MacKeeper, „antivirus“ z pekla

Uživatelé, kteří macOS používají již nějakou dobu, už MacKeeper znají velice dobře – vyhýbají se mu jako čert kříži. Vzhledem k agresivní marketingové strategii se však neustále dostává do hromady počítačů, kde zásadně ovlivňuje výkon počítače. Jdeme vám ukázat, jak se tohoto softwaru zbavit.

O co jde?

Říká se, že na Macu nejsou žádné viry. V podstatě je to pravda, ale je to o trochu složitější – téma už jsme ale v minulosti rozebírali. MacKeeper není virus, pohybuje se někde mezi adwary a malwary. Software vyvíjí studio Kromtech Alliance, které produkt zakoupilo od Zeobitu. Na internetu se pak pohybuje od roku 2010, většina z nás se s programem jistě setkala alespoň v nějakém vyskakovacím okně.

V podstatě nabízí několik služeb – antivirus, různé formy optimalizace, správu nepoužívaných souborů a další. V podstatě… Ve skutečnosti však dělá úplný opak, o tom se rozepíšeme v další části.

Proč jej tak nenávidíme?

Seznam důvodů je vcelku slušný, zde je několik z těch nejzávažnějších:

1. Marketing je tak útočný, jak jen jde. Normální vývojáři mají své čisté metody, jak své produkty inzerují. MacKeeper však přistupuje k méně etickému řešení, kdy na sebe upozorňuje formou různých vyskakovacích oken a záložek.

Narazíme na ně přitom velice snadno. Stačí vstoupit na web spadající do šedé zóny (online filmy, porno, warez, titulky…) a jednou kliknout. Vyskočí okno nebo záložka, jež se vám vplíží do prohlížeče a bude se vás snažit přesvědčit ke stažení MacKeeperu. Jde vlastně o jedno velké tlačítko „Stáhnout“, a jestliže se netrefíte úplně přesně na zavírací křížek, začne se automaticky stahovat.

Kromtech utrácí kolem 60 milionů dolarů měsíčně, jde tak o jednoho z největších inzerentů mířících na Mac.

2. Snaží se vás podvést všemi způsoby. MacKeeper vás bude neustále strašit možným nebezpečím, aby vás přinutil ke koupi placené verze. V roce 2015 se kvůli tomu dostala firma do obrovského soudního sporu, kde dostali pokutu jen 2 miliony dolarů, na což použili jedno kapesné na svačinu. Pochopitelně veškerá obvinění odmítli.

3. Je stejně zbytečný, jako staré USB flashky jako u aktuálních MacBooků. Korunu všemu dodává fakt, že žádnou ze slibovaných funkcí ani neplní. Místo optimalizace a zrychlení systému vám jej zpomalí a udělá nestabilním. Starší zařízení dokáže přeměnit v nefunkční kusy železa, umí zavařit i těm nejvýkonnějším strojům.

Víc důvodů, proč neinstalovat, asi dodávat nemusíme. Teď se jej ještě zbavit, pokud MacKeeper na počítači nainstalovaný máte.

Jak se ho zbavit?

MacKeeper je tak šlechetný, že nám dá perfektní návod, jak jej odinstalovat. Podle těchto informací máme prostě jen vzít a přetáhnout ikonku z plochy do koše stejně, jako u dalších aplikací. Jenže tu mluvíme o malwaru, který je nutný zabít ohněm.

  • Otevřete Finder.
  • Stiskněte kombinaci Command (⌘) + Shift (⇧) + G.
  • Do okna napište bez uvozovek „~/Library“ a klikněte na Enter.
  • Najděte složku „MacKeeper Backups“, kterou smažte.
  • Posuňte se dále do podsložky „Application Support“.
  • Zde najděte veškeré složky a soubory, které v sobě mají jméno MacKeeper. Smažte je také.

  • Vraťte se do „Library“ a jděte do „Cachces“.
  • Najděte soubory MacKeeper, s velkou pravděpodobností najdete něco jako mackeeper.MacKeeper; com.mackeeper.MacKeeper.Helper. Smazat!
  • Zpátky do „Library“ a následně do složky „LaunchAgents“.
  • Hledejte soubor mackeeper.MacKeeper.Helper.plist, ale možná narazíte i na další. Také vyhodit.
  • Pokud vaše složka „Library“ obsahuje podsložku „LaunchDaemons“, otevřete ji a najděte soubor mackeeper.MacKeeper.plugin.AntiTheft.daemon.plist. I jemu dejte sbohem.
  • Konečně jděte do složky „Library/Preferences“ a smažte soubor jménem mackeeper.MacKeeper.AdwareAnalyzer.plis.

O kolik jednodušší by bylo, kdyby se MacKeeper vůbec nenainstaloval, že? Jakmile jej smažete ze složky aplikací, doporučujeme nainstalovat nějaký čisticí program, který se zbaví zbytků. Za nás můžeme doporučit bezplatný App Cleaner. Umí udělat většinu z výše popsaných kroků. I tak byste však měli výsledek z kontrolovat, abyste se MacKeeperu zbavili úplně.

Před opuštěním nepříjemného softwaru si ještě připravte následující kroky. MacKeeper umí být tak agresivní, že vám Safari naplní add-ony, cookies a dalšími chuťovkami. Reklama by na vás tak dál neustále vyskakovala. Tady je řešení:

  • Většina verzí macOS umí identifikovat a smazat většinu adwaru a malwaru hned při restartu. Takže jen tohle může pomoci.
  • Vyskočte ze Safari, jen nepoužívejte k zavření X v levém horním rohu.
  • Otevřete Safari, když držíte tlačítko Shift – brání Safari, aby se znovu otevřela předchozí záložka.
  • V Safari otevřete menu Preferences.
  • Klikněte na Extensions.
  • Odinstalujte všechna rozšíření, která nepoznáváte.
  • Klikněte na záložku Privacy a následně na tlačítko Manage Website Data.
  • Napište do vyhledávacího políčka heslo MacKeeper a smažte všechna data pomocí kliknutí na tlačítko Remove App.

Gratulujeme! Jestliže jste udělali všechno podle návodu, jste bez MacKeeperu!

Prevence

Jak se podobnému malwaru vyhýbat? Zaprvé nechoďte na podobné weby, kde je něco placeného „zdarma“. Jestliže ale už musíte, nestahujte žádný software – dokonce ani ten, který lze instalovat pomocí přetažení do složky s aplikacemi. Vepište své administrátorské heslo jen ve chvíli, kdy instalujete programy od důvěryhodných vývojářů.

Zdroj: iMore