Kontroverzní iPhone roku 2022: představujeme 3. generaci iPhone SE

Apple vydal doposud nejlevnější iPhone, který kdy spatřil světlo světa. 18. března vyšla třetí generace iPhone SE s označením 2022. Čím se může pochlubit oproti té předchozí z roku 2020? Přinese ti hodně muziky za málo peněz, nebo je už v dnešní době přežitkem?

Když Apple přišel se svojí první generací v roce 2016, nedostupný svět iPhonů se díky nižší ceně otevřel širšímu okruhu veřejnosti. Potěšil milovníky klasického designu iPhonu 5 s výkonným čipem iPhonu 6S. Apple od té doby staví na řadě SE coby dostupných telefonech pro nenáročné uživatele.

Čím se odlišuje 3. generace SE od té předchozí?

Nejvýznamnější změnu najdeš uvnitř telefonu. Letošní model okouzlí nejvýkonnějším čipem na trhu - A15 Bionic. K tomu si připočítej 6jádrový procesor a 4jádrové GPU a vyjde ti vnitřek velmi podobný novému iPhonu 13. Telefon běží na nejnovější verzi iOS, což zaručuje velmi dlouhou garanci softwarové podpory. S pomocí výkonného procesoru funguje celý systém plynule.

Stahuj rychleji, streamuj nebo hraj hry bez omezení díky nejrychlejší datové síti na světě – 5G síti. Když zrovna 5G nepoužíváš, přepne se telefon v režimu chytrého využití dat na pomalejší připojení, aby šetřil baterii.

Výdrž baterie se mezigeneračně zvýšila zhruba o 10 % původní kapacity. Vydrží 1 den při plném používání a můžeš ji nabíjet i bezdrátově. To přijde vhod nejen doma, ale i třeba v autě, kde se už nemusíš trápit s množstvím kabelů.

Fanoušci kvalitní hudby ocení stereo zvuk linoucí se ze dvou reproduktorů – z horního (vedle přední kamery) a dole z pravé mřížky na spodní straně. Telefon je odolný vůči prachu a vodě (splňuje stupeň krytí IP67), takže mu nebude vadit ani polití nebo déšť. Potěší také podpora eSIM či velmi povedená haptická odezva.

Apple v současné době sází na environmentální balení, takže v balíčku najdeš jen telefon, nálepku s logem a USB-C/Lightning kabel.

V čem jsou iPhone SE2 a SE3 stejné?

iPhone SE 2022 se vzhledově od verze z roku 2020 neliší. Designově se jedná o kompaktní telefon a díky zaobleným bokům se příjemně drží v ruce. Jediná změna proběhla ve výběru materiálu na zadní stranu telefonu. Za 13 tisíc korun, tak získáš prémiové zpracování se skleněnými zády, díky kterým jej nepoškrábeš tak snadno jako jeho předchůdce.

Velikost displeje zůstává stejná a nejde úplně do krajů, jak jsme zvyklí u vyšších modelů. Nevýhoda, která u SE přetrvává, je nedostatečný maximální jas. Na přímém slunci tak očekávej horší pozorovací úhly.

Telefon navazuje na svého předchůdce i s použitím Touch ID. To mělo svoje výhody oproti Face ID během povinného nošení roušek. Nejnovější iOS 15.4 už ale dokáže přes Face ID rozpoznat i obličej s nasazenou maskou.

Fotoaparáty zůstaly stejné jako u předchozího modelu SE 2020. Přední kamera disponuje rozlišením 7 Mpx a zadní 12 Mpx. Díky novému procesoru Apple A15 Bionic máš k dispozici Deep Fusion i Smart HDR. Fotografie obsahují velké množství detailů, HDR funguje velmi dobře, kontrast s expozicí jsou ideálně nastaveny a k dispozici máš i barevné režimy. Naopak stále chybí noční režim.

iPhone SE 2022 (podobně jako předchozí verze) exceluje také při natáčení videa. V tomto ohledu se jedná o nejlepší smartphone ve své třídě. Záznam je stabilizovaný, mobil rychle ostří i při rychlých přechodech a poskytuje vysokou kvalitu videa. Pokud hledáš skvěle fotící telefon kolem 13 tisíc korun, toto je ideální kandidát.

Specifikace a porovnání se staršími modely SE

iPhone SE 1 iPhone SE 2 iPhone SE 3
CPU A9 A13 Bionic A15 Bionic
Paměť 16, 32, 64 nebo 128 GB 64, 128 nebo 256 GB 64, 128 nebo 256 GB
Zadní fotoaparát 12 Mpx, ƒ/2.2 clona, x5 digital zoom 12 Mpx se širokým úhlem, ƒ/1.8 clona, x5 digital zoom 12 Mpx se širokým úhlem, ƒ/1.8 clona, x5 digital zoom
CPU A9 A13 Bionic A15 Bionic
Zadní fotoaparát 12 Mpx, ƒ/2.2 clona, x5 digital zoom 12 Mpx se širokým úhlem, ƒ/1.8 clona, x5 digital zoom 12 Mpx se širokým úhlem, ƒ/1.8 clona, x5 digital zoom
Přední fotoaparát 1.2 Mpx 7 Mpx s portrétním režimem s pokročilým efektem bokeh a funkcí Depth Control 7 Mpx s portrétním režimem s pokročilým efektem bokeh a funkcí Depth Control
Voděodolnost Do hloubky 1 metru, maximálně na 30 minut Do hloubky 1 metru, maximálně na 30 minut

Závěrečné shrnutí – iPhone SE si svoji cílovku najde

Mnoho skalních uživatelů považuje smartphone SE za kontroverzní. Podle nich je SE v roce 2022 zpátečnický a nedostatečný model, který neustále recykluje sám sebe. SE má ale svoje místo na trhu a vývojáři ví, co dělají.

Pokud používáš telefon pro jeho základní funkce, chceš pořizovat kvalitní fotografie a videa a nepotřebuješ nadupané multimédium, na kterém budeš hrát graficky náročné hry nebo sledovat filmy, je pro tebe SE 2022 jasnou volbou. Pokud se ale focením a natáčením videí živíš a chceš sáhnout po telefonu v podobné cenové úrovni, zkus iPhone 12 mini s obdobným „vnitřkem“ a dvojitou fotosoustavou s ultraširokoúhlým a širokoúhlým fotoaparátem.


Koupit