Sedm nezbytných aplikací pro každého majitele Apple Pencil

Inteligentní stylus Apple Pencil překonává propast mezi elektronickým a analogovým světem, a dodává tak nové možnosti nativním aplikacím iPadu Pro i aplikacím třetích stran. Je jasné, že Apple Pencil ukáže svoje dovednosti nejlépe při kreslení, psaní poznámek a práci s grafikou.

Apple Pencil: Nový standard pro stylusy

Apple Pencil, představený v roce 2015, je bezdrátovým stylusem, který doplňuje tablety Applu. Nastavuje standard, jaké by mělo být kreslení, psaní poznámek a označování dokumentů – intuitivní, přesné a magické. Tužka první generace, s párováním a nabíjením pomocí Lightning kabelu, je kompatibilní s následujícímí zařízeními: iPad Air (3. generace), iPad mini (5. generace), iPad (6. a 7. generace), iPad Pro 12,9" (1. a 2. generace), iPad Pro 10.5" a iPad Pro 9,7".

Druhá iterace představená v roce 2018 spolu s novými iPad Pro se může pochlubit automatickým párováním, bezdrátovým nabíjením, magnetickým úložištěm, dvojitým klepnutím pro přepnutí nástrojů (např. tužka na gumy) a probouzení funkcí klepnutím. Hladký design bez konektorů nebo pohyblivých části usnadňuje skladování. Apple Pencil druhé generace se k boku iPadu Pro magneticky připojí s uspokojivým zaklapnutím. Po připojení se automaticky spáruje se zařízením a nabíjí se, takže je vždy připravená k použití.

Druhá generace je podporována iPadem Pro 12,9" (3. generace) a iPadem Pro 11".

Schopností Apple Pencil využijí nejlépe aplikace pro kreslení, skicování, psaní poznámek a další kreativní aplikace. Dokonale totiž napodobuje taktilní zážitek z tužky: pro silnější linky je třeba zatlačit silněji, pro tenčí jemněji. To vše s téměř žádným zpožděním mezi tím, co píšete, a tím, co vidíte, jak se může stát s méně pokročilými stylusy.
Ale dost bylo čísel, podívejme se na samotné kouzlo, které dokáže Apple Pencil přinést na vaše iPady. Kombinace jemného hrotu tužky, nízké latence a vzorkovací frekvence s dvojnásobnou rychlostí, téměř bezchybné rozpoznání otisků dlaně vytváří téměř analogický zážitek s digitálními výhodami.

Poznámky: Nativní aplikace pro psaní poznámek

Často přehlížená nativní aplikace iPadu pro psaní poznámek přichází s podporou Apple Pencil. Pro ty minimalisty může být skvělou integrovanou možností pro vizuální poznámky s podporou Apple Pencil. Vytvořte jednoduše novou poznámku a poté začněte psát pomocí Apple Pencil. Můžete skicovat, kreslit nebo malovat, jak se vám zachce. Klepnutím na ikonu tužky dole zobrazíte panel nástrojů. Odtud můžete přepnout na pero nebo fixu a vybrat libovolnou barvu. Klepnutím na ikonu lasa vyberete část poznámky a budete ji moci vyzvednout a přesunout.

Noteshelf 2: Poznámky na cestách

Neuvěřitelně bohatá aplikace pro psaní poznámek využívá citlivosti na naklonění a tlak Apple Pencil a podporuje dvojité klepnutí pro přepínání mezi nástroji s Apple Pencil 2. Díky integraci Siri můžete nahrávat zvukové poznámky a označovat PDF a obrázky.
A vytváření poznámek je s touto aplikací úžasné: krásné, super rychlé, s rozpoznáváním textu psaného rukou a užitečnými automatickými tvary. I proto jde o jednu z nejlepších poznámkových aplikací vůbec. A cena 249 Kč je srovnatelná s dalšími alternativami.

