Jak bezpečně vyčistit hodinky Apple Watch

Věděli jste, že existuje správný a nesprávný způsob čištění nositelného příslušenství? Apple Watch není výjimkou. Použití nesprávných nástrojů a postupů může hodinky poškodit, ukončit záruku nebo podráždit vaši pokožku.

Krok 1: Odejměte řemínek

Chcete-li důkladně vyčistit každou část hodinek, musíte nejdřív z Apple Watch odejmout řemínek. Sejměte hodinky ze zápěstí. Na zadní straně najděte dvě tlačítka poblíž místa, kde se hodinky a řemínek spojují (viz níže uvedená fotografie).

Pomocí nehtu nebo tenkého tupého předmětu stiskněte každé z těchto tlačítek a řemínek vodorovným pohybem vysuňte. Tlačítka uvolňují magnety v hodinkách, ale možná budete muset vyvinout určitou sílu, abyste řemínek vysunuli.

Krok 2: Vyčistěte hodinky

Když jsou vaše Apple Watch odděleny od řemínku, nastal čas je pořádně vyčistit. Nejdůležitější je, abyste se vyhnuli použití čehokoliv, co by mohlo vaše hodinky poškodit. To zahrnuje:

  • Mýdla a chemické čisticí prostředky
  • Čisticí prostředky pro domácnost
  • Agresivní materiály (např. leštidlo)
  • Stlačený vzduch
  • Ultrazvukové čističe
  • Externí zdroje tepla (např. pára)

Všechny modely Apple Watch jsou do určité míry odolné vůči vodě. První modely (původní „Series 0“) jsou odolné proti stříkající vodě, ale přežijí i namočení pod tekoucí vodou nebo rychlou sprchu. Novější modely jsou dimenzovány jako voděodolné až do hloubky 50 metrů. Tyto modely zvládnou ponoření do sladké, chlorované a slané vody (pokud je poté opláchnete).

Nejprve zapněte zámek proti vniknutí vody tak, že přejedete prstem nahoru ze spodní části obrazovky a klepnete na ikonu kapky vody. Tak se zamkne dotyková obrazovka a pomůže odstranění vody ze systému reproduktorů (u Series 3 a 4).

Podržte Apple Watch pod teplou tekoucí vodou po dobu 10-15 sekund, poté setřete nežádoucí nečistoty vlhkým, jemným hadříkem, který nepouští vlákna. Obrazovka by se měla čistit velmi snadno, ale možná budete muset věnovat zvláštní pozornost zadní straně hodinek, kde jsou umístěny snímače srdečního tepu.

Je běžné, že v této oblasti dochází k hromadění nečistot, zejména pokud používáte Apple Watch při náročném cvičení, kdy se hodně potíte. Možná budete muset při čištění senzorů a zadní části hodinek vynaložit trochu síly. Nebojte se jej dobře vyčistit; pokud používáte neabrazivní látku a vodu, měly by to vaše hodinky přečkat ve zdraví.

Když je čistá přední i zadní část, je čas obrátit pozornost k okrajům. Je možné, že se nečistoty hromadí kolem korunky Digital Crown, která se proto už neotáčí hladce. Chcete-li to napravit, podržte korunku přímo pod teplou tekoucí vodou po dobu asi 15 sekund a jejím otáčením uvolněte případné nečistoty.

Jakmile se digitální korunka volně točí, stojí za to hodinky ještě jednou pořádně prohlédnout. Věnujte zvýšenou pozornost místům, ve kterých se k hodinkám připojuje řemínek. Tyto oblasti se mohou zašpinit, zejména pokud řemínek neměníte. Velké množství špíny by mohlo zabránit tomu, aby pracovala magnetická spona, a tak byste mohli riskovat, že hodinky sklouznou z vašeho zápěstí.

Jednou z nejlepších funkcí Apple Watch (alespoň u novějších modelů) je schopnost vypudit vodu po sprše nebo plavání. Otáčejte korunkou, dokud vaše hodinky nezačnou vydávat slabé zvuky a poté pípnutí.

Pokud jste samočištění využili již po mytí korunky Digital Crown, můžete jej znovu aktivovat přejetím prstem nahoru ze spodní části hodinek a klepnutím na ikonu kapky vody.

Krok 3: Vyčistěte řemínek

Ne všechny řemínky jsou stejné a ne všechny jsou voděodolné. Zejména kožené a nerezové řemínky nejsou klasifikovány jako voděodolné. V takovém případě byste s nimi neměli plavat, sprchovat se nebo je čistit pod vodou.

Místo toho je otřete do sucha měkkým navlhčeným hadříkem, abyste odstranili nečistoty a špínu. Vyhněte se namočení koženého řemínku do vody, protože by jej to pravděpodobně poškodilo. Měli byste počkat, až bude řemínek zcela suchý, než jej znovu připojíte k hodinkám.

U nylonových, silikonových a jiných odolných řemínků nemusíte dávat tolik pozor. Silikonové se snadno čistí a můžete jej několik minut nechat pod tekoucí vodou, abyste uvolnili špínu. Takto můžete čistit i nylonové a sportovní řemínky, aby se vrátily ke své dřívější kráse.

Váš řemínek byste neměli prát v pračce, jak jste zvyklí u oblečení. I když se jemnější textilní řemínky mohou znatelně zašpinit, Apple k jejich čištění doporučuje používat pouze vodu.

Krok 4: Hodinky znovu sestavte

Máme čisté hodinky i řemínek, je čas je znovu sestavit dohromady. Stačí zasunout řemínek do spojovacího bodu v horní a dolní části Watch. Pokud máte řemínek s přezkou, ujistěte se, že je konec přezky připojen k horní části hodinek. U sportovního řemínku se ujistěte, že suchý zip je ve spodní části hodinek, když je řemínek zcela natažený.