Nové rozmístění ikon v iOS 18

iOS 18 (prozatím Beta) přináší zásadní změny na Domovské obrazovce s novým designem, který umožňuje volné uspořádání ikon a widgetů. Pojď se podívat.

S příchodem iOS 18 Apple pro iPhony přinesl zásadní změny na Domovské obrazovce, které značně vylepšují uživatelský zážitek. Nejvýraznější novinkou je přepracovaný design, který nabízí uživatelům mnohem větší možnosti přizpůsobení a personalizace jejich zařízení. Apple si uvědomil, že každý uživatel má jiné preference a potřeby, proto se rozhodl poskytnout větší flexibilitu v tom, jak si mohou lidé uspořádat své aplikace a widgety. Jednou z nejzajímavějších změn v iOS 18 je možnost volného uspořádání ikon a widgetů s mezerami mezi nimi. To znamená, že si nyní můžeš vytvářet vlastní rozvržení na Domovské obrazovce, která lépe odpovídají tvým potřebám. Můžeš například mezi aplikacemi vytvářet volné prostory, což ti umožní oddělit jednotlivé skupiny aplikací nebo zvýraznit důležité widgety. Tyto mezery mohou mít velikost jedné ikony, ale můžeš také vytvořit celé prázdné řady nebo sloupce, což ti dává větší kontrolu nad tím, jak bude tvá Domovská obrazovka vypadat.

Pokud se podíváme na předchozí verzi, iOS 17, nové aplikace se automaticky přidávaly na první volné místo na Domovské obrazovce a uživatelé neměli možnost je volně rozmístit. Všechny aplikace a widgety byly pevně uspořádány podle předem dané mřížky, což omezovalo kreativitu. S iOS 18 se však tato omezení stávají minulostí. Nová verze iOS ti umožňuje přesně vybrat, kam umístíš své aplikace. Můžeš si tedy například umístit aplikaci doprostřed obrazovky, zatímco ostatní necháš v rozích, nebo vytvořit symetrické řady aplikací nahoře a dole na stránce. Tento nový přístup ti umožňuje lépe využít prostor na Domovské obrazovce a vytvořit si prostředí, které je nejen funkční, ale i esteticky přitažlivé.

Díky tomuto novému designu můžeš na své Domovské obrazovce vytvořit různá rozvržení. Můžeš si například umístit jednu ikonu aplikace doprostřed stránky, což je ideální pro minimalisty, nebo si vytvořit sloupec aplikací, který bude dominovat celé obrazovce. Další možností je vytvořit řadu aplikací nahoře i dole na stránce, čímž vznikne prázdný prostor uprostřed, kde můžeš umístit například důležitý widget nebo tapetu, která se ti líbí.

Apple si klade za cíl umožnit uživatelům, aby si mohli uspořádat své aplikace a widgety tak, aby co nejlépe odpovídaly jejich osobním potřebám a stylu. Ať už jde o funkčnost, nebo o estetiku, nový iOS 18 ti dává do rukou nástroje, jak si vytvořit Domovskou obrazovku přesně podle svých představ.

Momentálně je iOS 18 k dispozici ve veřejné beta verzi, takže pokud si chceš tyto novinky vyzkoušet, můžeš se do beta programu zapojit. Plná verze iOS 18 se očekává na podzim tohoto roku.

Pokud chceš využít nové možnosti uspořádání ikon v iOS 18 a máš již testovací beta verzi nainstalovanou, postup je jednoduchý:

  • Dlouze podrž prázdné místo na Domovské obrazovce – tím se dostaneš do režimu, kdy se všechny ikony začnou třást a můžeš je přesouvat.
  • Přesuň ikony aplikací na požadované pozice – v rámci neviditelné mřížky můžeš nyní aplikace uspořádat tak, jak se ti to líbí.
  • Klepni na ,,Hotovo” – tím potvrdíš své změny a nové uspořádání se uloží.

Mrkni se na naši nabídku iPhonů