provozovaný nezávislým poskytovatelem, vygeneruje dočasnou IP adresu, dešifruje název požadovaného webu a připojí vás k němu,“ vysvětluje Tomáš Břečka.

Přehled o sledování aplikacemi

Pokud si chcete určitým aplikacím zakázat, aby mohli využívat vaše data, doporučujeme zapnout si funkci Přehled o sledování aplikacemi. Díky tomu budou všechny aplikace požadovat váš souhlas o oprávnění ke sledování, a vy se tak můžete sami rozhodnout, kterým aplikacím toto oprávnění udělit.

Touch ID a Face ID

Nejefektivnější způsob, jak zabezpečit své zařízení i data je využití Touch ID a Face ID. Ty slouží k intuitivnímu a bezpečnému ověřování pouhým dotykem prstu nebo pohledem. Data o vašem otisku prstu nebo obličeji se převádí do matematického zápisu, dál šifrují a používají výhradně v Secure Enclave, což je samostatný procesor, který je kompletně oddělený od zbytku systému a má své vlastní jádro i paměť na vašem Macu, iPadu nebo iPhonu. Přístup k těmto datům nemá operační systém na vašem zařízení ani jakékoli aplikace, které na něm běží. Tyto data se také nikdy neukládají na servery Apple a nezálohují na iCloud ani nikam jinam.