Apple Music slaví narozeniny, a tak je na 4 měsíce zdarma!

S Apple Music můžeš mít 60 milionů skladeb bez reklam na každém svém chytrém zařízení. Jako nový uživatel je můžeš mít na 4 měsíce zdarma s iSTYLE.

Byla to náročná cesta, ale dostala společnost Apple na druhé místo v počtu předplatitelů mezi poskytovateli streamování hudby. Navzdory faktu, že tento IT gigant se podílel na revoluci v digitálním hudebním průmyslu od samého začátku, Apple Music je tady s námi teprve 5 let. Uvedení iPodu v roce 2001 připravilo základy k obrovskému úspěchu iPhonu a také určilo trend, na jehož principu posloucháme hudbu dodnes. A když už máme ty narozeniny, pojďme si připomenout, co vše se Apple music za tu dobu podařilo a tyto úspěchy oslavit jeho vyzkoušením na 4 měsíce zdarma.*

Začátky

Služba streamování hudby Apple byla spuštěna 30. června 2015 a hned od začátku musela konkurovat gigantům v odvětví, jako je Spotify, které už v té době mělo 75 milionů uživatelů nebo Deezer, který byl na trhu už od roku 2007. Apple Music však vzniklo sloučením bývalého iTunes Radio a Beats Music, čímž získalo skvělou výchozí pozici: Díky uživatelům iPhonu a zařízení Mac totiž získalo mnohem silnější základnu, než kterýkoliv z konkurentů.

Předběžné kalkulace se ukázaly jako správné: V lednu 2016 časopis Fortune oznámil, že se počet předplatitelů Apple Music vyšplhal na 10 milionů. Tohoto výsledku dosáhla společnost Apple za pouhých 6 měsíců. Nic zanedbatelného, když uvážíme, že Spotify na to potřebovalo 6 let. V průběhu let se služba vylepšovala a předplatitelů přibývalo. Na konci minulého roku jich bylo už více než 68 milionů. Spotify se 100 miliony uživatelů je pořád trochu napřed, ale na rozdíl od švédské společnosti má Apple výrazný náskok díky úspěchu svých služeb z předešlých let, čímž získává do budoucna velkou výhodou. Apple Music má v nabídce přes 60 milionů skladeb, což je mnohem více než u jeho konkurentů. Podle posledních údajů má Spotify pouze 50 milionů skladeb.

Je třeba říci, že oslavenec Apple Music si vůbec nevede špatně. Není náhoda, že jej využívá už 68 milionů lidí. Pojďme se však podívat, proč za to stojí.

Beats 1

Jedna z vlastností, která se mi na Apple Music hodně líbí, je fakt, že se opravdu snaží, aby jejich playlisty a obsah v aplikaci byly vytvářeny lidmi namísto algoritmů.  

Nejzajímavější službou je bezpochyby Beats 1, webové rádio na Apple Music s nepřetržitým vysíláním. Živé pořady jsou postupně přenášeny ze studií v Los Angeles, New Yorku a Londýna, čímž je zajištěna jejich pestrost. Playlisty vytváří Djové, kteří rovněž moderují různé specializované programy, ve kterých jsou občas hosty samotní umělci.

Když už mluvíme o rádiích, tak od debutu iOS 13 podporuje Apple Music více než 100 000 živě vysílajících rádií z celého světa. Stačí zaúkolovat Siri a můžeš poslouchat oblíbenou místní stanici. Zkus si to.

Funkčnost na jakémkoliv chytrém zařízení doma nebo v autě

Pokud máš zařízení iOS, Apple Music je tvým výchozím přehrávačem. Dostupné je ale také na každém přístroji od Apple včetně iPadu, Apple watch, Apple TV, Mac a také HomePod, který pro nás bohužel není k dispozici. Aplikace je kompatibilní s CarPlay, takže ji snadno využiješ i v autě.

Není překvapením, že tato aplikace jako jedna z mála funguje i mimo ekosystém Apple. Můžeš ji používat na PC přes iTunes nebo přímo v prohlížeči a také na Androidu s aplikací, která je ke stáhnutí na Google Play. Struktura aplikace a orientace v ní je téměř identická na obou platformách. Jediným rozdílem je umístění vyhledávacího pole, které je na Androidu vpravo nahoře a na iOS dole.

