5 mýtů o nabíjení iPhonu, kterým raději nevěř

Technologické společnosti se předhánějí v soutěži o nejrychleji nabitý telefon. Každý nový smartphone je na plné kapacitě baterie ještě rychleji než předchozí model. Je to ale správně? Kvalita nabití je však podstatnější faktor. Podobných mýtů kolem baterií koluje celá řada. Pojďme to uvést na pravou míru. Zároveň se dozvíš užitečné tipy, jak udržet svoji baterii v co nejlepší kondici.

1. mýtus: Rychlé nabíjení je škodlivé

Existují názory, že rychlé nabíjení ničí baterii a snižuje její životnost. Faktem je, že čím větší nabíjecí výkon do telefonu pustíš, tím více se zahřívá a teplo negativně ovlivňuje funkčnost baterie. Dobrou zprávou je, že přehřívání můžeš sám zabránit.

Během nabíjení iPhone nepřetěžuj hraním her náročných na výkon. Také není dobré vystavovat telefon přímému slunečnímu světlu. Zkrátka se vyvaruj zbytečnému přehřívání a uděláš první krok k dobře fungující baterii.

2. mýtus: Nabíjení přes nos škodí baterii

Tento mýtus vznikl kvůli obavám z možného přebití telefonu a koluje dodnes. To však není jednoduše možné, protože elektrický proud a napětí se do plně nabité baterie nedostanou.

Klidně svůj iPhone nabíjej během spánku. Jakmile je baterie na 100 % energie, nabíjení se vypne, popřípadě si bere pouze tolik energie, kolik potřebuje k udržení svého stavu.

3. mýtus: iPhone zcela vybij

Kdy strčit telefon do nabíječky? Na takovou otázku nelze jednoznačně odpovědět. Pokud ti však někdo tvrdí, ať necháš telefon zcela vybít, nemá pravdu. Takové tvrzení platilo u prvních baterií, v dnešní době je již zcela mimo.

Tento mýtus je spojený s paměťovým efektem, což je další překonaná věc. Moderní baterie neztrácí svou kapacitou, jak tomu bylo u nikl-kadminových zdrojů.

Dokonce je situace zcela opačná. Naopak se neboj dobíjet telefon průběžně, klidně několikrát během dne po kratších cyklech. Na podobném principu funguje bezdrátová nabíječka MagSafe, která se přizpůsobuje aktuálním podmínkám pro optimální doplnění energie. Navíc bezdrátově nabíjený iPhone jen položíš na podložku a nemusíš řešit kabely.

4. mýtus: Vypni Bluetooth a Wi-Fi

Nabíječka nikde a ty potřebuješ funkční telefon i s pár procenty baterie. Pokud telefon hrozí brzkým vybitím, vypni Bluetooth a Wi-Fi. Toto klasické doporučení ale nemá dnes opodstatnění.

Máš-li tyto funkce zapnuté, ale nevyužíváš je, buď v klidu. Telefon je uspí, aby mu zbytečně neubíraly z baterie. Jejich odběr energie je zcela zanedbatelný.

5. mýtus: Baterie vydrží jen několik měsíců

Životnost baterií je měřena v nabíjecích cyklech. Roky, měsíce, ani dny nejsou relevantní. Jak vypadá jeden nabíjecí cyklus? Využití celých 100 %.

Pokud jeden den využiješ 75 % baterie a večer ji nabiješ na 100 %, znamená to, že baterie neprošla celým cyklem. Do toho jí zbývá 25 %. Po dalším nabití do plné kapacity, bude jeden cyklus kompletní.

iPhony mají životnost 400 až 500 nabíjecích cyklů, než baterie klesne na 80 % její plné kapacity. Takové opotřebení je běžné a nevyhne se mu žádný telefon. Záleží jen na tobě, jak moc iPhone využíváte. Nicméně výměna baterie za novou není žádný problém.

Jaké mýty o nabíjení znáte vy?