Jak rozumět přehledům Času u obrazovky na Macu

Pokud jste na Macu nastavili Čas u obrazovky pro sebe nebo pro děti, pravděpodobně jste využili možností nastavit limity aplikací, naplánovat klidový čas, omezit obsah a soukromí nebo všechny tři možnosti. Další důležitou součástí funkce Čas u obrazovky jsou přehledy.

Pokud chcete přesně vidět, jak dlouho vaše dítě strávilo s aplikací nebo kolikrát jste vy počítač použili, mohou být tyto interaktivní přehledy opravdu užitečné. Mohou vám pomoci upravit vaše chování na základě získaných informací.

Projdeme si tyto přehledy Času u obrazovky na Macu, abyste se mohli rozhodnout, zda je třeba změnit vaše nastavení nebo zda vybraná nastavení dobře fungují.

Dostupné přehledy, které nabízí Čas u obrazovky

V současné době existují tři užitečné reporty v Času u obrazovky. Projdeme si společně každý z nich, ale pokud chcete přeskočit na konkrétní přehled, zde je jejich shrnutí.

  • Používání aplikací
  • Oznámení
  • Frekvence používání (V ruce)

Chcete-li zobrazit každý přehled, postupujte podle těchto kroků. Otevřete Předvolby systému z Docku nebo klepnutím na ikonu Apple> Systémové předvolby. Poté vyberte Čas u obrazovky. Pokud používáte rodinné sdílení a chcete vidět data pro konkrétní osobu, vyberte uživatele z rozbalovacího seznamu vlevo nahoře. Pokud chcete zkontrolovat přehledy svého dítěte a rodinné sdílení nepoužívat, musíte se přihlásit k jejich účtu a podívat se do jejich Času u obrazovky.

Přehled používání aplikací

Přehled používání aplikací je pravděpodobně jedním z nejdůležitějších v Čase u obrazovky. Ukazuje vám, které aplikace jste používali, jak dlouho, v jaké dny a hodiny. Tento report je velmi zajímavou sbírkou informací o používání aplikací. Vlevo klikněte na Používání aplikací a na pravé straně se zobrazí všechna data.


Zobrazení ve formě grafu

V horní části okna je pěkný sloupcový graf zobrazující aktivitu spojenou s aplikacemi. Můžete zobrazit data za dnešek, jiný den nebo za celý týden.

Horní graf v tomto zobrazení ukazuje aktivitu za týden a graf pod ním rozděluje daný týden na dny. Pokud tedy v horním grafu kliknete na P pro pondělí, spodní graf zobrazí časy aplikací právě pro pondělí.

Když se podíváte na náš pondělní příklad vidíte, že moje nejvyšší využití bylo mezi 7.00 a 15.00. A přímo pod grafem vidíte, že aplikace, které jsem používala, spadají do kategorií Sociální sítě, Produktivita a Kreativita. A co víc, vidíte také přesný počet hodin a minut, které jsem strávila v aplikacích v každé z těchto kategorií.

Data grafu

Nyní, když víme, jak grafy fungují, a umíme zobrazit data, je čas přejít k detailnímu zobrazení. V dolní části okna najdete podrobnosti o aplikaci. Kliknutím na Aplikace nebo Kategorie zobrazíte konkrétní údaje. V našem příkladu výše jsme se podívali na všechny aplikace a všechny kategorie. Ale co když vás zajímají data pro určitou aplikaci nebo kategorii?

Pokud kliknete na položku Aplikace, můžete v seznamu vybrat konkrétní aplikaci a zobrazit její použití v grafech nahoře. Při pohledu na níže uvedené snímky obrazovky vidíte, že jsem aplikaci Zprávy začala používat kolem 8.00 a aplikaci Hudba kolem poledne.

Funguje to stejně, i když kliknete na Kategorie v dolní části. Zde zjistíme, že jsem aplikace z kategorie produktivity používala celý den, ráno jsem pracovala jen s aplikacemi pro kreativitu.

Podrobnosti o aplikaci

Spolu s používáním aplikací a kategorií ve spodní části k vytvoření obsahu grafů v horní části můžete vidět podrobnosti a provést několik akcí.

Nejprve se podívejme na sloupce Čas a Omezení pro aplikace i kategorie. To je skvělý způsob, jak přesně zjistit, kolik času strávíte v konkrétní aplikaci nebo kategorii a zda jsou pro ně stanoveny limity.

Když přesunete kurzor nad aplikaci nebo kategorii, zobrazí se zelená ikona přesýpacích hodin. Pokud kliknete na toto praktické tlačítko, otevře se obrazovka limitu pro aplikace. Pokud máte dojem, že v aplikaci nebo kategorii trávíte příliš mnoho času, klikněte na přesýpací hodiny a limit nastavte.

Další informace, které můžete získat, jsou kategorie, věková kategorie a podrobnosti vývojáře pro každou aplikaci (ne všechny aplikace obsahují všechny tři údaje). Ve spodní části klikněte na Aplikace, umístěte kurzor na aplikaci a když uvidíte ikonu Informace, klikněte na ni.

Interaktivní report o používání aplikací vám poskytuje jasný obrázek a některé úžasné podrobnosti, abyste věděli, co a kdy vaše dítě a vy používáte.

Přehled oznámení

Další přehled, na který se můžete podívat, je Oznámení. Vyberete jej kliknutím v levém panelu. Zde najdete přehled oznámení, která jste obdrželi, kdy a ze kterých aplikací. Grafy Oznámení fungují stejným způsobem jako pro přehled použití aplikací. Vyberte datum nebo týden a vidíte aktivitu oznámení v grafech.

Ve spodní části můžete zjistit, které aplikace vám poslali oznámení a kolikrát za sledovaný časový rámec.

V ruce (frekvence používání)

Poslední přehled, který máte k dispozici, hovoří o frekvenci používání. Zobrazuje informace o tom, kolikrát zařízení probudíte a kterou aplikaci použijete jako první.

Grafy v horní části opět fungují stejně jako u ostatních přehledů. V dolní části pod grafem je seznam zobrazených aplikací a frekvence užívání pro každou z nich.