Porovnali jsme Apple Watch Series 7 a Samsung Galaxy Watch 4. Které jsou lepší?

Nové Apple Watch 7 a Samsung Galaxy Watch 4 jsou aktuálně to nejlepší, co trh s chytrými hodinkami nabízí. Které vyhrály v našem porovnání?

Na kolik tě vyjdou

Apple Watch Series 7 startují na částce 10 990 Kč. Nejmenší model hodinek Samsung Galaxy Watch 4 začíná na 6 990 Kč, ten větší (44mm) koupíš od 7 590 Kč, LTE varianta tě vyjde na 11 490 Kč.

Design a displej – čtverec vs. kruh

Čtvercový retina displej u Apple Watch 7 narostl oproti předchozí generaci o 20 %, sahá až k okraji skla a je téměř bez rámečku. S malým 1,7 mm rámečkem získáš pocit větších hodinek, i když rozměry zůstávají prakticky stejné.

Porovnávat obě značky je těžké už jen kvůli tomu, že Samsung sází na kruhový displej. Nicméně, 1,9palcový displej Apple Watch 7 je větší než 1,4palcové provedení u Galaxy Watch 4. Hustotu pixelů mají podobnou – u Apple Watch je to 326, u konkurence 330.

Galaxy Watch seženeš ve dvou různých provedeních:

  • sportovně laděné Galaxy Watch 4, jakožto vlajková loď, nahrazují Samsung Galaxy Watch Active 2,
  • verze „Classic“ nese luxusní vlastnosti loňských Samsung Galaxy Watch 3. Vzhledem připomíná tradiční hodinky a dobře tak balancuje na pomezí módních a funkčních vlastností. Někteří uživatelé také oceňují jejich otočný rám.

Apple Watch 7 koupíš v 41mm a 45mm variantě, zatímco Galaxy Watch 4 výrobce nabízí ve 40mm a 44mm provedení. Samsung Galaxy Watch 4 jsou ještě o chlup větší, vybrat si můžeš mezi 42mm a 46mm variantou.

Nové funkce a software

Galaxy Watch 4 mají oproti novým Apple Watch 7 několik funkcí navíc. Samsung má navrh s měřením tělesného tuku, svalů a vody v těle. Oba modely pak umí „natočit“ EKG, změří tepovou frekvenci nebo okysličení krve.

Eso vytahuje jablečná společnost se službou Apple Fitness+, ve které vás čeká velký výběr cvičení od různých trenérů. Každý navíc obohacuje svůj trénink svojí osobností, hudebním výběrem a stylem cvičení.

Potenciál fitness funkcí u obou modelů využiješ naplno jen v případě, že vlastníš smartphone stejné značky.

Apple vyřešil kratší výdrž baterie rychlým nabíjením

Galaxy Watch 4 vydrží něco přes jeden den za předpokladu, že máš neustále zapnutý displej a často sleduješ svoji aktivitu. Když se fakt snažíš, vydrží až dva dny.

Apple Watch Series 7 také zvládnou den a půl až dva dny, ale jen v případě, že oželíš populární funkce. Apple si na tento neduh ale posvítil, aniž by se vzdával výkonu hodinek – výrazně zrychlil dobu nabíjení. Z nuly na 80 % hodinky nabiješ za 45 minut. Pro představu – pokud zrovna uleháš, stačí ti 8 minut nabíjení na 8hodinový spánek.

Apple jasně vítězí ve velikosti interní paměti, která ti poskytne 32 GB pro všechny tvoje oblíbené appky a písničky. Oproti Samsung hodinkám je dvojnásobná.

Co se týká operačních systémů, systém WatchOS patří k tomu nejlepšímu, co trh s chytrými hodinkami aktuálně nabízí. Pokud máš navíc verzi s připojením k LTE, v podstatě nosíš na ruce takový menší iPhone. Samsung je ale silným rivalem se systémem WearOS. Oba systémy jsou plynulé a nabízí nabušené aplikace.

Máme vítěze?

Apple Watch 7 tě nezklamou škálou funkcí a slouží jako druhá obrazovka k iPhonu. Oproti Apple Watch 6 nejde o skokový upgrade, přesto ale mluvíme o nejlepších chytrých hodinkách pro uživatele iOS.

Samsung Galaxy Watch 4 svojí předchozí generaci naopak odskočily hodně a nabízí propracovaný operační systém s excelentní výdrží baterie.

Když to shrneme, vše začíná a končí tím, jaký smartphone používáš. Se Samsungem si Galaxy Watch rozumí lépe, stejně jako Apple Watch fungují nejlépe s iPhonem. Naše srovnání ukazuje, že ani s jednou značkou nešlápneš vedle a máme tu dva silné hráče, kteří trh s chytrými hodinkami aktuálně ovládají.