Terminál pro začátečníky II - Aby váš Mac byl zdravější

Terminál, aplikace příkazového řádku, která umožňuje ovládat počítač Mac, má jednu obrovskou výhodu. Zkoumáním rozsahu schopností Terminálu objevíte také limity vašeho počítače Mac. Je to jako dívat se do černé skříňky a zjišťovat, jak provádí veškerou kouzlo, které jinak vidíte pouze zvnějšku. Podívejme se na několik příkazů, které vám pomohou při lepší správě počítače Macu a jeho zdraví.

Uvolněte paměť RAM

A’t děláte na Macu cokoliv, od spouštění aplikací po procházení Internetu, používáte paměť RAM. Stává se, že aplikace může blokovat paměť RAM, kterou používala, i když ji již nepotřebuje. Řešení je jednoduché. Restartujte Mac a spolu s ním i všechny viníky. Nebo „vyčistěte“ paměť pomocí příkazového řádku.

Stačí zadat v okně Terminálu:
$ purge

Během procesu čištění může Mac na chvíli přestat reagovat. Pokud jednoduché propláchnutí paměti nefunguje, zkuste přidat před purge výraz „sudo“, pak se tento příkaz provede jako super uživatel. V tomto případě budete vyzváni k zadání vašeho (nebo administrátorského) hesla.

Kopírujte velké množství dat

Pokud kopírujete velké množství dat, můžete použít Finder nebo kopírování spustit v okně Terminálu.

$ ditto -V / old / docs / / new / docs /
Tento příkaz zkopíruje obsah složky „docs“ do nového umístění.
„-V“ znamená verbose, tento pokyn vytiskne řádek do okna Terminálu pro každý kopírovaný soubor. Je to velmi užitečné, protože můžete přesně vidět, jaký soubor se právě kopíruje.

Jak zabránit Macu usnout

Když kopírujete výše uvedené tuny dat, chcete mít jistotu, že váš Mac během celého procesu neusne. Vvyzkoušejte tento zábavný příkaz:
$ caffeinate
Tento příkaz udrží Mac vzhůru, dokud jej nezastavíte stisknutím kláves Ctrl-C. Můžete být i sofistikovanější a přidat k příkazu parametr času:
$ caffeinate -u -t 3600

Číslo představuje počet sekund. Tento příkaz zabrání Macu v přechodu do režimu spánku po dobu jedné hodiny.

Kontrola používání systémových souborů

Pokud váš Mac zabrání vysunutí diskové jednotky, chcete vidět, co právě čte a zapisuje na disk. Osvětlí vám to jednoduchý terminálový příkaz. Stačí zadat do okna Terminálu:
$ sudo fs_usage

Tento příkaz spustíte jako super uživatel poté, co budete vyzváni k zadání hesla. Tento nástroj zobrazí v reálném čase informace o tom, které procesy přistupují k systémovým souborům. V seznamu můžete vidět napříkald procesy Time Machine (backupd) a Spotlight (mds). Stisknutím tlačítka Ctrl-C můžete tento příkaz kdykoli zrušit.

Reindexování indexu Spotlight

Pokud prohledávání Macu nevrátí očekávané výsledky, může pomoci opětovné sestavení indexu Spotlight. A indexem máme na mysli přesně stejný index, jaký najdete v knihách a jiných materiálech, jen pro všechny soubory v počítači. Spotlight je super vyhledávací funkce na Macu, která pro vás najde vše, co se ptáte. Jednou z hlavních funkcí Spotlight je indexování metadat v souboru. Někdy potřebujete, aby Spotlight vytvořil nový index, aby mohl najít soubory co nejrychleji a efektivně. Můžete to udělat komplikovaným způsobem prostřednictvím nastavení systému nebo jednoduše v okně Terminálu:

$ sudo mdutil -i na /