Jak si na jakémkoli Macu zahrát téměř jakoukoli hru? Snadno.

V dešním článku jsme si pro tebe připravili návod, jak se na prakticky každém novějším Macu nebo MacBooku zabavit i těmi nejnovějšími a nejnáročnějšími herními tituly. Co je k tomu potřeba? Mac, rychlé připojení a peněženka. Víc nic.

Protože jsme si otestovali jak funguje ne nová, ale prozatím poměrně stále ne moc rozšířená platforma herního ,,streamingu", můžeme ti s klidnou duší naše zkušenosti předat.

Jsme stále tak trošku zklamaní, že si i na nejmodernějších Macích s převratnými čipy nezahrajeme moc her. Nějaká ta nabídka na App Store existuje, ale není to nic, z čeho by se nám podlamovala kolena. Apple sice výhledově slibuje, že na tom zamaká a že se brzy dočkáme relevantní odezvy na extrémní výkony čipů M1 a M2.

Existuje ale možnost, jak tohle všechno přeskočit a zahrát si to nejnovější - jmenuje se GeForce Now od nvidie.

Jak možná víš, nvidia je americká mega korporace zabývající se výrobou grafických karet a řekli bychom, že je na světě i nejznámější.

Právě ten stejný GeForce se před nedávnem (2 roky zpátky) pustil do služby, která ti hodně zjendnodušeně řečeno za cenu podobnou Netflixu (269 Kč) nabídne možnost zahrát si na jakémkoli zařízení metodou zrcadlení. To znamená, že si vlastně předplatíš místo na jejich serverech, kde fyzicky běží spuštěná hra a stejně jako na Netflixu se ti vzdáleně promítá do počítače.



Co jsme vyzkoušeli?

Nejprve je nutné zmínit, že proces nákupu je zcela intuitivní, takže určitě nebudeš mít problém cokoli pochopit, jen to jednoduše naklikáš, zaplatíš a seš in. Co je ale důležité zmínit je, že ačkoli ti na stránkách GeForce lítají ukázky her, které si díky nim můžeš zahrát, tak reálně žádné hry přímo na webu GeForce Now nejsou. Musíš si ještě propojit platformu, kde hry budeš kupovat.

Za nás (protože ho dobře známe) jsme propojili náš účet na platformě Steam, kde je třeba se registrovat. Na Steamu neplatíš nic, jen hry samotné. Co je ale obrovsky super je, že na Steamu seženeš hry i zadarmo anebo se skvělými slevami.

Protože jsme si vždycky chtěli zahrát střílečku Wolfenstein: The New Order a našli jsme ji na Steamu za krásných 5,99 EUR, což je v přepočtu za naše 144 Kč, nebylo třeba dlouze diskutovat. Za super legendární střílečku z roku 2014? Take my money.

Suma sumárum jsme tedy zaplatili nějakých 413 Kč za to, že máme k dispozici herní server a hru samotnou. 413 - to je částka za kterou bys ještě nedávno nekoupil žádnou hru.

Nakoupeno, vyřízeno, co teď.

Jakmile máš propojené účty GeForce Now a Steam, jdeš jednoduše zpátky na GeForce Now (play.geforcenow.com/games), kde klikneš na vybranou hru a klikneš na tlačítko Hrát. V pozadí můžeš vidět, že si web GeForce sám spustí klienta Steamu, připraví pro tebe tvůj vlastní server a začne se spouštět samotná hra. That's it.



Co je důležité zmínit je, že vše samozřejmě běží po internetu, takže stabilní vysokorychlostí internet je základ.

Může se totiž stát, že při výpadcích internetového připojení strmě padá i samotná kvalita přenosu a hry se můžou sekat nebo ubírat na výpočetním výkonu, který se následně ukáže v podobě snížení kvality grafických detailů hry.



Takže takhle. Z osobní zkušenosti, kdy jsme zkoušeli hrát hru v prvních minutách to na nás nezanechalo nejlepší dojem. Hra byla dost rozkostičkovaná (pixely) a celkový dojem z nákupu byl skoro až na vrácení peněz.

Jenže! Dali jsme tomu další šanci a na Wolfensteinovi jsme už strávili uctihodných 15 hodin čistého času (Steam to monitoruje) a k Wolfovi se již přidala další herní legenda, tentokrát automobilový simulátor BeamNG.drive.

Dokonce musíme uznat, že pokud máš opravdu silné připojení, nvidia k tobě domů dokáže přenést hru v naprosto plném rozlišení bez jakéhokoliv sekání se, takže můžeme klidně říct, že většina z těch 15 hodin odehraného času byla v maximálním rozlišení při vysokých grafických detailech a smooth pohybu. Takže woila - funguje to!

Před nákupem na Steamu si pro jistotu ověř, přímo ve vyhledávači GeForce Now, jestli Now hru podporuje. GTA IV jsme tam třeba nenašli - škoda, ale například legendární CyberPunk 2077 tam je. Sice pořád stojí 59,99 EUR (1 448 Kč), ale i když máš Mac, můžeš si ho na pár kliknutí zahrát. A o tom nám šlo :) Vysvětlit ti, že si můžeš zahrát na Macu klidně už dneska.

Co je ještě důležité zmínit je, že zmiňované předplatné 269 Kč je limitováno herním časem 6 hodin denně. Je to určitě z důvodu, aby se herní servery prostřídaly po celém světě. Můžeš si ale koupit ještě vyšší předplatné Ultimate, kde můžeš hrát 8 hodin denně plus další výhody. Super taky je, že ti Steam nabízí na jakoukoliv hru možnost vrácení peněz do 14 dní od nákupu a do maximálně 2 odehraných hodin herního času. Určitě se mrkni na stránky GeForce Now a udělej si obrázek. Za nás je to pecka!


Podívat se na nabídku počítačů Mac