Skvělý rok 2020: Aplikace pro odvykání

Vítejte ve třetím měsíci roku 2020, který začneme v souladu s tradicí: během půstní doby se mnozí vzdávají svých zlozvyků nebo závislostí. Podívejme se přehled aplikací pro odvykání, které vám pomohou se vzdát kouření, alkoholu, cukru, negativního myšlení... cokoliv ve vašem životě nemá místo.

Půst: život v pomalém pruhu

Půst, který dodržují křesťané, je čas na přemýšlení a víru. Letos začal 26. února na Popeleční středu a bude trvat 40 dní. Zajímavé je, že 40 dní je obecně považováno za časové období pro osvojení si nového návyků. A jedním ze způsobů, jak praktikovat tuto reflexi, je akt vzdání se něčeho, což také posiluje vaši sebekázeň. Nemusíte být křesťanského vyznání, abyste měli v posledních týdnech zimy chuť se změnit a jaro přivítat nově, s lepšími návyky, čistší a svěžejší. Jaké aplikace vám tedy mohou pomoci s jarním úklidem vaší duše, těla a mysli?

Odvykací aplikace

Odvykání je návyk naopak: místo toho, abyste něco dělali, to prostě neděláte. Může to znít triviálně a snadno, ale kdokoliv, kdo zápasil se závislostí na nějaké látce, ať už je to tak zdánlivě banální jako cukr, vás rychle vyvede z omylu.

Čeho se můžete chtít vzdát?

  • Alkohol
  • Drogy
  • Cigarety
  • Sociální média
  • Pomluvy
  • Cukr
  • Káva
  • Mlsání
  • Negativní myšlení
  • Nedochvilnost
  • atd.

Takzvané odvykací aplikace vám pomohou nejen sledovat, jak se vzdáváte negativního návyku, ale navíc vás budou motivovat dalšími funkcemi: výpočet času a peněz, které jste ušetřili tím, že např. nepijete nebo nekouříte. Některé jsou specifické pro určitou látku (zejména cigarety a alkohol), většina z nich může být přizpůsobena tak, aby podporovala abstinenci od jakéhokoli druhu návykového nebo negativního chování. Nabízejí také povzbuzení ve formě motivačních funkcí, sledují vaše milníky a obvykle také vytvářejí komunitu, digitální podpůrnou síť. Tato poslední funkce může být skutečně důležitá. Pokud bojujete s kouřením, nic nepomůže víc než si vylít srdce virtuálním známým, kteří jsou přesně ve stejné situaci a také ve stejné etapě odvykání. Před začátkem této cesty byste se samozřejmě měli poradit se svým praktickým lékařem, zejména pokud máte pocit, že jste závislí na nějaké látce, jejíž odvykání které může být obtížné, jako jsou drogy, alkohol atd. Tyto aplikace mohou být skvělým pomocníkem a koučem ve vaší cestě za střízlivostí, zbavení se závislostí a předcházení relapsu. Většina aplikací je zdarma ke stažení a jejich bezplatné funkce jsou zcela dostačující pro běžné použití. Často nabízejí prémiovou verzi nebo předplatné s dalšími funkcemi. Když v tomto článku budeme mluvit o střízlivost, budeme mít na mysli abstinenci od jakékoliv látky nebo zlozvyku.

Jak odvykací aplikace fungují

Po instalaci aplikace a zadání údajů se po vás obvykle vyžaduje, abyste si vybrali závislost/negativní zvyk, nastavili datum, kdy jste s ním přestali a kolik peněz za něj utráceli. Aplikace vám mohou nabídnout širokou škálu možností na výběr nebo si váš zlozvyk můžete definovat sami. Často se nabízí možnost přidat svou motivaci, včetně obrázku. A teď už je všechno hotovo, aplikace bude sledovat vaši odvykací cestu a díky přehledům budete mít vždy jasno v tom, jak na tom jste.