Notability: Digitální zápisník pro milovníky Moleskine

Notability vám umožní kombinovat rukou psaný text, fotografie a texty, přidává malý, ale dobře integrovaný výběr nástrojů pro kreslení, takže nemusíte skákat do další aplikace, pokud si chcete něco načrtnout. Notability patří do tohoto seznamu aplikací pro Apple Pencil kvůli malým hezkým funkcím, jako je automatické odmítnutí dlaně (můžete si položit ruku na obrazovku a nezobrazí se na obrázku), nebo detekci úseček (motor aplikace rozpozná, když se snažíte nakreslit rovnou čáru, a narovná ji za vás).
Tato kombinace základních nástrojů v jedné aplikaci a výkresu bez latence dělá z Notability skvělou aplikaci pro iPad Pro. To stojí za 249 Kč, nemyslíte?.

Design

Apple Pencil je ideálním nástrojem pro umělce všeho druhu a pomáhá jim vyjádřit všechny kreativní nápady. Ať už malujete akvarel, navrhujete interiér nebo retušujete fotografie, Apple Pencil vašim vizím vdechne život.

Astropad: Kreslete na svém Macu pomocí iPadu

Aplikace vyvinutá bývalými zaměstnanci Applu vám umožňuje proměnit iPad Pro na grafický tablet. Potřebujete pro jen Astropad pro iPad a bezplatnou doprovodnou aplikací pro Mac. Pomocí tužky můžete kreslit přímo v jakékoliv aplikaci pro Mac, jako je Photoshop, Illustrator, Lightroom, Affinity, Corel Painter, Manga Studio, Pixelmator, Mischief a další! Cena 249 Kč je pro profesionálního grafika je naprosto opodstatněná.

Illustrator Draw: Nezbytnost pro uživatele Adobe Illustrator

Tato aplikace pro kreslení je nezbytnou aplikací pro uživatele Ai, kteří vlastní iPad, protože nabízí všechny oblíbené a nejužitečnější funkce Ai zabalené do jednoduchého uživatelského rozhraní. Nyní můžete i na cestách rychle načrtnout své nápady a koncepty.
Mezi funkce patří jednoduché vektorové kreslicí nástroje se samostatnými vrstvami kreslení a fotografií. Díky možnosti synchronizace s Creative Cloud si také můžete stáhnout soubory kompatibilní s Adobe Illustrator a pracovat s nimi na svém iPadu pomocí Apple Pencil.
Tato aplikace vám umožňuje nakreslit dokonale rovné čáry a geometrické tvary, přejmenovat vrstvy a používat tvary z Adobe Capture CC.

Procreate: Pro digitální umělce

Neoficiální král aplikací pro digitální ilustrace na iPadu se zcela proměnil díky podpoře Apple Pencil, která jí dodává plynulý a analogický zážitek. Tato aplikace je nutností pro (pokročilé i začínající) digitální umělce, je dostatečně výkonná pro profesionály a jednoduchá pro všechny. Procreate 4 se může pochlubit významným technologickým přepracováním, novou funkcí mokré barvy a intuitivně přepracovaným menu a podporou pro iPad Pro třetí generace a Apple Pencil druhé generace.

Sketch: Kreslete všude

Dnes velmi populární aplikace Sketch vzala mocný štětec Photoshopu a vložila jeho sílu dovnitř iPadu. Pera, tužky a vodovky vypadají skutečně, včetně oblíbených od mistra štětců Kyle T. Webstera. Tato aplikace vám umožňuje tvořit na plátnech až do tisknutelné velikosti 8k a odesílat vrstvené soubory do aplikace Adobe Photoshop CC nebo Adobe Illustrator CC jediným klepnutím pomocí účtu Creative Cloud.
Aplikace může posílat vrstvené PSD přímo do Photoshopu na vašem Macu nebo PC a můžete přidat rovnou mřížku, nebo dokonce konfigurovatelnou 3D rovinnou mřížku na pozadí. K dispozici jsou křivky a velmi pěkný nástroj pro akvarel. Klepnutím na ikonu ve formě vějíře můžete barvu „vysušit“, aby se nové barvy nerozpíjely. Nástroje podporují Apple Pencil, a proto úžasně reagují na rozdíly v tlaku a náklonu. A je zdarma!

Markup

A poslední trik. S Apple Pencil můžete označit e-mail, snímky obrazovky a další. Můžete psát a kreslit na e-mailové zprávy a dokonce kreslit přímo v aplikacích jako Keynote. Stačí vytvořit snímek obrazovky a poté screenshot jednoduše popsat.

Nemáte Apple Pencil? Podívejte se do iSTYLE a začněte kariéru designéra.