Velký speciál - Jak na nejúžasnější fotky přímo z iPhonu #2

Pokračujeme dále a navážeme na minulý článek, ve kterém jsme si ukázali základy nastavení focení nebo nahrávání pomocí iPhonu. Dneska se na to podíváme trošku víc dopodrobna.

Horní ovládací panel

Pokud se vrátíme tam, kde jsme skončili, máš nyní před sebou svůj iPhone se spuštěnou aplikací Fotoaparát. V levém horním rohu můžeš najít ikonku blesku, která značí spuštěný, vypnutý nebo zcela automatický režim focení s bleskem. Ten se ti hodí v přítmí, ve tmě nebo ve zhoršených světelných podmínkách. V pravém horním rohu pro změnu najdeš aktivaci a deaktivaci takzvaných Live Photos.




Live Photos

Live Photos mód má na starosti zaznamenat při každé tvé jednotlivé fotce pár vteřin jejího průběhu navíc. Ty si pak můžeš snadno z několika zachycených obrázků vybrat ten nejpovedenější nebo si krátký záznam pustit. Funguje to tak, že Live Photos na iPhonu zaznamenávají, co se stane 1,5 sekundy před stisknutím závěrky a 1,5 sekundy po něm.

Uprostřed horního okraje se nachází drobná šipka ve směru nahoru (na horním obrázku žlutá, směřující již dolů), po jejímž rozkliknutí se ti ve spodní části obrazovky nabídne široká paleta nastavení fotoaparátu. Stejně tak můžeš rozbalenou nabídku možností zobrazit přetažením prstu zespod nahoru.


Sice se nám duplicitně v prvních dvou ikonách z leva nabízí znovu nastavení blesku a Live Photos, ale hned po té se ti nabízí možnost nastavení Fotografických stylů.


Fotografické styly

Ve Fotografických stylech si můžeš snadno posunutím doleva vybrat další 4 již přednastavené, teplotně a tónem obohacené styly. Konkrétně se jedná o Bohatý kontrast, Živě teplý, Teplý a Chladný. Každý z těchto přednastavených stylů si můžeš kliknutím na dolní panel ještě doupravit a doladit jej přesně podle tvého aktuálního požadavku. Pokud si vybraný styl doupravíš, po vteřině se ti vpravo nabídne možnost šipky, kterou opět navrátíš nastavení konkrétního stylu do původní podoby. Pokud si kterýkoli ze stylů vybereš, zůstane výchozí ikona žlutá, to abys věděl, že právě fotíš v jiném než standardním stylu.



Poměr stran

Další ikonka vedle výběru Fotografických stylů, označená defaultními čísly 4:3, nabízí na výběr z poměru stran, ve kterém můžeš fotografie zaznamenávat. Na výběr máš poměr stran 4:3, 16:9 anebo 1:1, což je režim označený jako Čtverec. Režim Čtverec omezí záběr fotoaparátu na čtvercové snímky – jedná se o optimální rozměr pro spoustu aplikací sociálních médií. Po pořízení fotky ji tak můžeš rychle sdílet na svých oblíbených sociálních sítích.



Expozice

Další na řadě je nastavení takzvané expozice. Nastavení expozice funguje tak, že si pomocí detailního posuvníku tažením prstem vlevo či v pravo nastavíš záběr, abys mohl fotografii automaticky zesvětlit nebo ztmavit přímo při pořizování snímku.



Samospoušť

Samospoušť se skvěle hodí například v momentě, kdy se chceš vyfotit společně s přáteli a nemáte nikoho, kdo by telefon podržel. Využiješ stativ nebo telefon někde například opřeš. Po nastavení a spuštění samospoušti se začne automaticky odpočítávat čas, po němž se spustí spoušť a fotka se vyfotí. Na výběr máš buď ze 3 nebo 10 vteřin.



Filtry

Následující jsou filtry. Filtry známe asi všichni moc dobře například z Instagramu. Jedná se přednastavené schéma barev, teploty nebo třeba světla a stínů. Dříve většina aplikací na pořizování fotek fungovala tak, že jsi filtry nastavoval až při editaci fotek. Nyní můžeš filtry nastavit ještě před pořízením, takže každá následující fotka po nastavení filtru bude zaznamenána právě v daném schématu. Na výběr máš aktuálně z celkem z 10 možností.




V dalším díle si ukážeme nastavení nočního, makro režimu nebo jak se správně nastavuje Apple Raw formát anebo mód portrétu. Máš se na co těšit.


Další články