Uživatelské rozhraní je rozděleno na 4 části, které jsou přístupné z navigační lišty dole. V „Library“ máš veškerou svoji hudbu. Je to tvůj vlastní výběr lajkovaných a uložených skladeb. Když se ti nějaký kousek líbí, uložíš si jej klepnutím na tři tečky vedle názvu a na tlačítko „Add to Library +“. Orientace v uložených skladbách je intuitivní a je stejná jako v bývalém iTunes, takže ti může být povědomá. V rozhraní vidíš i nedávno přidané skladby, takže není třeba složitě hledat, co tě naposledy zaujalo. Tyto playlisty můžeš snadno sdílet s přáteli nebo rodinou.

Denně aktualizované playlisty

Sekce „For You“ je už hodně zajímavá. Když se ti líbí nějaká muzika, strávíš tady hodně času. Apple Music využívá algoritmus, který ti podle poslouchaného typu hudby nabídne umělce, skladby a playlisty. Budeš tady mít nedávno přehrávanou hudbu, když sjedeš níže, objeví se návrhy vycházející z oblíbených žánrů.

Další kartou je „Browse“, která je zároveň výchozí stránkou po otevření aplikace. Namísto obsahu na míru tady najdeš nové svěží skladby a jedinečný playlist, který byl zmíněn dříve.

Na rozdíl od playlistů vycházejících z tvého vkusu jsou tady kolekce Top 100. Je zde vše od Top 100 na světě po Top 100 ve Španělsku. Kartu „Browse“ můžeš také využít, když chceš najít nově vydaná díla nebo rozhovory z Beats 1. Ve spodní části ne tebe vykouknou očekávaná alba.

Poslední kartou je „Radio“, pod kterou najdeš webové rozhlasové stanice. Někde ve světě se vždycky najde DJ, který hraje naživo, takže stačí zvolit správný kanál. Prošvihl jsi nějakou zajímavou sérii? Žádný problém. Můžeš si ji spustit z úhledně uspořádaných dřívějších pořadů. Najdeš tady taky stručný souhrnný přehled, abys věděl, co si naladit.

Sledování textu při přehrávání 

Integrace Genius Lyrics ti umožňuje přístup k tisícům textů písní v Apple Music. Po spuštění skladby stačí kliknout na ikonu textu v levém spodním okraji. Načasování textů ti umožní zazpívat si s umělcem.

V listopadu 2019 bylo Apple Music rozšířeno o službu zvanou Replay (opětovné přehrání). Podle toho, co jsi od roku 2015 nejčastěji poslouchal, sestaví roční seznamy skladeb a poskytne ti zajímavé informace a statistiky ohledně tvých posluchačských zvyků. Tato funkce je hlavně zajímavá pro dlouhodobější uživatele, ale obsah je aktualizován nepřetržitě, takže ani nováčci nemusí čekat celý rok, než ji budou moci využít. Stačí přejít na music.apple.com/replay.

Abychom to shrnuli, Apple Music je celé o muzice a taky to dokazuje. Tvoří jej milovníci hudby pro milovníky hudby. V zájmu nás všech doufám, že příštích 5 let bude stejně úspěšných jako těch prvních 5. 

60 milionů skladeb na 4 měsíce zdarma – co ty na to?

Pokud tě zaujalo, co o Apple Music teď víš, dej mu šanci. Možná bude lepší říct, dej tomu 4 měsíce. Stačí kliknout na odkaz dole a vyžádat si kód na vyzkoušení zdarma.

*Tato 4měsíční nabídka je pouze pro nové předplatitele, ale pokud máš využity teprve méně než 3 měsíce, můžeš získat ještě měsíc zdarma navíc.

Co bude po 4 měsících?

Pokud se ti služba líbí, nemusíš dělat nic: Po ukončení zkušebního období automaticky naběhne předplatné. Pak můžeš využívat veškeré výhody za 149 Kč měsíčně, které budou účtovány na kartu spojenou s Apple ID.

Vedle individuálního tarifu máme ještě tarif studentský za 69 Kč měsíčně a tarif rodinný za 229 Kč měsíčně. Rodinný tarif může využívat až 6 osob, takže pokud jej máš s kým sdílet, vyplatí se to.

Pokud tě Apple Music nezaujalo, nemáš žádné závazky. Jeho využívání můžeš zrušit kdykoliv v průběhu 4 měsíců a na kartu ti nebude nic účtováno.