MacBook Pro 2018 13“ – skutečný Pro | TEST

Konečně k nám dorazila nejnovější verze MacBooku Pro. Okamžitě jsme se pustili do jeho testování a zjišťovali, zda laptop funguje tak dobře, jak Apple slibuje. Můžeme říct, že jsme velice spokojení.

Apple v roce 2016 udělal velký krok a rozhodl se radikálně změnit produktovou řadu MacBooků Pro. Změna se netýkala pouze designu, ale i jednotlivých komponentů, jako klávesnice (mechanismus Butterfly), počtu a kvality portů nebo transformace funkčních tlačítek do Touch Baru.

Na jednu stranu nešlo o nic vyloženě nutného, dosavadní MacBooky Pro fungovaly skvěle, prostor pro zlepšení je však vždy. Jak už to tak bývá, uživatelská komunita se rozdělila na dvě části – jedné se změny okamžitě líbily, druhá Applu za nový směr spílala.

Kritické hlasy se nejčastěji ozývaly kvůli poměru ceny a kvality, přestože si svou dávku kritiky užily i změny ohledně portů, Touch Baru nebo klávesnice. O ceně nemá cenu diskutovat. Produkty Applu nikdy nebyly levné, zejména pak v Evropě, kde velkou roli hraje i DPH a nutnost konverze cen do místních měn. Nakonec však ale stejně rozhodují pravidla poptávky a nabídky, nikdo zákazníkům nedrží pistoli u hlavy, aby ten či onen produkt koupili. Pokud jim to za to stojí, koupí. Jestliže ne, Apple musí přehodnotit svou cenovou politiku.

Kritika výkonu už byla pochopitelnější, i když šlo podle nás hlavně o nevhodné pojmenování zařízení. I když základní Pro s Touch Barem nebyl žádné dělo, laptopy vyšší kategorie už se mohly pochlubit pořádným výkonem. Byly tu ale i modely Pro bez Touch Baru, které si s hardcore využitím (na které jsme u řady Pro zvyklí) už tak dobře neporadily. Šlo také o Pro modely, ale jak jsme zmínili v tehdejší recenzi, označování modelů by si zasloužilo trochu učesat.

Ohledně života pouze s USB-C máme dost smíšené pocity. Na jednu stranu jde o technologii, která je dlouhé roky napřed oproti nahrazeným portům. Na druhou stranou je pravda, že svět ještě na USB-C úplně nepřešel, po dvou letech se navíc zas tak velký posun neodehrál. Výlučné použití tohoto portu značně omezuje profesionální využití, s několika adaptéry však každý bude mít plnohodnotný život.

Klávesnice Butterfly je skutečně záležitostí vkusu. Pokud jste si na technologii zvykli, už nikdy nebudete chtít nic jiného. Na druhou stranu jsou tu i po letech lidé, kterým se pod kůži stále nedostala. Asi nemusíme dodávat, že hlasitost během psaní je skutečně neobvyklá, ale i na to se dá rychle zvyknout.

A jaký je důvod tak dlouhého úvodu? Po dni a půl intenzivního testování můžeme říct, že série Pro 2018 dotáhla koncept Applu do finále a že dostáváme to, o čem jsme na podzim roku 2016 snili. Do rukou se nám dostal dopilovaný kus hardwaru bez kompromisů. Přesně tak, jak si to Apple před dvěma lety načrtnul.

Nyní se tedy můžeme přenést do části s důrazem na samotné testování, kde se dozvíte všechny detaily ohledně vylepšení produktové řady MacBooků Pro.

Výkon

Změny se odehrávají zejména pod kapotou, na designu se toho příliš nezměnilo. Vedle mřížek pro reproduktory, které se o protáhly o pár milimetrů, tu není v porovnání s MacBooky Pro z roku 2017 žádná změna. Nicméně uvnitř je to úplně jiná pohádka. Apple do těchto modelů umístil osmou generaci procesorů Coffee Lake od Intelu. Jak u většího, tak menšího modelu jsme se navíc dočkali dvou jader navíc. Máme tu proto tak velký nárůst výkonu, jaký jsme v uplynulých sedmi letech neviděli.

