Nejnovější Apple software byl představen - WWDC 23 přehledně

Apple nás nešetřil a představil hned několik zásadních novinek. Jaké? Podívej se s námi na to nejzajímavější.

macOS - Sonoma

Apple představil macOS Sonoma, nejnovější verzi svého nejpokročilejšího operačního systému, která přináší bohatou sadu funkcí, které značně a velmi chytře vylepšují komplexní zážitek z Macu. Úžasné nové motion spořiče obrazovky a především výkonné widgety otevírají zcela nový způsob, jakým můžeš svůj Mac nově ovládat a personalizovat si ho dle svých představ.

Uživatelé teď mohou widgety umisťovat přímo na plochu, pracovat s nimi pouhým kliknutím a díky kouzlu Continuity mít přístup k rozsáhlému ekosystému widgetů pro iPhone iPhone na Macu. S novým macOS Sonoma se například i videokonference stávají mnohem poutavějšími než kdy dříve a to především díky novým funkcím, které ti pomohou prezentovat na jedinčku, ať už jsi kdekoli na světě. Jako první je například Presenter Overlay, který umí umístit prezentujícího společně se sdíleným obsahem (tabulky, prezentace, obrázky) přímo do hovoru.



Další taková funkce je Reactions, která umožňuje používat zábavné videoefekty spouštěné gesty a to přímo ve filmové kvalitě. Významné aktualizace přicházejí i do prohlížeče Safari a posouvají zážitek z webu na vyšší úroveň. Profily nově v Safari umožňují procházení oddělené mezi více tématy nebo projekty a webové aplikace poskytují rychlejší přístup k oblíbeným webům.

Apple dává hrám zelenou

Díky extrémním výkonům nejnovějších čipů (Apple M1, M2) mají uživatelé k dispozici na každém novějším Macu neuvěřitelný grafický výkon. Nově si tak můžeš zahrát náročné hry se skvělým výkonem, dlouhou výdrží baterie a dechberoucím obrazem. Vývojáři nadále využívají výhod technologie Metal 3 a přinášejí na Mac nové zajímavé tituly. Za zmínku určitě stojí Death Stranding Director's cut, Stray, Fort Solis, World of Warcraft: Dragonflight, Humankind nebo Resident Evil Village: Elex II. Aby se usnadnilo převádění her z jiných platforem na Mac, představuje Metal novou sadu nástrojů pro přenášení her, díky níž odpadají měsíce počáteční práce a vývojáři si mohou během několika dní ověřit, jak dobře by jejich stávající hra mohla na Macu běžet. Výrazně se také zjednodušuje proces konverze herních shaderů a grafického kódu tak, aby plně využívaly výkon čipů, čímž se výrazně zkracuje celková doba vývoje.

MacOS Sonoma také zavádí nový herní režim Game Mode , který přináší optimalizovaný herní zážitek s plynulejšími a konzistentnějšími snímkovými frekvencemi, protože zajišťuje, aby hry dostaly nejvyšší prioritu na CPU a GPU. Díky režimu Game Mode je hraní na Macu ještě více pohlcující - dramaticky snižuje latenci zvuku se sluchátky AirPods a výrazně snižuje vstupní latenci s populárními herními ovladači (jako jsou ty pro Xbox a PlayStation) zdvojnásobením vzorkovací frekvence Bluetooth. Herní režim Game Mode funguje s jakoukoli hrou, včetně všech nejnovějších a připravovaných her pro Mac.

Nový iOS 17

Nová verze iOS 17 pro iPhone přináší zásadní aktualizace komunikačních aplikací, snadnější sdílení pomocí AirDropu, inteligentnější zadávání textu a nové možnosti s aplikacemi Journal a StandBy.

Aplikace Telefon se dočkala velké aktualizace v podobě personalizovaných kontaktních tapet, které uživatelům poskytují nový způsob, jak si upravit design prostředí telefonu. Uživatelé si nyní mohou přizpůsobit jak budou jejich kontakty vypadat, což přináší zcela nový design příchozích hovorů. Můžeš si nově vybrat z působivých efektů fotografií nebo Memoji. Stejně tak je zajímavé nastavení fontů a barvy písma. Takzvané Contact Posters budou k dispozici také pro aplikace třetích stran.

Nová funkce Live Voicemail umožňuje uživatelům zobrazit přepis doručených zpráv v reálném čase. Hovory, které operátoři identifikují jako spam, se nezobrazí jako Live Voicemail a místo toho budou okamžitě odmítnuty. Díky výkonu Neural Enginu je přepis Live Voicemailu prováděn přímo v zařízení a zůstává tak zcela soukromý.

