10 nejlepších aplikací pro sledování běhu a chůze

Běžecká sezóna je za dveřmi, připrav se a stáhni appku, která ti poskytne cenné informace o kondici. A pokud dáváš přednost procházkám, i tak si přijdeš na své. Přinášíme přehled nejlepších aplikací pro běžce a pěší.

Získej data o svém pohybu

Jen se správnými technologiemi dosáhneš těch nejlepších výsledků. Všechny níže uvedené appky stáhneš z App Store do iPhonu. Telefon můžeš klidně nechat doma, stačí běhat s Apple Watch– vše zaznamenají a pošlou data do iPhonu, takže ti žádná vyběhaná kalorie neunikne. Vybrali jsme aplikace, které jsou zdarma. Připlatíš si maximálně za jejich premium verze.

Prozkoumej App Store a najdi nejen aplikaci na běhání

Steps – appka pro všechny, kdo se chtějí překonávat. Nejprve si stanovíš, čeho chceš dosáhnout (například 10 000 kroků denně) a Steps tě bude informovat o pokroku. Uvidíš svůj progres a kolik ti zbývá do cíle.


Pacer – něco mezi krokoměrem a fitness trackerem, který sleduje tvoji aktivitu, zobrazuje historii a zvládnuté trasy. Nainstaluj si Pacer společně s přáteli, vytvořte si skupinu a motivujte se v ní k lepším výsledkům.


Runkeeper – jedna z prvních běžeckých appek vůbec, avšak stále aktualizovaná a nadupaná užitečnými funkcemi. Sleduje tvé tempo běhu, uběhnutou vzdálenost, spálené kalorie a čas. Ukládá historii tréninků a objevuje nové běžecké trasy v okolí. Sestaví i tréninkový plán podle tvé kondice, takže se hodí pro nováčky i profíky.


Map My Run – aplikace od Under Armour monitoruje kromě běžeckých aktivit také srdeční tep nebo si ukládá zdolanou vzdálenost v konkrétních botách. Jakmile dosáhneš určitého počtu kilometrů, upozorní na zakoupení nové obuvi, aby byl běh maximálně komfortní. Aplikace měří přesně díky možnosti upřesnění aktivity – běh na pásu, jogging nebo třeba procházku se psem.


adidas Running – možná ji znáš pod původním názvem Runtastic. Zaznamená běh a výsledky zobrazí na přehledných grafech. Propoj appku se sociálními sítěmi a pochlub se přátelům s progresem. adidas Running snadno synchronizuješ se Spotify, aby ti v AirPods hrála hudba přesně podle tvého gusta. Ocení ji také cestovatelé, kteří si rádi zaběhají v zahraničí – díky napojení na Google Earth uvidíš spoustu tras, ať jsi kdekoliv.


PUMATRAC – mimo sledování běžeckých aktivit nabídne třeba předpověď počasí. Kromě toho pečlivě zaznamená tvůj výkon a na základě dat ti poskytne užitečné tipy pro zlepšení. Například zjistí, ve kterou denní dobu dosahuješ nejlepších výsledků a pak ti doporučí, kdy ideálně vyběhnout.


Nike+ Running – nastav v appce terén (stezky, chodníky, les, běžecký pás a další) a vyběhni. Jedna z nejstahovanějších aplikací bude monitorovat tvé tempo, měřit trasu, čas a spálené kalorie. Vytvoř si osobní cíl a překonej ho nebo pozvi přátele a motivujte se společně k vyšším výkonům.


Strava – ideální aplikace pro všechny, kdo rádi soutěží a vyhrávají. Kromě záznamu aktivity nabízí pokročilý systém žebříčků, odznaků a výzev, které tě v běhu namotivují k ještě lepším výsledkům.


5K Trainer – oproti předchozím aplikacím se tato vymyká. Čím? Má za úkol připravit tě během pár týdnů na pětikilometrový závod. Jedná se o intenzivního trenéra, díky kterému se rychle dostaneš do formy.


Charity Miles – běhej a pomáhej potřebným. Tato sportovní aplikace převede uběhnutou vzdálenost na peníze a pošle je na dobročinné projekty. Od svého založení už poskytla více než 3 milliony dolarů organizacím zaměřujícím se na životní prostředí, vzdělávání, péči o zvířata a další projekty.


Už se chystáš obout běžecké boty? Ještě předtím si přečti náš článek Jak se dostat do kondice s Apple Watch. Dozvíš se, proč budou Apple Watch tvým parťákem při sportu a spoustu užitečných tipů, jak s jejich pomocí efektivně změříš svůj sportovní výkon.


Porovnání Apple Watch