Jak rychle přepínat mezi okny a aplikacemi na Macu

Při práci na Macu vám i ty nejjednodušší zkratky umožní dělat věci rychleji a snadněji. Ať už se jedná o gesta, nebo klávesové zkratky, způsobů, jak přepínat mezi aplikacemi a okny na Macu, je hned několik. Zde je návod, který může rozšířit vaši sbírku užitečných zkratek.

Přepínání mezi aplikacemi na Macu

Je více než pravděpodobné, že na svém Macu máte otevřenou více než jednu aplikaci. Dock je snadným místem, odkud aplikaci otevřít, ale přepínání mezi jednotlivými aplikacemi je rychlejší pomocí těchto dvou zkratek.

Klávesová zkratka

Podržte Command + Tab a na obrazovce se objeví panel se všemi otevřenými aplikacemi.

Držte klávesu Command stisknutou a opětovným stisknutím klávesy Tab procházejte jednotlivé aplikace. Pokud chcete postupovat opačným směrem, podržte Command a stiskněte Shift + Tab.

Také můžete držet klávesu Command a pro navigaci používat levou a pravou šipku.

Když se dostanete k aplikaci, do které chcete přepnout, uvolněte obě klávesy. Vybraná aplikace se okamžitě zobrazí vepředu.

Pokud z nějakého důvodu nemáte rádi použité klávesy, můžete je změnit v nastavení klávesnice. Na liště nabídky přejděte na ikonu Apple > Předvolby systému > Klávesnice. Klikněte na Zkratky a nalevo vyberte Klávesnice.

Gesto trackpadu

Pokud máte Macbook a používáte trackpad, můžete zobrazit všechna otevřená okna také jiným způsobem. Pomocí tří prstů přejeďte prstem po trackpadu nahoru. Poté jednoduše přesuňte ukazatel na aplikaci, do které chcete přepnout, klikněte na ni a ta se přesune dopředu.

Přepínání mezi okny stejné aplikace na Macu

Kromě přepínání mezi otevřenými aplikacemi možná potřebujete na Macu přepínat také mezi okny stejné aplikace. Můžete mít například otevřeno současně více dokumentů Word, několik oken Firefox nebo více tabulek v aplikaci Numbers.

Pro přepínání mezi okny stejné aplikace podržte klávesy Command + ~ (klávesa tilda).

Pokud podržíte klávesu Command a kliknete na klávesu `, přejdete přes každé otevřené okno. Stačí, když uvolníte klávesy tehdy, když se dostanete do okna, které chcete.

Můžete také použít výše popsané gesto trackpadu. Nezapomeňte však, že uvidíte všechna okna pro všechny otevřené aplikace.