Apple slíbil 70% nárůst výkonu oproti modelům z minulého roku, podle prvních vícejádrových testů Geekbenche se však u 13“ modelu dostáváme až na 80% pokrok. Zařízení, které jsme testovali my, má „jen“ 2,3 GHz i5 procesor s 8 GB LPDDR3 RAM. I to však stačilo na jasný posun výkonu v porovnání s naším 2017 Pro s 2,3 GHz procesorem.

Nejvyšší konfigurace pro 13“ má 2,7 GHz, čtyřjádrový procesor osmé generace Intel Core i7 (s Turbo Boostem až do 3,8 GHz) a 16 GB 2133MHz LPDDR 2 pamětí, jež snadno překoná základní 15“ model z roku 2017. Zde je výsledek benchmarku.

V tuto chvíli nemůžeme jen tak přejít novou „gate“, jež se kvůli přehřívání kolem MacBooků Pro točí (konkrétně tedy pokles výkonu hlavně u 15“ modelů s procesory i9). Nemá cenu zastírat, že tu máme situaci takzvaného thermal throttlingu. Pokud však nejde o extrémní využívání notebooku, kam jsme se my normálně nedostávali, nedokázali jsme problém během testování „vytvořit“. Nejde v podstatě o problém Applu, jen o fyziku, jež ovlivňuje i ostatní počítače.

Na současné úrovni technologií se s tím prostě musíme srovnat. Ano, použití jiných systémů chlazení by pomohlo, ale museli bychom se potom rozloučit s krásným designem, jenž zdobí Apple. I přes tento problém jsme však toho názoru, že jde o nejsilnější MacBook Pro historie se stejně nádherným designem.

Klávesnice

Nejde o žádný spektakulární upgrade, je ale hodně cenný. Třetí generace Butterfly řeší řadu problémů. Přestože pocit ze psaní je prakticky stejný, jako tomu bylo u přechozích verzí (nízký zdvih, LED podsvícení apod.), pod pokličkou se zase událo několik věcí.

Apple například pod klávesy umístil silikonovou vrstvu. Jak se ukázalo z interních dokumentů, hlavní funkcí této vrstvy je ochrana před drobky, kávou, jídlem a tak. Silikonová vrstva má pomoci s tím, aby jednotlivé klávesy fungovaly správně. Když si uvědomíme, že Apple musel kvůli tomuto problému nedávno spustil speciální servisní program, jde o velice důležitou novinku.

Psaní se díky tomu navíc o něco ztišilo. Zprvu jsme nevěděli, zda je klávesnice opravdu tišší, nebo jestli nejde jen o placebo efekt. Po několika dnech však můžeme potvrdit, že se klepání skutečně snížilo. Silikonová vrstva navíc klávesnici chrání od přímého kontaktu s tekutinami, což dále zlepšuje šanci na přežití vašeho zařízení.

True Tone

Apple v roce 2016 spolu s 9,7“ iPady Pro představil technologii True Tone. Jelikož se následně dostala i do novějších iPadů Pro, iPhonu 8, iPhonu 8 Plus a iPhonu X, příchod do MacBooků Pro není velkým překvapením.

Vše funguje přesně tak, jak známe z mobilních zařízení. Systém se snaží upravovat zbarvení a podsvícení displeje podle okolního prostředí, čímž dosahuje přirozenějšího dojmu. Bavíme se tu vlastně o dynamickém Night Shiftu, tedy i o všech jeho pozitivech a negativech. Neříkáme, že jde o něco, co by člověka samo o sobě přesvědčilo nový laptop koupit, ale přítomnost technologie rozhodně potěší.

