Aplikace Terminál pro začátečníky I.

Mac je synonymem pro skvělé grafické uživatelské rozhraní, na Macu tedy můžete pracovat celý život, aniž byste se kdy dotkli příkazové řádky programu Terminál. Pro geeky, kteří rádi pilují své kognitivní a programovací dovednosti, může být Terminál skvělým nástrojem. A nejen pro ně.

Terminál je aplikace, která vám umožní komunikovat s Macem prostřednictvím příkazového řádku, který možná znáte z operačního systému Linux. Jazyk příkazů, které zadáváte do terminálu pro interakci s vaším Macem, se nazývá bash. Terminál je tedy unixový příkazový řádek, kterým můžete ovládat macOS, který je založený na Unixu.

Jak otevřít Terminál

Aplikaci Terminál najdete ve složce Utility v aplikacích. Chcete-li ji otevřít, jednoduše dvakrát klikněte na její ikonu. Na ploše se otevře malé okno s bílým pozadím. V záhlaví je uvedeno vaše uživatelské jméno, slovo „bash“ a rozměry okna v pixelech.

Příkazy v terminálu

Terminál funguje jako jakékoliv jiné rozhraní CLI (rozhraní příkazové řádky). Jednoduše zadáte svůj příkaz pomocí kurzoru, stiskem klávesy Enter jej spustíte a voilà.

Každý příkaz se skládá ze tří prvků: samotný příkaz, argument (zdroj, se kterým příkaz pracuje) a možnost, která upravuje výstup.
Jako první příkaz si zkusme zkopírovat soubor! Příkaz pro kopírování je cp. Syntaxe příkazu je následující:

cp cíl_zdroj

Chcete-li například zkopírovat soubor s názvem Example.rtf ze složky Plocha do složky Dokumenty, zadejte do Terminálu následující příkaz a stiskněte klávesu Return: cp ~/Desktop/Example.rtf ~/Documents

Na ploše tedy budete mít soubor s názvem MyFile.rtf a jeho kopii ve složce Dokumenty.

Gratulujeme, právě jste použili CLI!

Pojďme se podívat na jeden zábavnější případ.

Přizpůsobte si svou přihlašovací zprávu pro Mac

Udělejte svůj Mac osobnější. Jako přihlašovací zprávu si můžete vybrat inspirativní citát nebo, pokud dbáte na bezpečnost, své kontaktní informace a odměnu pro poctivého nálezce.

Otevřete terminál, zadejte:

sudo write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow LoginwindowText "VÁŠ TEXT"

Zobrazte skryté soubory ve Finderu

Jedním z promyšlených způsobů, jakým Apple ochraňuje uživatele, je skrytí určitých souborů a složek ve Finderu – je obtížné pokazit něco, co nevidíte. Těmto souborům obvykle předchází tečka (jde například o soubory .htaccess, .bash_profile nebo .svn). Skryté složky jsou například /usr, /bin a /etc a samozřejmě složka Knihovna, která obsahuje podpůrné soubory aplikací.

V některých případech je třeba tyto soubory vidět, abyste opravili určitý problém.

Otevřete Terminál, zadejte:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

Tento pokyn vyvolá Finder s dříve skrytými soubory, které jsou zobrazeny šedě.

Tuto operaci můžete snadno odvolat, protože vás mohou zaplavit irelevantní systémové soubory. Stačí nahradit TRUE za FALSE v příkazovém řádku:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE

Pokud se vám Terminál nelíbí, prozradíme vám klávesovou zkratku pro zobrazení skrytých souborů: Cmd + Shift +. (tečka).

Jaké jsou nejužitečnější příkazy Terminálu? Počkejte na další článek našeho seriálu o tom, jak Mac ovládat pomocí příkazové řádky.