AirDrop všichni asi známe - umožňuje jednoduše sdílet soubory nebo fotky s kamarády během několika sekund. S příchodem iOS 17 se ale využití AirDrop posouvá na zcela novou úroveň a o nové, další způsoby sdílení. Novinka NameDrop umožňuje uživatelům snadno sdílet kontaktní informace pouhým přiblížením iPhonu nebo Apple Watch k sobě. Stejným gestem můžeš také sdílet obsah nebo spustit SharePlay, poslouchat hudbu, sledovat film nebo hrát hry.



iOS 17 nadále představuje zcela novou a povedenou funkci StandBy, která uživatelům poskytuje na ležato zobrazené fullscreen prostředí se základními informacemi (jako je budík, hodiny, právě hrající hudba), které můžeš sledovat pohodlně z dálky a například se ti nabíjí. StandBy se skvěle hodí na noční stolek, kuchyňskou linku nebo pracovní stůl a lze si ho přizpůsobit tak, aby zobrazoval řadu působivých stylů hodin, oblíbených fotografií nebo widgetů. Díky podpoře živých aktivit, Siri, příchozích hovorů a větších oznámení je iPhone díky StandBy režimu při pohledu na dálku ještě užitečnější než kdy dřív. A při nabíjení pomocí MagSafe si StandBy pamatuje uživatelem preferované zobrazení. StandBy lze kdykoli snadno aktivovat klepnutím na obrazovku a na iPhonu 14 Pro s displejem Always-On je k dispozici neustále.



Samozřejmě toho iOS 17 přinese ještě mnohem, mnohem více. Určitě si tedy vyplatí si počkat, za nedlouho vyjde tazkvaná Beta verze pro širokou veřejnost (ale musíš se o ni úcházet), tedy verze, která ještě není plněhodnotně hotová, má nějaké mouchy, ale může si jí každý vyzkoušet. A na tu úplně finální verzi se můžeš těšit na podzim, kdy má oficiálně vyjít hotová a pro úplně všechny.

iPadOS 17 pro iPad přináší novou úroveň personalizace a všestrannosti

Přepracovaná zamykací obrazovka, interaktivní widgety, nové inteligentní funkce v PDF a poznámkách, aktualizace aplikací Zprávy, FaceTime a Safari a zcela nová aplikace Zdraví. To je nový iPadOS 17.

Widgety jsou v novém iPadOS 17 interaktivní a umožňují uživatelům plnit úkoly pouhým klepnutím. Uživatelé mohou například přímo z widgetu rozsvítit světla, přehrát písničku nebo označit připomínku za splněnou v daném okamžiku. A díky aktualizacím WidgetKitu mohou vývojáři do svých widgetů zabudovat další novou interaktivitu. Interaktivní widgety jsou nyní k dispozici na zamykací obrazovce a domovské obrazovce, což usnadňuje provádění akcí a získávání užitečných informací na první pohled. Na zamykací obrazovce widgety plynule splývají s tapetou díky adaptivnímu tónování, které optimalizuje čitelnost.

Nový zážitek ze zamykací obrazovky

Díky plnému využití displeje iPadu si nyní mohou uživatelé přizpůsobit zamykací obrazovku tak, aby byla osobnější, užitečnější a hezčí. Bohaté nové fotografické funkce umožňují uživatelům nastavit na zamykací obrazovku své oblíbené obrázky a stylizovat je novými způsoby. Uživatelé si mohou vybrat fotografii ze své osobní knihovny, dynamickou sadu fotografií, které se náhodně mění v průběhu dne, nebo Live Photo pro plynulý zpomalený efekt, kdykoli probudí iPad. Uživatelé si mohou vybrat tapetu z galerie zamykací obrazovky, která bude na velkém plátně iPadu vypadat úchvatně, vybrat si ze sady výrazných stylů písma a barev a přizpůsobit si vzhled data a času nebo vytvořit jedinečné návrhy pomocí oblíbených emoji a barevných kombinací. Do systému iPadOS přicházejí Živé aktivity, které uživatelům umožňují mít přímo ze zamykací obrazovky přehled o věcech, které se dějí v reálném čase, například o sportovním utkání, cestovních plánech nebo objednávce dodávky jídla.


watchOS 10 - zásadní aktualizace pro Apple Watch

Apple představil watchOS 10, který všem uživatelům Apple Watch přináší nový přístup k rychlému zobrazování informací pomocí nového designového prvku Smart Stack, který zobrazuje relevantní widgety přesně ve chvíli, kdy jsou potřeba. Pro cyklisty přicházejí nové metriky, zobrazení tréninku a připojení Bluetooth pro měřiče výkonu, snímače rychlosti a kadence, zatímco turistům dále pomáhají nové funkce Compass Waypoints a Mapy. Aplikace Mindfulness nabízí další nástroje na podporu duševního zdraví. watchOS 10 je dnes k dispozici jako vývojářská beta verze a na podzim bude k dispozici jako bezplatná aktualizace softwaru úplně pro všechny. Takže se máš na co těšit.



Tak to by bylo za nás z WWDC prozatím všechno. Věříme, že jsme ti přinesli vydatný článek, nicméně informací o všech možných novinkách je ještě hromada. Proto bude nejlepší, když nás budeš sledovat pravidelně, ať ti neunikne žádné další čtení. Doufáme, že se s námi těšíš na další novinky a u příštího článku se na tebe těšíme.


Podívat se na další články