Jak fotí a točí nový iPhone 14 Pro? Přečti si, čím tě jeho objektivy dostanou

Snad každý se před pořízením telefonu zajímá, jak bude fotit. Nové iPhony představené v září 2022 se mohou pochlubit parádní soustavou objektivů. Navíc ti umožní i natáčení videí doslova v kino kvalitě. A ještě k tomu si v telefonu vše upravíš a sestříháš.

Rozlišení 48 megapixelů zachytí každý detail

Apple tradičně nejvíce inovoval fotosoustavu u lépe vybavených modelů iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Objektivy obou telefonů mají shodné funkce a parametry. Stejně jako u předchozího iPhonu 13, i zde nalezneme tři snímače. Rozlišení hlavního však dosahuje až 48 megapixelů.

Jestli chceš fotky v takové kvalitě, přepni do režimu ProRAW a snímky budeš mít v nejvyšším možném rozlišení. Ideální pro členité fotky se spoustu detailů. Navíc strojové učení iPhonu minimalizuje šum a přidává na ostrosti.

Soustavu doplňují ještě další dva objektivy – ultraširokoúhlý a teleobjektiv. První využiješ při focení panoramatických snímků, druhý nejvíc oceníš při zoomování, protože přiblíží objekt a postará se o jeho maximální ostrost. Oba mají shodně 12 megapixelů.

Přímo aplikace Fotoaparát se rozšířila o tlačítko rychlého přiblížení, takže už nebudeš muset zoomovat postupně, jen poklep na ikonu.

Větší snímač pojme víc světla

Hlavní objektiv se oproti minulé generaci rozrostl o 65 % a vývojáři ho obohatili také o Quad-pixelový snímač, který zachytí až 4× víc světla. S takovým foťákem pořídíš fotky plné autentických barev.

Tento snímač zachytí ostře i vzdálenější objekty. Představ si, že chceš vyfotit osobu v pozadí, v cestě se však nachází další dvě postavy, na které by foťák mohl mylně ostřit a pozadí rozmazat. Quad-pixelový snímač si poradí i s takovou situací a vzdálenou osobu nerozmaže. Zároveň si skvěle rozumí s portrétním režimem, časosběrem, nebo panoramatem.




Skvělé fotky pořídíš i za šera

Horší světelné podmínky nedělají fotosoustavě žádný problém. Větší snímač zachytí více světla, i když ho není zrovna mnoho. Obraz zpracuje Photonic Engine ve spolupráci s technologií Deep Fusion. Společně vyberou nejlepší pixely zachycené při různých expozicích na slabém světla a sestaví výslednou fotku.

Apple uvádí, že u zpracování takové fotky může proběhnout až 4 biliony operací. Výsledkem jsou jasné a realistické barvy obohacené o detailnější struktury. Navíc pro blesk využívá devět LEDek, jejichž intenzitu si foťák sám nastaví podle okolního světla.

Filmový režim pro YouTubery a filmaře

Rád točíš videa? Tak to si zamiluješ filmový režim, ve kterém pořídíš 4K HDR videa při 24 snímcích za vteřinu. S tak kvalitním videem můžeš klidně na stříbrné plátno.

A stativ už nebudeš potřebovat, přepni do akčního režimu a natáčej klidně za jízdy v terénu nebo v běhu. Videa budou i tak stabilní a navíc je přímo v telefonu hned upravíš a sestříháš. Dokonce si můžeš pohrát i s hloubkou ostrosti a body zaostření, pokud nebudeš s původními záběry spokojený.

TrueDepth kameře neunikne jediný detail

Nezáleží, jestli fotíš sebe nebo velkou skupinu kamarádů. Přední TrueDepth kamera totiž zaostří každý obličej a všichni na fotce vyniknou. Navíc můžeš v klidu fotit i za horšího světla, foťák s automatickým zaostřováním a vyšší světelností si poradí. Tobě zůstanou vzpomínky hezky ostré a bez šumu. A je jedno, jestli přední kamerou fotíš nebo točíš.

TrueDepth kamera navíc snímá tvůj obličej, když se přihlašuješ pomocí FaceID, takže skvěle rozliší i nejjemnější detail.