Podepisujte PDF dokumenty elektronicky na iPhonu a Macu

Když obdržíte v PDF dokument, který musíte podepsat, nepotřebujete tiskárnu, pero a skener jako za starých časů. Dokumenty teď můžete podepisovat přímo na iPhonu v aplikaci Pošta nebo na počítači Mac s aplikací Náhled. Ušetříte tak spoustu času a papíru.

Ať už se jedná o novou nájemní smlouvu, fakturu nebo povolení k vyzvednutí balíku na poště, neustále po nás někdo chce podpisy. V roce 2019 je však považováno za téměř nemorální se s tímto úkolem vypořádat tradičně, tedy soubor vytisknout, podepsat, naskenovat a odeslat zpět. Stará metoda plýtvá vaším časem i papírem. Naštěstí existuje mnohem rychlejší a jednodušší způsob.

Podepisujte dokumenty PDF v aplikaci Pošta v iOS

Nástroj Markup nabízí, kromě mnoha možností popisování a kreslení, také možnost elektronického podpisu PDF. To znamená, že své smlouvy můžete podepsat rovnou v aplikaci Pošta, jakmile je obdržíte, jednoduše v iPhonu nebo iPadu.

Jak to funguje:

  • Otevřete e-mail s připojeným PDF a dokument stáhněte.
  • Otevřete soubor PDF tak, že na něj klepnete.
  • Klepněte na ikonu Markup v pravém horním rohu (vypadá jako symbol fixu).
  • Tím se otevře rozhraní Markup se všemi nástroji pro kreslení a anotaci.
  • Klepněte na tlačítko „+“ v pravém dolním rohu.
  • Vyberte možnost Podpis.

Zobrazí se prázdný panel, do kterého se můžete prstem podepsat. Pokud nejste s výsledkem spokojeni, klepněte na tlačítko Vymazat v pravém horním rohu a zkuste to znovu. Jakmile bude podpis přijatelný, klepnutím na Hotovo se vrátíte do dokumentu. Zde můžete přetáhnout podpis na požadované místo a upravit jeho velikost potažením jednoho z rohů. Je možné chcete i změnit jeho barvu klepnutím na paletu v dolním panelu nástrojů.

Po dokončení klepněte v levém horním rohu na Hotovo. Zvolte, zda má být podepsaný dokument odeslán jako nová zpráva nebo jako odpověď nebo chcete-li změny zrušit. Nový podpis bude přidán do nástroje Markup a zobrazí se, když budete příště chtít dokument PDF podepsat elektronicky.

Tip: Když PDF podepíše na iPadu pomocí Apple Pencil, bude výsledek přesnější než pomocí prstu na obrazovce iPhonu.

Podpis dokumentů PDF v Náhledu na Macu

Pokud chcete rychle podepsat PDF na svém Macu, můžete tak učinit v aplikaci Náhled. Ta nabízí díky Markupu stejnou možnost podepisovat dokumenty jako iOS, ale je zde další, velmi výhodná funkce. S její pomocí vytvoříte svůj elektronický podpis tak, že se podepíšete na bílý papír a podpis vyfotíte fotoaparátem Macu.

Podívejme se, jak to udělat:

  • Otevřete v Náhledu soubor PDF, který chcete podepsat.
  • Klikněte na ikonu Markup v pravém horním rohu.
  • Klikněte na Vytvořit podpis> Fotoaparát.
  • Podepište se na bílý list papíru a podržte jej tak, aby byl viditelný pro fotoaparát Macu.
  • Náhled vytvořít virtuální podpis.
  • Klepnutím na tlačítko Hotovo podpis uložíte.

Chcete-li přidat podpis do dokumentu PDF, klepněte na něj. Nový podpis lze, stejně jako normální obrázek, přesunout nebo změnit jeho velikost. Přesuňte jej na požadované místo a dokument vyexportujte. Při příštím použití Náhledu k podpisu dokumentů zjistíte, že váš podpis je uložen pro další použití.

Jak raději vyřizujete papíry? Elektronicky nebo postaru?