Čip T2 a Bluetooth 5.0

Do nových modelů přichází i čip T2 a Bluetooth ve verzi 5.0. Už jsme vám o nich říkali, konkrétně popisovali jednotlivé výhody. Nejzajímavější funkcí je možnost používat Siri pomocí klasického příkazu „Hey Siri“. Přichází ale třeba i pokročilejší bezpečnostní možnosti a další.

Bluetooth 5.0 má také několik parádních triků, bohužel jsou však dostupné jen pro příslušenství, které tuto verzi využívá také. Všechna hudební zařízení například zvládnou komunikovat v režimu s nízkou spotřebou, což je výhodné pro baterku jak notebooku, tak sluchátek. Nejdůležitější novinkou Bluetooth 5.0 je však funkce jménem Dual Audio.

Ta umožňuje zdroji vysílat stejný zvukový signál do dvou zařízení najednou. Asi nemá cenu rozebírat výhody tohoto řešení. Tento standard navíc správu zrychluje, zařízení pracují s kratší odezvou a větším dosahem. Už jsme se opravdu těšili, až s podporou vedle iPhonu 8, 8 Plus a X přijdou i nové MacBooky Pro.

Co zůstalo stejné…

Vedle všech vyjmenovaných novinek je tu i mnoho věcí, na které Apple nesáhnul. Jendou z nich je třeba Touch Bar, s nímž jsme se zrovna začali dobře sžívat. Pochopitelně jsme jej zkoušeli již dříve, ale neměli jsme příležitost jej používat dlouhodobě. Po dni a půl nás docela překvapuje vlna negativních komentářů, jež se s funkční plochou nese.

Neřekli bychom sice, že Touch Bar stojí za o tolik vyšší cenu, ale OLED panel funguje bezproblémově. Podle nás dává klávesnici notebooku mnohem modernější vzhled, navíc dává smysl dříve příliš nevyužívaným funkcím. Pokud bychom jej začali používat k pokročilejším funkcím, brzy by nám chyběl. Jedinou věcí, která nás trápila, bylo neustálé klepání do tlačítka Escape. Ze zvyku zde máme položený malíček, ale na to by si člověk jistě rychle zvykl.

Situace kolem portů se také nezměnila (jak jsme také očekávali). Po dvou letech používání není nic, co by Apple přinutilo změnit své původní rozhodnutí a vrátit se k vyhnané čtečce SD karet, MagSafe nebo klasickým USB portům. První šok už je pryč, takže nemá cenu situace dále rozebírat. Důležitou novinkou je nicméně to, že všechny čtyři porty u 13“ modelů nově podporují Thunderbolt 3 (ne pouze dva z nich).

Shrnutí

V závěrečném shrnutí se jen musíme zopakovat – upgrade produktové řady MacBooků Pro vypadá přesně tak, jak by měl. Díky zvýšení výkonu se i 13“ modely dostaly do exkluzivní ligy zařízení pro profesionální využití. Čip T2, technologie True Tone a Bluetooth 5.0 jsou novinkami, jež se rychle zařadí do každodenního užívání notbeooku.

Třetí generace klávesnice Butterfly je pěkným příkladem, jak se dá s původními problémy, jako jsou hlasité nebo zasekávající se klávesy, vypořádat za méně než dva roky od představení konceptu.

Všechny hlavní vlastnosti zůstaly beze změny. Žádné body navíc přicházejí za případnou úpravu Touch Baru. Ceny se také nezměnily. Když si uvědomíme, že s aktuální generací nepřichází standardní 10% nárůst výkonu, jde o velice příjemné překvapení. Apple mohl snadno ceny ještě navýšit, ale neudělal to. A jak pěkné rozhodnutí to je…

Celkově jsme tedy se zařízením, jež se po všech stránkách stalo lepším, velice spokojení. Doufáme, že upgrady i v následujících letech budou vypadat podobně.