Upravte své fotografie v aktualizované aplikaci Fotky

Jednou z nejužitečnějších nových funkcí iOS 13 je nástroj pro úpravu fotografií v aplikaci Fotky. Jak funguje?

Jakmile klepnete na tlačítko Upravit v pravém horním rohu, zobrazí se nabídka posuvníků a možností, jak upravit vaše fotografie nebo videa.

Expozice a jas

Oba posuvníky umožňují vaši fotku zesvětlit nebo ztmavit. V tomto případě se však upraví všechny části fotky, světlé i tmavé.

To může být užitečné, pokud je celý obrázek tmavý a nejsou na něm žádné světlé části (jako například lampy). V případě dobře osvětlených obrázků je vhodnější nástroj Odlesky.

Odlesky

Tento posuvník dokáže zázraky. Díky umělé inteligenci nastavuje současně stíny, odlesky a kontrasty.

Můžeme říci, že je to pokročilá verzi nástroje Jas, která upravuje světelnost různých částí obrázku tím nejvhodnějším způsobem. Při úpravě fotky je dobré začít právě tímto nástrojem.

Světla a stíny

Tyto možnosti mají opačné účinky. Nejsvětlejší nebo nejbělejší části vašich obrázků jsou Světla, zatímco nejtmavší nebo nejčernější jsou Stíny. Tyto posuvníky zvýrazňují tyto dva konce spektra.

V aplikaci Fotky byste měli tyto dvě hodnoty upravit, pokud nejste spokojeni s jasem po použití nástroje Odlesky.

Kontrast

Kontrast je také součástí inteligentního nástroje Odlesky, můžete jej však upravovat samostatně. Pomáhá upravit stíny a oddělit tmavší části obrazu od světlejších. Tyto úpravy mohou být vysoce efektivní v případech, kdy jste vyfotografovali světlý objekt před velmi světlým pozadím, jako je selfie v bílém tričku před bílou zdí.

Černý bod

Tento posuvník umožňuje vybrat hodnotu, která určuje nastavení skutečné černé. Černá barva na fotce je pak skutečně absolutně černá.

Sytost

Je to dobře známý nástroj. Čím vyšší sytost, tím živější jsou všechny barvy. Pokud chcete vytvořit černobílý obrázek, posuňte tuto hodnotu na minimum místo použití nástroje Kontrastu. Nastavení kontrastu zdůrazní dynamiku mezi světlem a tmou.

Živost

Funguje stejně jako Sytost, ale s odlišnými výsledky. Toto nastavení umožní upravit několik odstínů. Sytost a Živost byste měli upravovat společně.

Teplota

Umožňuje vašim fotografiím dodat chladnější (do modra) nebo teplejší (do žluta) nádech.

Odstín

Funguje společně s posuvníkem Teplota a upravuje gradienty mezi fialovou a zelenou.

Ostrost

Díky tomuto nástroji budou hrany dominantnější. Například při fotografování dortu budou hrany a okraje jasnější. Fotografovanému objektu dodává lepší definici.

Prokreslení

Zvýraznit hrany můžete i pomocí nástroje Prokreslení. Ostrost používá světlejší barvy, zatímco Prokreslení přidává více kontrastu a tmavší vzhled detailů.

Redukce šumu

Je užitečná zejména pro noční záběry, kdy jsou na fotce při vysokých hodnotách ISO menší nečistoty. Funkce Redukce šumu je odstraní.

Vinětace

Vinětace rozostří rohy obrázku tmavšími nebo světlejšími barvami. Fotce tak přidáte retro kouzlo.