I am Sober

Aplikace I Am Sober vám pomůže vytvářet nové pozitivní návyky sledováním dnů, kdy jste nepodlehli pokušení, a milníků, což vám umožní představit si, jak dlouho už nejste závislí. Motivaci vám dodá i komunikace s komunitou lidí, kteří mají stejný problém. Velmi praktickým prvkem jsou denní ranní sliby, které si můžete prohlédnout večer a doplnit poznámky o svých zážitcích a pocitech. Kalkulačka vám ukáže, kolik peněz a času jste ušetřili. Můžete také analyzovat své spouštěče a najít vzory chování, které vám usnadní zvládat každý den lépe než předchozí. Jednou z nejvíce motivujících funkcí je časová osa odvykání. Když si vytvoříte účet a přiznáte se ke své závislosti, ihned uvidíte časovou osu, abyste získali představu o tom, co můžete očekávat během příštích dnů (a týdnů). A co víc, můžete k ní samozřejmě přispívat svými postřehy. V aplikaci můžete pořizovat fotografie a zaznamenávat pokroky a poté se rozhodnout, zda je budete sdílet nebo uložíte jako vzpomínku jen pro sebe. Nic vám nedává lepší motivaci než vědět, jak dlouho jste se vzdorovali milovaným sladkostem. Sledujte a oslavujte své milníky (1 den, 1 týden, 1 měsíc a dále). Porovnávejte své zkušenosti s ostatními, protože si můžete přečíst, jak se cítili v daném mezníku, a co vy tedy můžete očekávat. Díky této aplikaci se připravíte na to, co na vás čeká během procesu odvykání.

Sober Grid

Sober Grid nabízí obvyklé funkce: počítadlo střízlivých dní, check-iny a úkoly, které vám pomohou při zotavení a učiní z něj každodenní zvyk. Především to je sociální síť pro ty, kteří bojují se závislostmi, a díky GPS vám umožní vidět další uživatele aplikace kolem vás.

Samozřejmě se můžete rozhodnout zůstat v anonymitě a jen zpovzdálí sledovat, jak ostatní sdílejí pozitivní citace, povzbuzení a aktualizace. Také si můžete s ostatními povídat a případně se nimi setkat. Pokud se cítíte obzvláště zranitelní, použijete funkci „Burning Desire“, která kolem vašeho profilu umístí červené pole a upozorní ostaní na Sober Grid, že potřebujete podporu. Prémiová verze stojí 4 dolary.

Sobertool

SoberTool byl vytvořen poradcem pro drogy a alkohol z Harvardu a týmem Státní univerzity v Ohiu.
Jako ostatní odvykací aplikace i tato sleduje vaše střízlivé dny a kolik peněz jste ušetřili nekupováním alkoholu. Pomáhá vám předcházet relapsům díky denním motivačním zprávám a připomenutím, abyste aplikaci otevřeli.

SoberTool s využitím kognitivní behaviorální terapie vytváří personalizované tipy pro prevenci relapsu. Stačí odpovědět na jednoduché otázky („Potřebujete pomoc při rozhodování?“ Nebo „Pociťujete v současné době stres?“) a aplikace vás povede k odpovědi na problém, který je relevantní pro váš současný zážitek. Funkce vyhledávání pomáhá najít způsoby, jak se vypořádat se emocemi a situace, které ve vás vyvolávají chuť se znovu napít.

Recovery Box

Recovery Box je komplexní sada nástrojů, které vám pomohou při zbavování se zlozvyků a závislostí. Tato aplikace obsahuje nástroje z Velké knihy Anonymních alkoholiků a mnoho dalších nástrojů pro zotavení. Pokud znáte AA pouze z amerických filmů, podívejte se na tyto kroky:

  • Krok 1: komplexní kalkulačka střízlivosti s podrobnou statistikou doby zotavení
  • Krok 2: jednoduché přijetí sebe
  • Krok 3: další rozhodnutí, které posílí proces vašeho odvykání
  • Krok 4: rozsáhlá morální inventura, který vám umožní sebereflexi
  • Krok 5: sdílení inventury ze 4. kroku se svým sponzorem, knězem nebo duchovním
  • Krok 6: to je důležitý milník, který přijde, až budete připraveni
  • Krok 7: další milník, když požádáte o pomoc vyšší duchovní sílu
  • Krok 8: vytvoření seznamu všech důležitých změn/napravení škod
  • Krok 9: odškrtáváte své změny, když je postupně realizuje
  • Krok 10: nástroj pro sledování postupu vám usnadní mít přehled o svém programu
  • Krok 11: noční inventura zajistí, že váš den bude čistý a že si všimnete jakýchkoliv nedostatků
  • Krok 12: nyní můžete šířit poselství AA

Nomo - Sobriety Clocks

Nomo vytvořil Parker. Bojoval se závislostí a chtěl mít aplikaci, která by ho motivovala a držela na správně cestě. Podobně jako ostatní aplikace, i Nomo nabízí sledování doby odvykání, můžete také sdílet informace s přáteli a získat odznáčky za odměnu pokaždé, když dosáhnete milníku.

Pokud hledáte jednoduché hodiny, které dokáží sledovat počet dní, kdy jste byli čistí, pak je Nomo pro vás ideální. Můžete si vytvořit tolik hodin, kolik potřebujete, pro jakékoliv závislosti, návyky nebo zlozvyky. Vaše hodiny jsou ve výchozím nastavení zcela soukromé a budou dny počítat za vás.