Zapomněli jste svůj přístupový kód? Takto obnovíte svůj iPhone

V případě, že několikrát za sebou zadáte nesprávný přístupový kód, iPhone se automaticky zamkne časovým zámkem. Jestliže se pak budete snažit až příliš, Apple může smazat veškerý obsah na vašem zařízení. Pojďme se podívat na to, jak eliminovat ztrátu všech dat, pokud se vám telefon uzamknul.

Apple je systémem zabezpečování a šifrování známý. Dokonce i FBI má velké problémy, aby se do iPhonů dostala. Přestože to není zcela nemožné, je evidentní, že běžný uživatel se do něj prostě nedostane. Co se stane, pokud zapomenete svůj přístupový kód (passcode)?

Zapomenutý přístupový kód

Pokud svůj iPhone používáte každý den, jen stěží passcode zapomenete. I když používáte Touch ID nebo Face ID, v jistých situacích přístupový kód budete stále potřebovat. Problém nastane ve chvíli, kdy vám telefon třeba nějakou dobu leží ve skříni. iPhone se zamkne po šesti špatných pokusech – to znamená přístup pouze k tísňovému volání, veškerý obsah zůstane nedosažitelný. Nejdříve na minutu, následně na pět minut, poté na čtvrt hodiny a tak dále.

Pokud správný kód znáte, stačí pochopitelně jen minutu počkat a do iPhonu jej napsat. Jestliže jste jej však úplně zapomněli, máte dvě možnosti. Buď obnovit svůj telefon ze zálohy na iCloudu, nebo z bezpečnostní zálohy na iTunes. Druhá možnost však existuje pouze tehdy, pokud jste někdy svůj iPhone připojili k počítači.

Obnovení zálohy z iCloudu

iPhone je naštěstí tak chytrý, že dělá automatické bezpečnostní zálohy v pravidelných intervalech, neustále tak máte svá data v bezpečí. Pokud na svém zařízení máte zálohu vypnutou, je čas ji zapnout. Stačí otevřít Nastavení a kliknout na své jméno. Následně na iCloud > Záloha na iCloudu. Když je iPhone nebo iPad zamknutý a připojený k nabíječce, tvoří na pozadí zálohu.

Můžete tu udělat i ruční zálohu, třeba před větším updatem. Jestliže tedy máte jistotu, že tuto zálohu máte, můžete obnovit svůj telefon následujícím způsobem:

  1. Jděte na iCloud.com.
  2. Přihlaste se pomocí svého Apple ID a klikněte na možnost Najít iPhone.
  3. Po nalezení zařízení klikněte na Smazat iPhone.

Těmito kroky kompletně smažete svůj telefon a na dálku jej uvedete do továrního nastavení. Následně obnovte svá data ze zálohy na iCloudu. Jestliže máte další zařízení, která mají iOS 11 a spravujete je pod identickým Apple ID, můžete svůj telefon obnovit jediným kliknutím.

Obnovení zálohy z iTunes

Jde o méně běžný způsob obnovy. Zaprvé musíte své zařízení dostat do režimu zotavení. To uděláte následovně:

Pro iPhone 6s, předchozí iPhony a iPady: Vypněte zařízení, připojte jej k počítači (může to být jak Mac, tak PC), podržte tlačítko plochy (Home) spolu s horním (nebo bočním) tlačítkem. Držte je stisknutá, dokud neuvidíte obrazovku s výzvou k připojení k iTunes.

Pro iPhone 7, 7 Plus: Vypněte zařízení, připojte jej k počítači (může to být jak Mac, tak PC), podržte boční tlačítko spolu s tlačítkem snížení hlasitosti. Držte je stisknutá, dokud neuvidíte obrazovku s výzvou k připojení k iTunes.

Pro iPhone 8, 8 Plus a X: Vypněte zařízení, připojte jej k počítači (může to být jak Mac, tak PC), stiskněte a rychle uvolněte tlačítko zesílení hlasitosti. Potom stiskněte a rychle uvolněte tlačítko zeslabení hlasitosti. Nakonec stiskněte a podržte boční tlačítko, dokud neuvidíte obrazovku s výzvou k připojení k iTunes.

Následně vám iTunes nabídnou dvě volby – updatovat zařízení, nebo obnovit tovární nastavení. Vy si pochopitelně vyberte obnovení. Následně aktivujete svůj telefon nebo tablet a obnovíte předchozí zálohu z iTunes.