Apple představil nový iOS 18 pro iPhone

Nová verze operačního systému přináší široké možnosti přizpůsobení, nejvýznamnější vylepšení Fotek, rozsáhlé aktualizace pro lepší organizaci a průlomový systém osobní inteligence Apple Intelligence.

Apple dnes představil iOS 18, novou verzi svého operačního systému, která přináší nové prvky přizpůsobení, dosud největší vylepšení Fotek, nové možnosti správy mailové schránky, Zprávy přes satelit a nejen to. Nyní si budeš moct zorganizovat aplikace kdekoli na ploše, přizpůsobit si tlačítka ve spodní části zamknuté obrazovky a budeš se moct rychleji dostat k ovládacím prvkům v Ovládacím centru. Knihovny fotek se teď ve Fotkách automaticky zobrazují najednou a díky šikovným novým sbírkám budeš mít své oblíbence neustále po ruce. Příchozí e-maily se nově díky umělé inteligenci přímo v zařízení ve schránce automaticky rozřadí do kategorií a v iMessage na tebe čekají neokoukané textové efekty. Díky stejné přelomové technologii, kterou využívají již existující satelitní funkce v iPhonu, spolu mohou uživatelé v aplikaci Zprávy komunikovat prostřednictvím satelitu, pokud právě nemají signál nebo připojení na Wi-Fi.

Dosud nevídané možnosti přizpůsobení

Nyní se ti otevírají zcela nové možnosti přizpůsobení domovské obrazovky, zamknuté obrazovky a Ovládacího centra. Budeš si moct zorganizovat aplikace a widgety kdekoli na ploše, dokonale si je vyrovnat podle tapety nebo je umístit přímo nad dok, kde je kdykoli snadno najdeš. Ikony aplikací a widgety mohou získat nový vzhled díky tmavému či tónovanému efektu a můžeš si je rovněž dle libosti zvětšit.

Přepracované Ovládací centrum nabízí snadnější přístup ke každodenně používaným funkcím a přináší ti netušené možnosti přizpůsobení a ještě větší flexibilitu. Díky novému vzhledu máš nejčastěji používané ovládací prvky, jako například přehrávání médií, ovládání přes aplikaci Domácnost a konektivitu, vždycky po ruce a navíc mezi nimi můžeš snadno přecházet přejetím prstem. Do Ovládacího centra si nyní můžeš přidávat ovládací prvky podporovaných aplikací třetích stran pro rychlé odemknutí auta nebo okamžité zachycení obsahu pro sociální sítě – to vše z jediného místa. V nové galerii ovládacích prvků je k dispozici celá sada dostupných ovládacích prvků, jejichž rozložení si můžeš sám přizpůsobit, a to včetně jejich ideální velikosti a nových seskupení.

Úplně poprvé teď můžeš přepínat mezi ovládacími prvky na zamknuté obrazovce, vybírat si z možností dostupných v galerii ovládacích prvků nebo prvky zcela odstraňovat. Stisknutím tlačítka Akce na iPhonu 15 Pro a iPhone 15 Pro Max můžeš rychle spustit kterýkoli ovládací prvek v galerii ovládacích prvků.


Fotky taky v novém

Aplikace Fotky se dočkala zatím největšího přepracování, díky kterému si teď můžeš ty nejvýjimečnější chvíle vyhledat a připomenout ještě snadněji. Zjednodušené jednotné zobrazení pracuje s důvěrně známou mřížkou a nové sbírky ti umožňují procházet fotografie podle témat, aniž bys je musel sám třídit do alb. Sbírky se navíc dají připnout, aby ty nejoblíbenější kousky byly vždycky po ruce. Nové karuselové zobrazení každý den nabídne výběr těch nejdůležitějších snímků blízkých osob, zvířat, míst a mnoha dalšího. Automatické přehrávání obsahu v aplikaci probudí knihovnu k životu a ty si tak budeš moct při procházení fotek a videí zavzpomínat na prožité chvíle. A protože knihovna každého z nás je jedinečná, aplikace nabízí přizpůsobení v podobě vytváření sbírek, jejich připínání pro rychlejší přístup a karuselového zobrazení, které zachytí vždy to, co je pro tebe nejdůležitější.


Zprávy a ještě více možností, jak zůstat ve spojení

iMessage teď obsahují zatím neviděné textové efekty, které ti umožňují podtrhnout kterékoli písmeno, slovo, frázi či emotikonu, dodat jim tím dynamický animovaný vzhled, a probudit tak konverzace k životu. Můžeš teď také lépe vyjádřit tón sdělení díky vytučnění, podtržení, kurzivě nebo přeškrtnutí. V tapbacku přibyly emotikony a nálepky a můžeš u předpřipravené zprávy nastavit pozdní odeslání.

Aplikace Zprávy nyní podporuje RCS pro situace, kdy posíláš zprávy kontaktům, které nepoužívají zařízení od Applu. To umožňuje kvalitnější přenos médií a spolehlivější zasílání skupinových zpráv ve srovnání s SMS a MMS. iOS 18 přináší také Zprávy přes satelit pro chvíle, kdy právě nemáš signál nebo připojení na Wi-Fi. Díky stejné přelomové technologii, kterou využívají již existující satelitní funkce iPhonu, se můžeš pomocí aplikace Zprávy připojit k nejbližšímu satelitu a v rámci iMessage a SMS posílat a přijímat zprávy, emotikony či tapbacky. Díky Dynamic Islandu vždycky víš, kdy jsi k satelitu připojen. Vzhledem k tomu, že iMessage myslí na soukromí uživatelů od samého začátku, i u těchto zpráv probíhá koncové šifrování.


Velké aktualizace pro Safari

Nejrychlejší prohlížeč na světě, Safari, nabízí přepracovanou Čtečku a novou funkci Highlights, která ti představuje jednoduchý způsob, jak se zorientovat v internetovém obsahu. Pomocí strojového učení dokáže Safari zobrazit všechny klíčové informace o dané stránce. Můžeš si například projít shrnutí, aby sis udělal přehled o obsahu článku, rychle najít adresu restaurace, hotelu nebo důležitého orientačního bodu, nebo si poslechnout skladbu určitého umělce přímo při čtení článku o jeho konkrétní písničce či albu. Přepracovaná Čtečka nově nabízí ještě více způsobů, jak si nerušeně vychutnat zajímavé články – nabízí totiž jejich shrnutí a v případě delších článků také obsah.


Podívat se na nabídku iPhonů