Režim zotavení, režim DFU a IPSW: Jak provádět nestandardní operace s vaším iPhonem

Dokonce i iPhone může výjimečně uvíznout v restartovací smyčce a musí být probuzen výjimečnými způsoby. Pojďme se podívat na metody, které pravděpodobně nebudete používat často, pokud vůbec někdy.

Ekosystém iPhonu a Applu je známý pro své bezchybné uživatelské prostředí. I tříleté dítě může používat iPhone, což dokazuje, nakolik je systém intuitivní a srozumitelný. Vlastníci iPhonu se obvykle nepotřebují uchýlit k ničemu vážnějšímu než nucenému restartu.

Režim DFU a režim zotavení jsou dva režimy pro iPhone, iPad a iPod. Pokud iOS zařízení postihne problémy související se softwarem nebo aplikacemi, lze jej obvykle vyřešit právě pomocí režimu zotavení nebo režimu DFU. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pro většinu operací, jako je upgrade nebo čistá instalace, stačí zotavení. Pokud tento režim nestačí, režim DFU obchází jeho omezení. Používá se hlavně pro downgrade.

Režim zotavení umožňuje iTunes obnovit váš iPhone do původního továrního nastavení, ale s nejnovějším iOS a firmwarem. Když je vaše zařízení v režimu zotavení, objeví se současně logo iTunes a ikona USB kabelu a iTunes vás bude informovat, že byl detekován iPhone, iPad nebo iPod touch v režimu zotavení. Pro upgrade nebo obnovení vašeho iPhone používá iBoot.

Režim DFU (device firmware upgrade, aktualizace firmwaru zařízení) je stav vašeho zařízení, když nenačte operační systém, ale může komunikovat s iTunes. Rozpoznáte to podle toho, že obrazovka zařízení bude zcela černá. Tento režim může být použitý v různých situacích, jako je upgrade nebo downgrade firmwaru. Režim DFU vám totiž umožňuje změnit a vybrat firmware, který chcete nainstalovat do vašeho iPhonu. Proto dokáže vyřešit spoustu problémů, jako je zařízení zaseknuté na stříbrném logu Applu nebo uvízlé v nepřetržité restartovací smyčce. Pravděpodobně jste o tomto režimu slyšeli před několik lety, protože byl používán na jailbreak iPhonů. Stačí si zapamatovat, že tento režim přeskočí bootloader iBoot, takže můžete provést downgrade.

IBoot. iRodina má jednoho člena, o kterém jste pravděpodobně ještě neslyšeli. Bootloader zajišťuje, že na iPhone nahrajete verzi firmwaru, která je větší nebo rovná současné verzi. Pokud nenahráváte tuto verzi, iBoot vám neumožní pokračovat. To jednoduše znamená, že pokud potřebujete downgradovat stávající firmware na nižší, musíte svůj iPhone uvést do režimu DFU, který iBoot obchází.

Jak vstoupit do režimu zotavení

V tomto článku jsme popsali obnovení a čistou instalaci.

Jak vstoupit do režimu DFU

Režim aktualizace firmwaru umožňuje obnovení všech zařízení z jakéhokoli stavu. Je to užitečné v několika situacích. Pokud jste zablokovali svůj iPhone nebo iPad opětovným zadáním nesprávného hesla, pokud vaše zařízení uvízlo v restartovací smyčce (objeví se černá obrazovka s logem Apple, chvíli zůstane a zmizí a cyklus se opakuje). V těchto případech se můžete pokusit zařízení obnovit pomocí režimem zotavení v iTunes. Pokud se pokus nezdaří, budete muset použít režim DFU, který vám umožní provádět se zařízení procesy, které jsou jinak blokovány práve iBoot. Je důležité si uvědomit, že tato operace je potenciálně nebezpečná. Použití režimu DFU pro downgrade operačního systému nebo dokonce jailbreak může zařízení poškodit a znamenat zánik záruky. Pokud jste si jisti, že chcete pokračovat s DFU, je to opravdu jednoduché.

Kroky pro přechod do režimu DFU závisejí na používaném zařízení. Níže naleznete, jak vstoupit do režimu DFU pro iPhone XS, iPhone X, iPhone 8, iPhone 7 a starší modely.

