Vyzkoušejte funkci Odklepávání času na Apple Watch

Taptic Engine, vibrační motor uvnitř Apple Watch, vám nabízí nový způsoby, jak sledovat čas v WatchOS 6. Odklepávání času vás informuje o čase poklepáním na zápěstí.

Můžete si nastavit zvonění každou novou hodinou nebo nechat Siri, aby vám čas oznámila nahlas. Postupujte podle návodu iDB, abyste se naučili používat Odklepávání času na Apple Watch. S Odklepáváním času máte i tichém režimu přehled o tom, kolik je hodin. A nemusíte se na hodinky vůbec podívat.

Tato funkce je úžasná nejen pro zrakově postižené, ale také pro uživatele, kteří chtějí šetřit každou vteřinu neefektivně využitého času. Toto nastavení vám totiž umožňuje mít přehled o čase, aniž byste se dívali na zápěstí.

Díky tomu bude váš Apple Watch ještě flexibilnější časoměřič – haptická verze času vám odklepe čas na zápěstí – a lze ji upravit tak, aby používala Morseovku nebo rozlišovala hodiny a minuty různými délkami klepnutí. Můžete dokonce poprosit Siri, aby vám nahlas oznámit aktuální čas, když podržíte dva prsty na ciferníku. Tato praktická funkce byla ve starších vydáních watchOS omezena na ciferníky Mickey Mouse a Minnie Mouse.

Před příchodem systému watchOS 6, Odklepávání času bylo zařazeno do funkce usnadnění přístupu a bylo možné jej použít pouze s vestavěnou čtečkou obrazovky VoiceOver. Dvojitým poklepáním na displej jedním prstem jste mohli cítit vyklepané hodiny a minuty, po trojitém klepnutí minuty.

Podívejte se, jak používat Odklepávání času na Apple Watch s watchOS 6.

Jak povolit Odklepávání času na Apple Watch

Chcete-li zapnout a používat Odklepávání času ve watchOS 6, postupujte takto:

  • Otevřete Nastavení na Apple Watch s watchOS 6.
  • Klepněte na Hodiny.
  • Klepněte na Odklepávání času.
  • Přepněte přepínač vedle Odklepávání času do polohy zapnuto
  • Vyberte si preferovaný styl, který chcete použít pro Taptic Time
    • Číslice: Toto je výchozí volba. Vaše hodinky Apple Watch oznámí každých deset hodin dlouhým klepnutím a každou hodinu navíc krátkým klepnutím. Poté oznámí dlouhým klepnutím každých deset minut a krátkým klepnutím každou další minutu.
    • Zkrácené: Vaše hodinky Apple Watch oznámí každých pět hodin dlouhým klepnutím a každou hodinu navíc krátkým klepnutím. Poté oznámí dlouhým klepnutím každou čtvrthodinu.
    • Morseovka: Když je tato funkce zapnutá, hodinky odklepou každou číslici času morseovkou.

Přejděte na předchozí obrazovku, odejděte z Nastavení pro uložení změn.

Kromě Odklepávání času je v Nastavení watchOS 6 také nová funkce Zvonkohra.

Mezi Odklepáváním času a Zvonkohrou jsou dva rozdíly.

U Zvonkohry si nemůžete vybrat mezi odlišnými vzory haptické zpětné vazby jako u Odklepávání času. A za druhé, Zvonkohra je nastavena napevno tak, aby zazněla za hodinu nebo půl hodiny, podle vašich preferencí. Odklepávání času je nastaveno na úplně jiný rozvrh, který vám rozezní zápěstí různými poklepáními.