Vyberte si správný Apple Pencil

Apple Pencil je jedním z méně často zmiňovaných, ale skutečně kouzelných doplňků Applu. Abyste mohli jeho schopností využít na maximum, je potřeba jej sladit s vhodným iPadem.

Pokud jste s iPadem nebo jiným grafickým tabletem dříve používali stylus, některé aspekty Apple Pencil vám budou dobře známé. Další vlastnosti jsou ale velmi odlišné. Proto vám přinášíme rychlokurz výběru a používání Apple Pencil!

Existují dvě různé verze Apple Pencil: Apple Pencil (1. generace) a Apple Pencil (2. generace). Pokud si myslíte, že jsou jejich jména skutečně podobná, ještě podotýkáme, že jsou bílé a mají téměř stejné rozměry. Je však důležité znát rozdíl mezi oběma generacemi, protože ani jednu nepodporují všechny iPady.

Apple Pencil 1. generace je možné používat se zařízeními: iPad Air (3. generace), iPad mini (5. generace), iPad (6. a 7. generace), 12,9palcový iPad Pro (1. a 2. generace), 10,5palcový iPad Pro a 9,7palcový iPad Pro

Apple Pencil 2. generace je možné používat se zařízeními: 12,9palcový iPad Pro (3. generace) a 11palcový iPad Pro

Pokud si nejste jisti, zda jste vybrali správnou generaci Apple Pencil, nejvýraznějším rozdílem je stříbrný pásek kolem vršku první generace. Apple Pencil (2. generace) jej nemá.

Existují ale i další odlišnosti, které nejsou na obrázcích tak snadno identifikovatelné, ale v reálném životě jsou jasnější. Apple Pencil (2. generace) má matný povrch a jednu rovnou stranu. Apple Pencil (1. generace) má hladký, lesklý povrch a je zcela kulatý. Druhá generace Apple Pencil má na své ploché straně napsáno „Apple Pencil“.

Než začnete používat Apple Pencil, musíte jej s iPadem nebo iPadem Pro spárovat. První a druhá generace iPad Pro se párují odlišně, takže se před začátkem párování ujistěte, že znáte generaci své Apple Pencil.

Jak spárovat Apple Pencil (1. generace)

  • Ujistěte se, že je iPad zapnutý a odemknutý, a poté sejměte víčko tužky.
  • Připojte Apple Pencil k nového iPadu.
  • Jakmile se zobrazí žádost o spárování přes Bluetooth, klepněte na Spárovat.

Jak spárovat Apple Pencil (2. generace) s iPadem Pro

  • Ujistěte se, že je iPad zapnutý a odemknutý.
  • Přicvakněte Apple Pencil k magnetickému konektoru na boku iPadu Pro.
  • Po zobrazení požadavku na spárování Bluetooth klepněte na Spárovat.

Apple Pencil nemá na svém válcovém těle fyzický indikátor nabití nebo LED světlo; místo toho můžete zkontrolovat nabití baterie na spárovaném iPadu nebo iPadu Pro.

Jak zkontrolovat úroveň nabití baterie Apple Pencil (1. generace)

  • Přejeďte na iPadu prstem shora dolů a vyvolejte Oznamovací centrum (nebo zapněte iPad pro zobrazení zamknuté obrazovky).
  • Přejetím prstem doprava zobrazíte Widgety.
  • Podívejte se do sekce Baterie.
  • Pokud nevidíte sekci Baterie, musíte ji přidat jako aktivní widget. Nejprve klepněte na tlačítko Upravit v dolní části oblasti widgetů a pak na zelené tlačítko Plus vedle Baterie.

Jak zkontrolovat úroveň nabití baterie Apple Pencil (2. generace)

Zkontrolovat, kolik energie zbývá v Apple Pencil druhé generace, je ještě snadnější. První variantou je postupovat podle výše uvedených kroků pro 1. generaci Apple Pencil. Tužku také můžete jednoduše přicvaknout na magnetický konektor na boku iPad Pro (nebo ji odejmout a znovu umístit zpět, pokud je aktuálně přicvaknutá). Zobrazí se upozornění, které vám sdělí aktuální procento nabití baterie.

Když se energie vaší Apple Pencil sníží na 20 %, 10 % nebo 5 %, zobrazí se upozornění.

Jak nabíjet Apple Pencil (1. generace) pomocí iPadu

  • Sejměte víčko z Apple Pencil. (Pokud máte obavy, že jej během nabíjení ztratíte, můžete jej magneticky připojit k iPadu vedle tlačítka Domů.)
  • Připojte Apple Pencil k Lightning konektoru iPadu nebo iPad Pro.

Jak nabíjet Apple Pencil (2. generace)

Apple nabíjení Apple Pencil (2. generace) výrazně zjednodušil. Existuje jen jeden způsob.

  • Stačí přicvaknout Apple Pencil k magnetickému konektoru na boku iPadu Pro.

Technologie rychlého nabíjení Apple Pencil poskytuje uživatelům až 30 minut použití po 15sekundovém nabíjení. Obecně ale tužku doporučujeme nabíjet alespoň 5-10 minut, zejména pokud úroveň nabití klesla pod 20 %, abyste se vyhnuli neustálému nabíjení.