Pokud používáte iPhone X nebo XS:

  • Připojte zařízení k Macu.
  • Stiskněte a uvolněte tlačítko pro zvýšení hlasitosti.
  • Stiskněte a uvolněte tlačítko pro snížení hlasitosti.
  • Podržte boční tlačítko po dobu 10 sekund, dokud displej iPhone nezčerná.
  • Podržte boční tlačítko, stiskněte tlačítko pro snížení hlasitosti po dobu 5 sekund, poté tlačítko uvolněte a přidržte tlačítko pro snížení hlasitosti po dobu dalších 10 sekund (obrazovka by měla zůstat černá).

Poté by se v iTunes mělo objevit, že váš iPhone je v režimu DFU.

Pokud používáte iPhone 7 nebo 8:

  • Připojte zařízení k Macu.
  • Vypněte zařízení.
  • Podržte tlačítko napájení po dobu 3 sekund.
  • Po třech sekundách podržíte zároveň tlačítko napájení i tlačítko pro snížení hlasitosti.
  • Držte obě tlačítka zároveň asi 10 sekund.

Pokud se zobrazí logo Apple, musíte to zkusit znovu. Pokud se na obrazovce objeví zámek, vyhráli jste a jste v režimu DFU.

Pokud používáte iPhone 6 a starší:

  • Připojte zařízení k Macu.
  • Vypněte zařízení.
  • Podržte tlačítko napájení zařízení po dobu 3 sekund.
  • Po třech sekundách budete držet tlačítko napájení i domovské tlačítko.
  • Držte obě tlačítka zároveň asi 10 sekund.
  • Uvolněte tlačítko napájení po dobu deseti sekund, ale stále držte tlačítko Domů.

Pokud v iTunes uvidíte zprávu, že zařízení bylo nalezeno v režimu obnovy, byl váš pokus úspěšný.

Jak ukončit režim DFU

  • Současně stiskněte a podržte tlačítko napájení a tlačítko Domů.
  • Podržte tlačítka, dokud se neobjeví logo Applu (to trvá několik sekund).

Když je zařízení iOS v režimu DFU a vy chcete vyřešit problém s nekonečnou/restartovací smyčkou, můžete si stáhnout a nainstalovat nejnovější systém z iTunes.

  • iTunes vám ukáže zprávu: „iTunes nalezl iPhone v režimu zotavení, před použití s iTunes bude nutné iPhone obnovit.“
  • Potvrďte stisknutím tlačítka OK.
  • Klikněte na „Obnovit iPhone“ a počkejte, až se systém stáhne a znovu nainstaluje.
  • Během instalace systému uvidíte na obrazovce logo Apple a řádek načítání.

Voila, úspěšně jsi probudili svůj iPhone z nekonečné smyčky.

Jak použít DFU k downgradu vašeho iPhonu

Stáhněte si IPSW

Nejprve musíte do svého počítače Mac stáhnout operační systém pro své zařízení z této stránky. Jednoduše vyberte zařízení z nabídky a poté klikněte na stažení souboru IPSW. IPSW (zkratka pro iPhone Software) jsou soubory firmwaru, které se používají k downgrade nebo obnovení zařízení a obsahují vše, co je potřeba pro spuštění základního operačního systému. Celý soubor může snadno mít až 4 GB, protože obsahuje celý operační systém.

Vypněte Najít iPhone

Stejně jako u čisté instalace, je potřeba před downgradem iPhonu vypnout v nastavení možnost najít iPhone a případně zrušit párování Apple Watch.

Přejděte do režimu DFU

Poté musíte přepnout váš iPhone na model DFU, výše jsme popsali kroky pro každý model.

Obnovte jej v iTunes

Poté, co jste s iPhonem úspěšně vstoupili do režimu DFU, stačí na Macu stisknout a podržet tlačítko Alt/Option, zatímco držíte klávesu a klikněte na Obnovit iPhone…. V otevřeném okně rozklikněte na soubor .IPSW, pak vyberte a Obnovit a aktualizovat.

iTunes nyní vaše zařízení obnoví. Nemějte obavy, tento proces může trvat až 15 minut, během té doby neodpojujte zařízení od počítače. Po dokončení obnovy si můžete vybrat, zda svůj iPhone nastavíte jako nový, nebo jej obnovíte ze zálohy.

Zdroj: Tenorshare.com, Letemsvetemapplem.eu