Jak používat více ploch v Macu

Představte si, že máte ve své kanceláři čtyři stoly a na nich pouze materiály a pomůcky, které potřebujete k provádění různých úkolů. Jeden stůl pro rešerši, druhá pro psaní nebo specializované stoly pro vaše různé klienty. Pracovalo by se vám lépe?

Co se Macu opravdu líbí, je jednoduchost použití a malé, ale geniální triky, které vám usnadní život. Jedním z nich je virtuální plocha. Vaši plochu s otevřenými aplikacemi lze duplikovat, uspořádat a snadno k nim pak přistupovat. Pomáhá vám rozdělit vaši práci a pracovat v režimu singletaskingu. Jaké jsou výhody několika ploch?

Koncentrace. Máte pouze ty zdroje, které potřebujete k práci na vybraných úkolech. Například já pracuji pro několik klientů a každý z nich dává přednost jinému komunikačnímu kanálu, od Slacku k Telegramu. Před objevením kouzla virtuálních ploch mě neustále bombardovaly zprávy a komunikace o jiných projektech, což mě odvádělo od práce na tom, na který jsem právě soustředila. Snažil jsem se tyto kanály vypínat, když jsem přecházela mezi projekty, ale to zabíralo dost času a energie. Totéž platí pro otevřené aplikace a okna prohlížeče. Poté, co jsem objevila kouzlo ploch, mám jednu pro každého klienta.
Jednoduchost. Jednoduše přejeďte prsty, otevřete jinou plochu a můžete pokračovat ve své práci tam, kde jste skončili. Není třeba zavírat a otevírat nové aplikace a dokumenty. Máte k dispozici pouze ty záložky, které potřebujete. To je důležité zejména na konci dne, kdy jsem končila s desítkami dokumentů a záložek prohlížeče, shozených do menu nebo vznášejících se volně v prostoru.
Úspora času. Dvacet minut trvá se znovu začít soustředit na práci, když jste byli vyrušení. Už žádné zprávy, které mě odvedou od práce, a také konec hledání dokumentů.
Výkon. Je to nejlepší nastavení pro techniku pomodoro. Můžete se soustředit na jednoho klienta/úkol a nebudete se nudit, protože můžete snadno přepínat mezi různými úkoly a projekty.

Podívejme se, jak Mission Control a více ploch může zachránit vaše mentální zdraví a šetřit čas!

Jak otevřít Mission Control

Mission Control je funkce macOS, která spojuje původní Dashboard, Exposé a Spaces. Umožňuje vám mimo jiné nakládat se všemi okny a také spravovat plochy. Nejjednodušší způsob, jak se k ní dostat, je přejet prsty nahoru (třemi (nebo čtyřmi, v závislosti na vašem nastavení) na trackpadu. Můžete také jednoduše klepnout na tlačítko F3, na ikonu Mission Control v doku nebo použít klávesovou zkratku Control + Up. Po otevření Mission Control uvidíte všechna otevřená okna. Můžete mezi nimi snadno přepínat.

Jak používat více ploch

Otevřete Mission Control a v horní části obrazovky vidíte „Plocha 1“ a „Plocha 2“. Novou plochu můžete snadno přidat klepnutím na tlačítko „+“ zcela vpravo. Pak jednoduše přetáhněte různá otevřená okna aplikací na jinou plochu. Voila, vytvořili jste své první virtuální plochy!

Přepínat mezi plochami je možné několika způsoby.

  • Otevřete Mission Control a klikněte na plochu, kterou chcete otevřít.
  • Použijte klávesové zkratky Control + Right a Control + Left.
  • Přejeďte třemi prsty doleva nebo doprava.

Pokud chcete nastavit klávesové zkratky pro otevření různých desktopů, můžete tak učinit v Předvolbách systému - Klávesnice - Zkratky. Vyberte kartu Mission Control a tam můžete nastavit zástupce pro otevření plochy 1 a 2 pomocí klávesových zkratek.

Skutečnou krásou této sady je přiřazování různých aplikací na různé plochy. Pokud chcete, aby se určitá aplikace vždy zobrazovala na určité ploše nebo na všech stolních počítačích, stačí klepnout pravým tlačítkem myši na její ikonku v Docku a přejít do nabídky Možnosti. Ve spodní části této nabídky si můžete vybrat, zda se aplikace zobrazí na všech plochách, aktuální nebo žádné.