Vyplatí se přejít na iPhone 15?

Přišel nový iPhone, který se v mnoha důležitých oblastech zlepšil, a tak se nabízí otázka, kdo by měl uvažovat o upgradu svého staršího modelu.

https://istyle.cz/pojisteni-elektroniky

V uplynulých deseti letech se ukázalo, že si iPhony zachovávají svou hodnotu lépe než jakýkoli jiný chytrý telefon, a to nejen kvůli držení si ceny, ale také kvůli použitelnosti.

Verze iOS 17 dorazila dokonce i na iPhone XR, který byl představen v roce 2018. To znamená, že nejnovjěší operační systém ti vydrží minimálně 5 let od vydání zařízení, což je pozoruhodné. Právě proto si při vydání nových produktů mnoho uživatelů klade otázku, zda se vyplatí měnit stávající model . V případě běžného iPhonu 15 je odpověď na tuto otázku často zcela jasná.

Čip z modelové řady Pro

iPhone 15 je nově vybaven extra výkonným systémovým čipem Apple A16 Bionic, který se nachází také v modelech iPhone 14 Pro a Pro Max. V závislosti na způsobu použití je o 10-15 % rychlejší než čip Apple A15 Bionic, který se nachází v modelech iPhone 13 a iPhone 14. Šířka paměťového pásma je však přibližně o 50 % větší, takže je hardware zcela připraven na budoucí technologické výzvy.

Z hlediska výkonu patří čip A16 Bionic v současné době mezi nejrychlejší mobilní čipy a vzhledem k předchozím trendům si lze jen těžko představit, že by v příštích letech mohl mít výkonnostní nedostatky.

Kapacita baterie iPhonu 15 je navíc o něco větší než u iPhonu 14, který již vynikající výdrží disponuje. Lze tedy říci, že iPhone 15 skvěle vydrží i při extrémním využívání. Kromě toho iPhone 15 v některých ohledech překonává iPhone 14 Pro. Dostal čip Ultra Wideband druhé generace, který ztrojnásobuje dosah pro přesné sledování a umožňuje lokalizovat přátele v aplikaci Find My, což může být velmi užitečné na přeplněných místech.



Pokročilé technologie

Také v oblasti pořizování fotek došlo ve srovnání s předchozí verzí k výraznému zlepšení. Fotografický systém modelové řady iPhone 14 dokáže pořizovat neuvěřitelné fotografie, ale i tak je výborná zpráva, že hlavní fotoaparát iPhonu 15 má nově rozlišení 48 megapixelů. Takové rozlišení bylo dříve k dispozici pouze u modelů Pro a umožňuje používat 2x bezztrátový zoom při nižším rozlišení, takže máš k dispozici stejné tři perspektivy (0,5x, 1x, 2x) jako například u iPhonu 14 Pro. Přestože iPhone 15 není z Pro kategorie, pěvně věříme, že je výbornou volbou i pro ty, kteří využívají fotografování svého chytrého telefonu například k práci.




Dynamic Island

Dynamic Island pochází také z řady iPhone 14 Pro a najdeš ho v horní části obrazovky. Jedná se o výřez, který nejenže vypadá úžasně, ale také usnadňuje a urychluje používání zařízení. Díky Dynamic Islandu je přepínání mezi spuštěnými aplikacemi rychlejší než kdykoli předtím. Maximální jas displeje se zvýšil na 2000 nitů, což je dvojnásobek toho, co nabízel iPhone 14. To je zvlášť znát zejména při venkovním použití, kde je rozdíl patrný. Je třeba zmínit, že zvýšená obnovovací frekvence 120 Hz je stále exkluzivní pro modely Pro a v iPhonu 15 není k dispozici. Takže zatímco běžný iPhone 15 má neuvěřitelně kvalitní displej, verze Pro jsou ještě lepší.



Je toho víc

Výše zmíněné funkce pravděpodobně přimějí mnoho lidí k upgradu, ale je třeba také poznamenat, že iPhone 15 je nyní vybaven portem USB-C, což znamená, že už nemusíš nosit samostatný kabel Lightning a můžeš nabíjet všechna zařízení jedním kabelem. Mírně se změnil také design, na kterém se nám velmi líbí tvarované hrany a zesílené skleněné plochy. Základní iPhone 15 překonává celé modelové řady iPhone 11 a iPhone 12, včetně modelů Pro. Oproti základnímu iPhonu 13 došlo také k výraznému zlepšení, i když jak jsme uváděli, přechod z modelu Pro znamená vzdát se 120Hz displeje ProRes.

Přechod na nový iPhone ti usnadníme, jak jen to jde, a to rovnou několika způsoby. Svůj stávající iPhone můžeš vyměnit v rámci našeho programu Easy Upgrade, nebo si můžeš koupit nový iPhone s výhodným financováním přímo od nás a zároveň si k němu můžeš také sjednat i iSTYLE pojištění. Navíc nabízíme různé služby Apple (Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, iCloud+) na tři měsíce zdarma.