Tajemství nové aplikace Najít – Sdílejte svou polohu s přáteli

Operační systémy iOS 13 a macOS Catalina přinesly zcela novou aplikaci Najít, která vznikla spojení aplikací Najít přátele a Najít iPhone. A nová aplikace je poměrně komplexní. Podívejme se, jak funguje a jak ji správně používat!

Aplikace Najít obsahuje funkce, které byly k dispozici dříve v samostatných aplikacích, jejichž spojením vznikla. Navíc k nim přibylo mnoho nových funkcí. Nové řešení je transparentnější, snadno použitelné a moderní. Jedna jediná aplikace poslouží ke kontrole polohy vašich přátel a chybějících zařízení, a to vše v krásném tmavém režimu. Nová aplikace obsahuje tři hlavní karty nazvané: Lidé, Zařízení a Já. Pojďme se podívat na kartu Lidi.

Hledejte lidi

Na kartě Lidé můžete najít a zjistit polohu svých přátel a rodiny (nebo kohokoli, kdo s vámi sdílí svoji polohu). Tady můžete vlastní polohu sdílet a požádat o povolení ke sledování ostatních. Musíte pouze povolit Sdílet moji polohu v Nastavení.

  • Otevřete aplikaci Nastavení a nahoře vyberte kartu se svým jménem.
  • V nabídce Hledat povolte Sdílet moji polohu.

Po zapnutí můžete začít sdílet polohu s vašimi kontakty pomocí aplikace Najít. Nebo můžete sdílet svou pozici s kýmkoli prostřednictvím zprávy.

Sdílejte svou polohu

  • Otevřete aplikaci Najít a zvolte kartu Lidé.
  • Klepněte na „+ Sdílet moji polohu“.
  • Zadejte jméno nebo telefonní číslo osoby, se kterým chcete svou polohu sdílet.
  • Klepněte na Odeslat.
  • Vyberte časový interval: Sdílet po jednu hodinu, Sdílet do konce dne nebo Sdílet trvale.
  • Poté stiskněte OK.

Od této chvíle bude tato osoba moci sledovat naživu vaši polohu (přesněji polohu vašeho telefonu), dokud neuplyne nastavený interval nebo dokud sledování ručně nezastavíte.

Pokud máte více produktů Apple, můžete změnit, z kterého z nich chcete informace odesílat. Pokud tedy máte iPad i iPhone a sdíleli jsme umístění vašeho telefonu, otevřete na svém iPadu aplikaci Najít, klepněte na kartu Já a klepněte na Použít toto [zařízení]. Od nynějška bude informace o vaší poloze zasílat váš iPad.

Požádejte o sdílení polohy

Chcete-li začít sledovat polohu další osoby, musíte s ní nejprve sdílet vlastní polohu.

  • Vyberte kartu Lidé.
  • Vyberte osobu, se kterou sdílíte svou polohu.
  • Klepněte na Požádat o sledování polohy.
  • Stiskněte OK.

Protistrana má pak možnost vám poskytnout přístup k údajům o své poloze. Pokud je poskytne, můžete sledovat její pohyb po mapě. Na přítele můžete přejít klepnutím na vybranou osobu a poté zvolit Navigovat, nebo si můžete prohlédnout kontaktní údaje, přidat je k oblíbeným nebo dokonce nastavit upozornění, pokud se umístění osoby změní.

Pokud budete mít přístup k údajům o poloze jiné osoby, ale jejich poloha se zobrazuje jako „nenalezena“, nelze jejich polohu určit. Existuje několik možných důvodů: problémy se sítí, vaše zařízení spolu nekomunikují nebo daná osoba nezapnula sdílení polohy. Údaje o svojí poloze můžete zobrazit v Nastavení> Soukromí> Polohové služby> Sdílet moji polohu.

V následujícím článku se podrobně podíváme na kartě Zařízení.