Aplikace Zdraví v iOS 13: Zdravotní centrum Applu je ještě inteligentnější

Apple se stále více soustředí na zdraví a zdravý životní styl – tento fakt potvrzuje každé nové vydání operačního systému s vylepšenými aplikacemi. Podívejme se, co nově přináší aplikace Zdraví, zdravotní centrum ekosystému Apple.

Aplikace Zdraví, oznámená na vývojářské konferenci WWD v roce 2014, debutovala v iOS 8 a je zdravotním informačním centrem iOS. Její vznik a vývoj koresponduje se zvýšením celkového nárůstu o tuto tématiku, což mimo jiné dokládá i nárůst používání aplikací pro zdraví a fitness o 330 % mezi lety 2015 a 2017, podle analytické společnosti Flurry Analytics.

První iterace aplikace pouze shromažďovala data související se zdravím. Zdrojem těchto dat byl samotný iPhone, jeho aplikace, ať již nativní nebo apky třetích stran, dále pak Apple Watch a zařízení jiných výrobců. Kompatibilní aplikace sahají od spánkových trackerů po sportovní aplikace nebo aplikace pro správu pitného režimu. Seznam typů zařízení, které mohou komunikovat s aplikací Zdraví, je velmi působivý: fitness trackery, inteligentní monitory krevního tlaku, glukometry, analyzátory dechu, digitální teploměry, inteligentní inzulínová pera, monitory spánku, inteligentní váhy a třeba i zubní kartáčky. S iOS 13 se aplikace Zdraví stala plnohodnotným fitness trenérem, který pomáhá uživatelům žít zdravěji a shromažďuje pro ně důležité informace. Největší změnou prošel design a uživatelské rozhraní. Informace jsou soustředěny na dvou jednoduchých záložkách a ilustrují je interaktivní grafy. Byly přidány nové funkce, sledování menstruačního cyklu, zdraví sluchu a čištění zubů. Aplikaci se vyplatí pořádně prozkoumat, protože najdete informace, které jste ani nevěděli, že sledujete. Pojďme se ponořit přímo do vylepšené aplikace Zdraví!

Dvě karty: Souhrn a Prohlížet

Při prvním použití aplikace budete vyzváni k zadání relevantních informací a vašich osobních údajů, hmotnosti, výšky a dalších, tady k žádné změně oproti iOS 12 nedošlo. Celkový design aplikace byl však kompletně přepracován, je elegantnější a jednodušší a nyní obsahuje pouze dvě karty: Souhrn a Prohlížet. Pro připomenutí, v předchozí verzi byly karty rovnou čtyři: Dnes, Zdravotní údaje, Zdroje, Lékařské ID.

Karta Souhrn vám podává přehled o všech relevantních metrikách, které měříte a shromažďujete ze svých zařízení. Shrnuje informace, které potřebujete často konzultovat, jako jsou například data z aktuálního dne (počet kroků, aktivita), údaje o menstruačním cyklu nebo informace o okolním hluku. Je to skvělý způsob, jak získat rychlou zpětnou vazbu, pokud zaostáváte ve cvičení nebo chůzi.Tato karta obsahuje dvě sekce: Oblíbené a Důležité informace.

Stejně jako v jiných částech aplikace nabízejí interaktivní grafy zobrazení hodin, dnů, týdnů, měsíců nebo roků, a to pouhým klepnutím na zvolené časové období. První seznam, Oblíbené, můžete upravit a informace zobrazené v této části změnit klepnutím na tlačítko Upravit v pravém horním rohu. Například v mojí sekci Oblíbené jsou uvedeny aktivita, spánek, pitný režim, mindfulness a VO2 max.

Část Důležité informace shromažďuje trendy a shrnutí, např. délka průměrného tréninku, počet dní, které jste cvičili, neprosezené hodiny nebo roční srovnání. Pokud jste fanoušci statistiky a dat, budete nadšeni! Tato data vám nejen poskytnou přehled o vaší současné fyzické kondici, ale mohou být skvělým základem pro zlepšení těchto statistik. Ve spodní části sekce Oblíbené najdete vzdělávací články a další informace.

V sekci Prohlížet najdete všechny kategorie, které sledujete pomocí různých zařízení, od aktivity po výživu. Zdraví rovná se informace a ve většině případů najdete u všech metrik také informace a vzdělávací materiály o kategorii z prestižních zdrojů, jako je Mayo Clinic a National Institute of Health.

Možná budete překvapeni, když jako já náhodou najdete kartu Dýchání. Může se to snadno stát, pokud jste majitelem Apple Watch. Otevřela jsem ji ze zvědavosti a byla jsem šokována, když jsem se dozvěděla, že můj Apple Watch dokáže vypočítat můj VO2 max (41,12 ml / kg.min, což je překvapivě dobrý výsledek.) Zkontrolujte, jak jste na tom vy!

Jako poslední položka zde figuruje Zdravotnická dokumentace, kde vám poskytovatel zdravotní péče nebo jiná instituce může poskytnout přístup k vaší zdravotní dokumentaci ve formátu CDA.

Protože se aplikace Zdraví stala poměrně robustní, vyhledávací lišta umožňuje se rychle dostat k informacím místo manuálního procházení.

Váš profil

Klepnutím na kroužek v pravém horním rohu domovské stránky se dostanete se do svého profilu, kde najdete svůj zdravotní profil, zdravotní ID a hlavně záložku Soukromí, kde je seznam aplikací a zařízení s povolením přístupu k aplikaci Zdraví, včetně aplikací, které jste odinstalovali.

Zdravotní údaje jsou jednou z nejvíce soukromých informací, jaké můžete kdy vlastnit. Data jsou uložena na iCloud a jsou šifrována jak během přenosu, tak na samotném iCloudu. Pokud si nepřejete, aby tam byla vaše data uložena, můžete to zakázat v Nastavení-(vaše jméno)-iCloud a vypnout Zdraví. Pokud nepoužíváte iCloud, můžete data ukládat do šifrované zálohy iTunes. Data z aplikace můžete také exportovat.

Máte chuť se lépe starat o své zdraví? Vyberte si svého nového zdravotního kouče online nebo v kamenných obchodech iSTYLE.