Vše, co byste měli vědět o souborovém systému Apple APFS

Nový souborový systém Applu (Apple File System, APFS) pozvedl systémy Apple z velmi základní úrovně. Byl představen v roce 2016 a znamenal obrovskou změnu pro Mac, Apple Watch, iPhone a iPad.

Nejnovější systém souborů Apple se od svých předchůdců liší na mnoha úrovních. Hierarchický systém souborů (HFS) a jeho nástupce HFS+ za sebou mají více než tři desetiletí, což je v oblasti IT velmi dlouhá doba. Proto nebylo zbytí a Apple v roce 2016 provedl revoluční změnu.

Proč APFS nahradil HFS+?

HFS+ byl představen v roce 1998. Za dvě desetiletí se situace v technologii výrazně změnila, Apple se snažil udržovat HFS+ aktuální, ale nakonec bylo nezbytné přejít na novou technologii.

Během posledních let se nabídka Applu rozšířila a mnoho uživatelů se stalo součástí ekosystému nákupem nejen Maců, ale i iPhonu, iPadů, Apple Watch a Apple TV. Na začátku roku 2000 bylo v provozu jen několik milionů zařízení, nyní jejich počet dosahuje miliard. Pevné disky byly nahrazeny jednotkami SSD a místo kilobajtů a megabajtů ukládají gigabajty nebo terabajty dat. Programy již nejsou distribuovány na CD a disketách, stahujeme je z internetu. A naše bezpečnostní zálohy jsou uloženy v cloudu, nikoli v šuplíčkách našich stolů.

Čas plyne a informační technologie se staly součástí širší škály řešení, na která Apple musel zvyknout. Tato myšlenka se odráží i v novém souborovém systému Apple (Apple File System, APFS).

Jaké jsou výhody APFS?

Přestože byl HFS+ kompatibilní se všemi dostupnými zařízeními Applu, musel být optimalizován odlišnými způsoby pro každé jednotlivé zařízení, hlavně kvůli klíčovým funkcím, jako je šifrování. To také znamenalo, že každé zařízení vyžadovalo odlišné zdrojové kódy pro aplikace, což vývojářům komplikovaly vytváření, údržbu a vylepšování jejich produktů.

Naproti tomu systém APFS navržen tak, aby byl konzistentnější a dal se jednoduše přenést na všechny platformy. Díky tomu je nový souborový systém řešením, které je připravené na budoucnost.

Pokud jde o konečné uživatele, největší výhodou, kterou získali, je čas. Teď je mnohem snazší než dříve aplikovat jakékoli změny v aplikaci na všechny platformy. Uživatelé tedy rozhodně získají čas lepšími a rychlejšími aktualizacemi.

A jaké jsou další výhody APFS? To se dozvíte v našem dalším článku.