Jak spravovat nastavení externích displejů na Macu

Použití více monitorů může zvětšit nejen váš pracovní prostor, ale také vaši produktivitu. Na svém MacBooku můžete také snadno použít zobrazení Split View a přidáním druhého monitoru získáte až čtyřnásobné zobrazení.

Uspořádejte své monitory

Způsob, jakým si uspořádáte monitory, je zcela na vás. Pokud například chcete zachovat přirozený tok čtení zleva doprava, můžete nastavit primární monitor, například MacBook, vlevo a další monitor napravo od něj. Záleží na vašich preferencích.

  • Otevřete Předvolby systému kliknutím na ikonu v Docku nebo ikonu Apple > Předvolby systému na horní liště.
  • Vyberte Monitory.
  • Klikněte na panel Uspořádání v horní části.
  • Ve středu obrazovky se zobrazí dva displeje. Klikněte a přetáhněte je na požadované místo.

Pokud je přesouváte tam a zpátky, abyste zjistili, které uspořádání se vám nejvíce líbí, až se ztratíte, můžete na každý displej kliknout a podržet. Při pohybu se kolem displeje objeví červený rámeček.

Zvolte nastavení

Dále se musíte rozhodnout, jak chcete druhý displej použít. Má být rozšířením primárního displeje, nebo jej zrcadlit?

Díky rozšířené ploše získáte další pracovní prostor. Můžete přetahovat aplikace a položky z primární obrazovky na sekundární a zpátky, abyste mohli zobrazit více věcí najednou.

Chcete-li použít režim rozšířené plochy, postupujte takto.

  • Otevřete Předvolby systému kliknutím na ikonu v Docku nebo ikonu Apple > Předvolby systému na horní liště.
  • Vyberte Monitory. Na obou displejích by se mělo zobrazit nastavení. Chcete-li je spojit na jedné ploše, klikněte na Spojit okna.
  • Klikněte na panel Uspořádání v horní části.
  • Na primární obrazovce zrušte zaškrtnutí možnosti Zrcadlit monitory, abyste mohli používat rozšířenou plochu. Postupujte podle pokynů na obrazovce.

Možná někdy budete chtít na MacBooku přehrát film a sledovat jej na velkém monitoru, který jste si právě zakoupili. V takovém případě zvolte zrcadlení videa a ponechte zaškrtnutou možnost Zrcadlit monitory.

Více než dva displeje

Pokud máte namísto dvou tři externí displeje, můžete jeden displej zrcadlit a druhý rozšířit.

Postupujte podle výše uvedených kroků a udělejte z obou monitorů rozšířený displej. Poté stiskněte a podržte klávesu Option, přetáhněte jeden displej na další v poli a uvolněte jej. Tyto dva displeje pak budou zrcadleny, zatímco třetí zůstane rozšířený.

Další tipy a nastavení pro externí displeje

Profily barev: Pokud budete chtít pro své displeje použít různé profily barev, otevřete Předvolby systému > Monitory a zvolte Barva. Váš aktuální barevný profil bude v horní části seznamu s dalšími možnostmi níže. Klikněte pro použití jiného, zvolte Otevřít profil pro zobrazení profilu nebo klikněte na Kalibrovat pro vytvoření vlastního profilu.

Umístění Docku: Pravděpodobně již víte, že polohu Docku můžete změnit. Na obrazovce jej můžete mít vlevo, vpravo nebo dole. Pokud používáte více než jeden displej, Dock se bude nacházet ve stejné poloze bez ohledu na to, na které obrazovce je zobrazen.

Chcete-li Dock přesunout z jedné obrazovky na druhou, jednoduše aktivujte danou obrazovku a poté přesuňte kurzor na místo, kde by měl být Dock. Váš Dock se pak na této obrazovce zobrazí ve správné poloze.

Otočení externího displeje: Pokud používáte externí monitor pro grafiku nebo design, můžete obrazovku otočit nezávisle na svém primárním displeji. Otevřete Předvolby systému > Monitory a na externím displeji vyberte možnost z nabídky Otočit nebo Otočení. Můžete si vybrat pootočení o 90, 180 nebo 270 stupňů.