Kompletní průvodce rodičovskou kontrolou v iOS

Být rodičem v digitálním věku není snadné. Určitě se strachujete a přemýšlíte o všech nebezpečích, která číhají v hlubinách internetu. Máme řešení: aktivně se zapojte a chraňte své děti se sadou rodičovských kontrol.

Jako každý rodič máte i vy obavy z toho, jak vaše děti používají technologie. A tento strach určitě není zbytečný. První krok je děti naučit správným zásadám a postupům, jak se orientovat na internetu, jak komunikovat na sociálních médiích, jak chránit své soukromí a zůstat v bezpečí. I když toto vše budou znát, je nemožné je ochránit před všemi možnými podvody a odstínit je od veškerého nevhodného obsahu, který je na internetu vzdálen jen několik kliknutí. V takové chvíli přicházejí vhod nástroje rodičovské kontroly.

Tyto nástroje jsou speciálně navrženy tak, aby zařízení vašeho dítěte bylo bezpečné a adekvátní jeho věku. Pokud jste je nikdy nepoužili, musíte toho hodně dohnat. V sérii článků se budeme podrobně zabývat tím, jaké nástroje rodičovské kontroly jsou dostupné v iOS a macOS, jak fungují a jak je používat k vytvoření bezpečného a vhodného prostředí pro vaše dítě.

Co je rodičovská kontrola?

Rodičovská kontrola je ve své podstatě nástrojem, který omezuje, co mohou děti s elektronickým zařízením dělat. Existují různé způsoby, jak toho dosáhnout. Možná budete chtít omezit čas, který vaše dítě tráví před obrazovkou, nebo zamezit používání přístroje po určité době. Možná chcete omezit obsah podle věku, blokovat určité webové stránky, skrýt explicitní jazyk nebo blokovat video a hry. S rodičovskou kontrolou můžete také omezit používání iTunes, Apple Music a App Store a zabránit změnám v soukromí a nastavení účtu, omezit ovládání hlasitosti a využívání dat.

Bez ohledu na to, jaký je váš rodičovský styl, rodičovské kontroly vás podpoří ve vašem úsilí, aby vaše děti používaly technologie bezpečně, zábavně a produktivně. Tyto nástroje fungují nejlépe, když jejich použití otevřeně a upřímně nastavíte v dialogu s dětmi. Je dobré vysvětlit dětem, proč je používáte a že vaším cílem je naučit je, jak být online zodpovědně a bezpečně, a regulovat své vlastní chování.

Čas u obrazovky

Zatímco v předchozích verzích iOS rodičovské kontroly byly přítomny ve formě „omezení”, s Časem u obrazovky (Screen Time) v iOS 12 Apple zavedl mnohem robustnější sadu možností rodičovské kontroly. Čas u obrazovky je v podstatě diagnostický nástroj, který umožňuje vidět, kolik času opravdu trávíte na Facebooku, Instagramu nebo chatováním na WhatsApp. Zatímco jeho hlavní rolí je ukázat vám, jak hodně jste zařízení používali – podle kategorie, aplikace nebo webové stránky – Čas obrazovky také obsahuje vyladěná nastavení, která zabrání dětem v přístupu k něčemu, co nechcete, aby viděly. Existují různé „úrovně“ ovládání, takže můžete používat a upravovat více než jednu z těchto možností najednou a nastavit tu nejvhodnější rodičovskou kontrolu pro vaši rodinu.

Čas u obrazovky lze v zásadě používat dvěma způsoby: můžete jej nastavit na zařízení vašeho dítěte a chránit heslem, nebo pokud máte nastaveno rodinné sdílení, můžete tato omezení spravovat ze svého telefonu. Pomocí funkce Rodinné sdílení můžete nastavit pravidla pro čas u obrazovky pro každého jednotlivého člena rodiny, takže si můžete být jisti, že každý má nastavení, která odpovídají jeho potřebám a životnímu stylu. Pokud vaše děti ještě nemají vlastní zařízení, můžete použít funkci Čas obrazovky ke správě jejich používání vašeho vlastního zařízení.

Jak nastavit Čas u obrazovky přímo na zařízení

Ačkoli je sdílení rodiny skvělým nástrojem, není vhodné pro každého. Použití pro celou rodinu vyžaduje vytvoření Apple ID pro všechny členy rodiny. Pokud jsou vaše děti stále malé, asi jim nechcete dát vlastní Apple ID a chcete nastavit Čas u obrazovky přímo na zařízení, které budou používat. Pomocí funkce Screen Time (Čas u obrazovky) můžete ovládat téměř jakýkoli aspekt používání telefonu. Toto jsou hlavní kategorie, které můžete upravit:

Klidový čas - umožňuje nastavit dobu, po kterou nelze zařízení používat. Je to dobrý způsob, jak zařídit, aby vaše dítě nemohlo používat telefon během noci. Nevýhodou je, že nelze nastavit více než jeden klidový čas.
Limity pro aplikace - umožňuje nastavit časové limity pro konkrétní aplikace, například pokud chcete omezit, kolik času vaše dítě tráví hraním her nebo na Instagramu.
Povoleno vždy - seznam aplikací, které lze použít kdykoliv, i během Klidového času
Omezení obsahu a soukromí - zde můžete vyladit přístup ke konkrétním typům obsahu, upravovat nastavení ochrany osobních údajů a ne/povolit změny přístupového kódu, účtu, mobilních dat, hlasitosti a dalších položek.

Než se podrobněji podíváme na dostupné možnosti a uvidíme, jak jich nejlépe využít, seznamíme se s tím, jak nastavit přístupový kód pro ochranu nastavení Času u obrazovky. Chcete-li chránit Čas u obrazovky heslem, postupujte podle těchto kroků:

  • Spusťte Nastavení.
  • V nabídce vyberte položku Čas u obrazovky.
  • Klepněte na Zapnout čas u obrazovky.
  • Klepněte na tlačítko Pokračovat.
  • Vyberte si, zda je iPhone váš nebo vašeho dítě.
  • Pokud nastavujete čas obrazovky na svém vlastním zařízení a klepnete na možnost Toto je můj iPhone, přejděte dolů a vyberte možnost Použít kód času obrazovky.
  • Pokud nastavujete čas obrazovky na zařízení vašeho dítěte a zvolíte možnost Toto je iPhone mého dítěte, přeskočte nastavení klepnutím na možnost Teď ne a klepněte na položku Pokračovat v nastavení Obsah a soukromí.
  • Až uvidíte panel s Heslem, zadejte čtyřmístný kód.
  • Zadejte heslo znovu a potvrďte.

Nastavení času obrazovky je nyní chráněno přístupovým kódem a můžete pokračovat v doladění různých možností rodičovské kontroly podle specifických potřeb vašich dětí. Zůstaňte na příjmu, v dalším článku přineseme podrobný průvodce všemi možnostmi!