Technologie Deep Fusion vytváří ještě profesionálnější snímky

Apple představil novou technologii s názvem Deep Fusion během zářijové Keynote. Tato funkce umožňuje získat maximum z portrétů pořizovaných v interiéru s horšími světelnými podmínkami. S příchodem systému iOS 13.2 ji budete moci vyzkoušet na iPhonu 11 a 11 Pro.

Můžete se těšit na takové záběry. Apple tuto funkci propaguje pomocí různých vzorovaných svetrů, doufejme, že bude fungovat i s jinými vzory. Deep Fusion je zajímavá technologie a Phil Schiller ji dokonce nazývá šílenou.

Deep Fusion je Cupertinovská verze neurálního zpracování obrazů. Využívá pro to procesor A13 Bionic iPhonu 11 a neurální engine, který zabezpečuje strojové učení. Fotoaparát telefonu pořídí devět snímků (dvě skupiny po čtyřech před stisknutím závěrky) a jednu delší expozici (v momentu stisknutí, při různých nastaveních závěrky). Poté automaticky tyto záběry prohledá, vybere nejlepší kombinaci a složí je pro nejlepší ostrost.

Podívejme se, jak fotka vzniká pomocí této funkce:

  1. Než začnete pořizovat samotný snímek, vaše zařízení vyfotografuje čtyři snímky při vysoké rychlosti závěrky, které jsou velmi ostré a s nízkým šumem. Potom vyfotí další tři fotografie se střední rychlostí závěrky.
  2. Třetí typ snímku při pomalejší rychlosti závěrky se pořizuje, když stisknete spoušť. Obsahuje všechny detaily a barvy, protože při pomalejší době závěrky může senzor zachytit více světla. Kvůli dlouhé rychlosti závěrky se ale bude pravděpodobně během záběru pohnete a výsledkem bude méně ostrá fotka.
  3. Poté vytvoří tzv. „syntetický log“ z kombinace normálních fotografií a fotografií s pomalou rychlostí závěrky.
  4. Technologie Deep Fusion dosahuje těchto výsledků tak, že vyčistí všechny hrany a linie díky snímkům s rychlou závěrkou. Šum se sníží samostatně při každém záběru, a to úplně jinou metodou než u Smart HDR.
  5. To není vše, každý pixel prochází úpravou, která zahrnuje čtyři různé fáze. Umělá inteligence se zaměřuje na takové detaily, jako je kůže, vlasy a různé vzory (to je důvod pro ošklivé svetry). A zpřesňuje záběry pomocí porovnání syntetického logu a snímku s nízkou závěrkou, např. převezme textury z jedné a barvy, stíny, tóny z druhé.
  6. Konečný výsledek je uložen ve vaší knihovně fotografií.

Díky výkonným čipům nových iPhonu trvá pořízení snímků s touto technologií jen o chvilinku déle než u Smart HRD. A zatímco HDR a noční režimy jsou funkce, které si můžete zapnout, technologie Deep Fusion je zapnutá neustále, takže se nemusíte obtěžovat s jejím zapnutím nebo úpravou nastavení. Ze svých fotek tak dostanete maximum.

Pro milovníky fotografií v módu burst to může znamenat trochu nevýhodu, protože vytvoření fotky pomocí Deep Fusion nebo Night Mode totiž vyžaduje čas. V tom případě se může hodit nové okamžité nahrávání videa.