Šetřete čas s gesty produktivity v systému iPadOS

S příchodem iPadOSu získaly tablety Applu místo rozšířené verze iOS vyhrazený operační systém. Tato aktualizace znamená i nové funkce a gesta pro větší produktivitu, díky čemuž je používání iPadu ještě pohodlnější.

Zobrazit widgety

Když přejedete prstem doprava na domovské obrazovce, zobrazí se widgety. Samozřejmě můžete přejetím nahoru nebo dolů widgety procházet. V dolní části máte k dispozici možnost Upravit, pokud chcete změnit jejich uspořádání nebo jednotlivé widgety aktivovat či deaktivovat.

Nová gesta pro výběr

Klepnete a podržíte kurzor, potom přesunete prst na nové místo a pustíte – takto snadné je konečně přesunout kurzor v iPadOS. Chcete-li provést rychlý výběr, stačí klepnout a chvilku podržet, pak pohnout prstem a iPadOS přetáhne a vybere jakýkoli obsah. Při výběru není třeba čekat, až se objeví bublinová nabídka, která by bránila vašemu pohledu. Je to proto, že bublinová nabídka v iPadOS a iOS 13 již neexistuje.

A pokud jste vybrali například blok textu, můžete jej zkopírovat tak, že sevřete obrazovku třemi prsty současně. Udělejte to dvakrát za sebou a místo zkopírování takto označený text vyjmete. A pokud chcete svůj výběr vložit jinam, umístěte kurzor na místo, kam chcete vybranou sekci zkopírovat, a pak roztáhněte tři prsty od sebe. Tak text hned vložíte.

Zpět/Opakovat

Chcete-li akci vrátit zpět, přejeďte třemi prsty doleva. Chcete-li akci opakovat, proveďte gesto opačným směrem. Můžete také klepnout třemi prsty a vyvolat nabídku se všemi příslušnými úpravami, včetně Zpět, Znovu, Vyjmout, Kopírovat a Vložit. Jako bonus můžete pro odvolání pokynu iPadem zatřást, pokud jste si toto gesto oblíbili.

Zvětšete/zmenšete klávesnici

iPadOS přináší miniaturní klávesnici, kterou znáte z iPhonu, navrženou pro psaní palci. Chcete-li přejít z běžně velké klávesnice na menší, stačí použít gesto sevření dvěma prsty.

Nyní máte klávesnici ve stylu iPhonu, na které můžete psát jen palcem, zatímco tablet držíte v ruce. Ještě lepší je, že v tomto režimu můžete používat novou funkci psaní pomocí gest, která je podporována pouze na malé klávesnici. Chcete-li klávesnici rozšířit na plnou velikost, použijte gesto zvětšení, tedy ji sevřete třemi prsty a roztáhněte je. Zmenšení a zvětšení klávesnice nefunguje u klávesnic třetích stran.

Exposé

Apple představil funkci Exposé na Macu v roce 2011 s vydáním Mac OS X 10.7 Lion. Tato skvělá funkce je nyní k dispozici na tabletech Applu se systémem iPadOS. Na iPadu vám Exposé umožňuje zobrazit všechna otevřená okna nebo dokumenty aktuálně používané aplikace. Chcete-li tak učinit, klepněte a podržte ikonu aplikace na domovské obrazovce a v rozevírací nabídce vyberte příkaz Zobrazit všechna okna.

Případně, pokud máte aplikaci právě otevřenou, přejeďte prstem nahoru a vytáhněte Dock. Pokud je aplikace v Docku, stačí klepnout a vyvolat Exposé tam. To je zvláště užitečné, pokud chcete vidět všechny webové stránky, které máte otevřené v prohlížeči Safari.