Prozkoumejte všechna nastavení AirDrop

Tato šikovná služba umožňuje bezdrátový přenos položek, jako jsou fotografie a soubory, do zařízení Applu ve vaší blízkosti. Pomocí ní můžete rychle poslat fotografii kamarádovi nebo soubor vašemu kolegovi. AirDrop používá pro odesílání a přijímání položek Bluetooth a Wi-Fi.

Abyste mohli používat AirDrop, musíte se ujistit, že jste v dosahu Bluetooth a Wi-Fi a že příjemce může vaši položku přijmout. Jak blízko byste měli být? Apple doporučuje, aby zařízení byla ve vzdálenosti devíti metrů od sebe. Podle jedné diskuze na fóru Apple Communities se můžete vzdálit až na 12 metrů.

Jak přijímat položky s AirDrop

Když využíváte AirDrop v iOS k přijímání souborů, můžete nastavit příjem položek pouze od kontaktů, od všech nebo příjem vypnout.

Pokud tedy posíláte soubor nebo fotku jiné osobě, ujistěte se, že vás má uloženou jako kontakt s e-mailovou adresou nebo mobilním číslem, pokud mají nastaveno přijímání pouze od kontaktů. Jinak bude muset změnit nastavení na všichni.

Totéž platí, pokud danou položku přijímáte. V nabídce Nastavení> Obecné> AirDrop můžete kdykoliv upravit nastavení příjmu na Pouze kontakty, Všichni a Příjem vypnutý.

Nastavení příjmu AirDrop můžete také změnit z Řídícího centra. Stačí vybrat kartu Sítě, klepnout a podržet ikonu AirDrop a provést výběr.

V Macu můžete otevřít AirDrop z postranního panelu Finderu nebo kliknutím na Otevřet> AirDrop v horním menu. V okně, které se objeví, klikněte v dolní části na možnost Kdo mě smí vidět a vyberte možnost Nikdo, Pouze kontakty nebo Všichni.

Když vám někdo pošle položku prostřednictvím AirDrop, zobrazí se vám náhled položky a možnosti Přijmout nebo Odmítnout.

Pokud položku přijmete v iOS zařízení, zobrazí se v aplikaci podle typu položky. Například fotografie se zobrazí v aplikaci Fotky a v App Store se otevře odkaz na aplikaci. Na Macu se položka objeví ve složce Stahování.

Odesílání pomocí AirDrop

Data můžete rychle odesílat pomocí panelu sdílení. Když klepnete nebo kliknete na tlačítko Sdílet, zobrazí se AirDrop a uvidíte blízká zařízení, do kterých můžete položku odeslat. Stačí si jen vybrat zařízení, které chcete, a uvidíte, jak je položka odeslána.

V Macu můžete také použít okno AirDrop. Otevřete AirDrop pomocí Finderu a v okně umístěte položku do zařízení, do kterého ji chcete odeslat.